Kebabs un falafels Latvijas virtuvē ir salīdzinoši nesen, taču šie ēdieni strauji iekarojuši iedzīvotāju simpātijas. Kebabu gan parasti baudām, apmeklējot kādu ātrās ēdināšanas iestādi un tikai retais izmēģinājis to pagatavot mājās, jo šķiet – laba kebaba pagatavošanai nepieciešams iemaņas un speciālas ierīces gaļas grilēšanai, tomēr tā nebūt nav – gardu kebabu var pagatavot arī mājās cepeškrāsnī. Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā receptes mājās gatavotam vistas gaļas kebabam un veģetārajam turku zirņu falafelam! Garantējam -izdosies pat iesācējiem!
Vistas kebabs ar kāpostu - tomātu salātiem un jogurta - ķiploku mērci
Gatavošanas laiks: 60 minūtes (+5 stundas gaļas marinēšanai)
Sastāvdaļas(4 personām)
Marināde kebaba gaļai
500 g atkaulotu vistas šķiņķu bez ādas
120 g kefīra vai paniņu
1 ķiploka daiviņa
1 tējk. malta koriandra
1 tējk. malta kumīna
1 tējk. kajenas piparu
1 tējk. ķiploku pulvera
1 ēdamk. citronu sulas
2 ēdamk. tomātu pastas
4 pilngraudu lavaši
Salātiem
1/2 kāposta galviņas
1 liels tomāts
1 neliels sarkanais sīpols
Mērcei
100 g grieķu jogurta
100 g skābā krējuma
1 tējk. sinepju
2 ķiploku spiedē izspiestas ķiploka daiviņas
1 saišķis smalki sakapātu pētersīļu
1 ēdamk. citronu sulas
sāls, melnie pipari pēc garšas
Pagatavošana
1) Gatavo marinādi vistas gaļai - sajauc kefīru vai paniņas ar visām garšvielām, citronu sulu un tomātu pastu.
2) Vistas šķiņķus pārgriež gareniski uz pusēm un liek marinādē.
3) Atstāj iemarinēties ledusskapī vismaz uz 5 stundām, labāk, uz diennakti.
4) Vistas gaļu caurdur ar diviem gariem metāla vai koka iesmiņiem, sakārtojot un sapresējot gaļu tā, lai veidojas kebabam līdzīgs izskats.
5) Iesmiņu galus liek uz karstumizturīgas dziļas formas tā, lai vistas gaļa brīvi karātos starp diviem iesmiņiem, bet šķidrums, kas izdalās cepšanas laikā, tecētu cepamajā formā.
6) Vistu 50 minūtes cept 180 grādu karstā cepeškrāsnī.
7) Kad gaļa gatava, to sagriež strēmelītēs.
8) Sajauc kopā mērces sastāvdaļas.
9) Sagriež sīpolus un tomātus, smalki sakapā kāpostu un sajauc visus dārzeņus kopā ar 3/4 mērces.
10) Uz sausas pannas uzsilda lavašus no abām pusēm.
11) Uz silta lavaša liek vistas gaļu un salātus. Pievieno masai vēl nedaudz mērces.
12) Sarullē kebabus un pasniedz!
Zaļais falafels ar karija mērci
Gatavošanas laiks: (40 -60 minūtes)
Sastāvdaļas (4 personām)
Falagelam
240 g konservētu turku zirņu bez šķidruma
30 g smalki sakapātu pētersīļu
30 g smalki sakapātu piparmētru
1 smalki sakapāts sīpols
2 spiedē izspiestas ķiploka daiviņas
1 tējk. kumīna sēklu
2 ēdamk. olīveļļas
1 tējk. malta koriandra
80 g miltu
1/2 tējk. cepamā pulvera
1 liels avokado
Dažādas zaļās lapas pēc vēlmes (salātu lapas, spināti, biešu lapas u.c.)
2 nelieli svaigie gurķīši
4 pita maizes
Mērcei
200 g turku jogurta
1 kiploka daiviņa
1 tējk ar kaudzi karija garšvielu
Sāls, melnie pipari pēc garšas
1 ēdamk. citronu sulas
1 ēdamk. smalki sakapāto lociņu/pētersīļu
Pagatavošana
1) Gatavo falafeli - visas sastāvdaļas, izņemot miltus un cepamo pulveri blendē līdz viendabīgai konsistencei (zaļumi var palikt lielākos gabalos).
2) Pievieno miltus, cepamo pulveri un samaisa.
3) No masas veido ~20 g lielas bumbiņas un liek cepties 180 grādus karstā cepeškrāsnī, uz 20-25 min.
4) Sajauc visas mērces sastāvdaļas. Smalki sagriež gurķi un avokado.
5) Uz sausas pannas uzsilda pitas maizi no abām pusēm.
6) Pārgriež maizi no vienas maliņas un, atverot pīta maizi no iekšpuses, liek šajā kabatā zaļās lapas, avokado, gurķi, falafeli un mērci.
7) Pasniedz!