Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

Aicina ziņot par vietām, kur manīts ēdelīgais Spānijas kailgliemezis

© Valdis Pilāts/daba.gov.lv

Dabas aizsardzības pārvalde aicina informēt pašvaldības iedzīvotājus par Spānijas kailgliemeža iespējamo ietekmi un rīcību tā izplatības ierobežošanā.

Tāpat iedzīvotāji aicināti ziņot par jauniem atradņu gadījumiem, rakstot uz epastu santa.rutkovska@daba.gov.lv un iveta.jakubane@llkc.lv.

Papildus informācijai aicina iepazīties Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapā pieejamo 2018. gadā izstrādāto Spānijas kailgliemežu izplatības ierobežošanas plānu (https://www.daba.gov.lv/…/ZIN_P_SIIP_18_Spanijas_kailglieme… ), kā arī informatīvo materiālu par Spānijas kailgliemezi (https://www.daba.gov.lv/…/INFOGRAF_INVAZ_Spanijas_kailgliem…).

Jau pērn ziņots, ka 10 gadu laikā, kopš Latvijā konstatēts vietējiem augiem kaitīgais invazīvais Spānijas kailgliemezis, šis bezmugurkaulnieks atrasts jau vismaz 57 teritorijās.

Latvijas teritorijā kaitēklis galvenokārt ievazāts ar importētajiem stādiem, kuru saknes aptverošā augsne satur gliemeža olas. Pirmo reizi tas konstatēts Pastendē.

Šis kaitēklis ir ļoti ēdelīgs un savā ēdienkartē maz izvēlīgs, nesmādējot praktiski neko, kas pagadās pa ceļam, turklāt tas ir spējīgs ļoti ātri vairoties un līdz ar to pat viens īpatnis nākotnē var sagādāt problēmas mazdārziņa īpašniekiem.