Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Noderīgi: kā nekaitīgo gludeno čūsku nesajaukt ar indīgo odzi

© Vilnis Skuja

Slīteres Nacionālajā parks (SNP) norāda, ka baidīties no gludenās čūskas nav iemesla, jo bīstama tā ir tikai ķirzakām, kas veido čūskas ēdienkartes lielāko daļu. Taču, kā atpazīt gludeno čūsku no indīgās odzes?

Ziņa par gludenās čūskas atrašanu ir ļoti svarīga, jo šī ir ļoti reta čūsku suga, kas Latvijā sastopama vien Rīgas līča piekrastē, posmā no Kolkas līdz Ādažu poligonam. Neraugoties uz to, ka SNP ir viena no lielākajām šīs sugas atradnēm, katrs atradums ir svarīgs apliecinājums par populācijas stāvokli teritorijā.

Gludenā čūska nav indīga. Tā savus upurus nogalina nožņaudzot un gludenā čūska nemēdz būt garāka par 0,7 m, tāpēc cilvēku, kaķi, suni nekādi neapdraud. Ķirzakām gan jāuzmanās.

Tā ir īsta čūska un to nekādi nevar sajaukt ar glodeni, kura ir bezkāju ķirzaka. Nezinātājs, pavirši skatoties, to drīzāk sajauks ar odzi, kurai kāds uz muguras padzēsis raksturīgo zig-zag zīmējumu.

Gludenā ir slaidāka par odzi, tās acu zīlītes ir apaļas (odzei šauras vertikālas strīpiņas). Gludenajai čūskai nav izteikts kakla sašaurinājums. Augusta beigās - septembra sākumā tās dzemdē sprīdi garus čūskulēnus, bet mēneša beigās tās dosies ziemas guļā, no kuras modīsies vien nākamā gada aprīlī.

Ja dzīvojat Rīgas līča piekrastē un jums nav epistemofobija (bailes no čūskām), katru sastapto brūngano čūsku apskatiet rūpīgi, jo tā var izrādīties gludenā čūska. Lūgums to nofotografēt un ziņu atsūtīt Dabas aizsardzības pārvaldes ekspertiem uz epastu info@daba.gov.lv. Visas ziņas tiek apkopotas un izmantotas, vērtējot populācijas stāvokli.