Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

Utis, cērmes, kašķis: kā pasargāt bērnu no parazītiem?

© f64

3.lapa

Kašķis

f64

Kašķis ir parazītiska infekcioza ādas slimība, ko izraisa kašķa ērces. Tās, tāpat kā citi parazīti, tiek pārnestas kontakta ceļā. Ar kašķi ir līdzīgi kā utīm - cilvēki joprojām mēdz maldīgi uzskatīt, ka kašķis ir infekcija, kas skar cilvēkus, kuri neievēro personīgo higiēnu. Patiesībā kašķa ērcītes iecienījušas pārlieku tīru ādu, jo pārspīlēta tīrība mazina ādas dabiskās aizsargspējas. Vēl jo vairāk - kašķa gadījumā - jo pārspīlētāk higiēna tiek ievērota, jo straujāk tas izplatās.

Sākotnēji kašķis parādās starp roku pirkstiem un jostasvietas rajonā un ātri izplatās arī uz citām ķermeņa daļām. Kašķi ir vienkārši sajaukt ar alerģiju, jo ērcīšu kodumi rada kņudošu sajūtu, niezi, bet vizuāli tas izskatās pēc sīkiem un sārtiem punktiņiem. Tāpēc, ja radusies šķietama alerģija, nav saprotams tās iemesls, cilvēkam līdz šim nav bijušas alerģijas vai sārtie plankumi nepāriet, bet tieši pretēji - paliek arvien vairāk, nekavējoties jādodas pie ārsta.

Lai pasargātu bērnu no kašķa, tāpat kā izvairoties no citiem parazītiem, nepieciešams ievērot personīgo higiēnu, taču svarīgi nepārspīlēt ar tīrību un dažādu dezinfekcijas līdzekļu lietošanu.