RECEPTE: Mājās gatavots vistas kebabs un veģetārais falafels

© Publicitātes foto

Kebabs un falafels Latvijas virtuvē ir salīdzinoši nesen, taču šie ēdieni strauji iekarojuši iedzīvotāju simpātijas. Kebabu gan parasti baudām, apmeklējot kādu ātrās ēdināšanas iestādi un tikai retais izmēģinājis to pagatavot mājās, jo šķiet – laba kebaba pagatavošanai nepieciešams iemaņas un speciālas ierīces gaļas grilēšanai, tomēr tā nebūt nav – gardu kebabu var pagatavot arī mājās cepeškrāsnī. Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā receptes mājās gatavotam vistas gaļas kebabam un veģetārajam turku zirņu falafelam! Garantējam -izdosies pat iesācējiem!

Vistas kebabs ar kāpostu - tomātu salātiem un jogurta - ķiploku mērci

Gatavošanas laiks: 60 minūtes (+5 stundas gaļas marinēšanai)

Sastāvdaļas(4 personām)

Marināde kebaba gaļai

500 g atkaulotu vistas šķiņķu bez ādas

120 g kefīra vai paniņu

1 ķiploka daiviņa

1 tējk. malta koriandra

1 tējk. malta kumīna

1 tējk. kajenas piparu

1 tējk. ķiploku pulvera

1 ēdamk. citronu sulas

2 ēdamk. tomātu pastas

4 pilngraudu lavaši

Salātiem

1/2 kāposta galviņas

1 liels tomāts

1 neliels sarkanais sīpols

Mērcei

100 g grieķu jogurta

100 g skābā krējuma

1 tējk. sinepju

2 ķiploku spiedē izspiestas ķiploka daiviņas

1 saišķis smalki sakapātu pētersīļu

1 ēdamk. citronu sulas

sāls, melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana

1) Gatavo marinādi vistas gaļai - sajauc kefīru vai paniņas ar visām garšvielām, citronu sulu un tomātu pastu.

2) Vistas šķiņķus pārgriež gareniski uz pusēm un liek marinādē.

3) Atstāj iemarinēties ledusskapī vismaz uz 5 stundām, labāk, uz diennakti.

4) Vistas gaļu caurdur ar diviem gariem metāla vai koka iesmiņiem, sakārtojot un sapresējot gaļu tā, lai veidojas kebabam līdzīgs izskats.

5) Iesmiņu galus liek uz karstumizturīgas dziļas formas tā, lai vistas gaļa brīvi karātos starp diviem iesmiņiem, bet šķidrums, kas izdalās cepšanas laikā, tecētu cepamajā formā.

6) Vistu 50 minūtes cept 180 grādu karstā cepeškrāsnī.

7) Kad gaļa gatava, to sagriež strēmelītēs.

8) Sajauc kopā mērces sastāvdaļas.

9) Sagriež sīpolus un tomātus, smalki sakapā kāpostu un sajauc visus dārzeņus kopā ar 3/4 mērces.

10) Uz sausas pannas uzsilda lavašus no abām pusēm.

11) Uz silta lavaša liek vistas gaļu un salātus. Pievieno masai vēl nedaudz mērces.

12) Sarullē kebabus un pasniedz!

Zaļais falafels ar karija mērci

Gatavošanas laiks: (40 -60 minūtes)

Sastāvdaļas (4 personām)

Falagelam

240 g konservētu turku zirņu bez šķidruma

30 g smalki sakapātu pētersīļu

30 g smalki sakapātu piparmētru

1 smalki sakapāts sīpols

2 spiedē izspiestas ķiploka daiviņas

1 tējk. kumīna sēklu

2 ēdamk. olīveļļas

1 tējk. malta koriandra

80 g miltu

1/2 tējk. cepamā pulvera

1 liels avokado

Dažādas zaļās lapas pēc vēlmes (salātu lapas, spināti, biešu lapas u.c.)

2 nelieli svaigie gurķīši

4 pita maizes

Mērcei

200 g turku jogurta

1 kiploka daiviņa

1 tējk ar kaudzi karija garšvielu

Sāls, melnie pipari pēc garšas

1 ēdamk. citronu sulas

1 ēdamk. smalki sakapāto lociņu/pētersīļu

Pagatavošana

1) Gatavo falafeli - visas sastāvdaļas, izņemot miltus un cepamo pulveri blendē līdz viendabīgai konsistencei (zaļumi var palikt lielākos gabalos).

2) Pievieno miltus, cepamo pulveri un samaisa.

3) No masas veido ~20 g lielas bumbiņas un liek cepties 180 grādus karstā cepeškrāsnī, uz 20-25 min.

4) Sajauc visas mērces sastāvdaļas. Smalki sagriež gurķi un avokado.

5) Uz sausas pannas uzsilda pitas maizi no abām pusēm.

6) Pārgriež maizi no vienas maliņas un, atverot pīta maizi no iekšpuses, liek šajā kabatā zaļās lapas, avokado, gurķi, falafeli un mērci.

7) Pasniedz!

Svarīgākais