\\Māja

Vai zināji? Kāds piens vislabāk sader ar kafiju?

 
©Andrejs Terentjevs/F64 Photo Agency

Kafijas kultūras ziņā Eiropas lielpilsētas - Londona, Amsterdama - Latvijai ir soli priekšā un tur plašā sabiedrībā ir pašsaprotama, piemēram, specialty jeb īpašas kvalitātes kafijas baudīšana, ko pie mums piekopj vien šaurs interesentu loks. Savukārt attiecībā uz alternatīvajiem pieniem esam tikpat spēcīgi. Mēs labprāt baudām kafiju ar pienu, kas nesatur laktozi vai ir gatavots no dažādiem riekstiem, sēklām un graudaugiem. Kuri alternatīvie pieni vislabāk sader ar kafiju un kādas tendences virmo kafijas pasaulē, skaidro “Narvesen kafijas kluba” eksperti Edīte Vimba un Rihards Saksons.

“Neatceros otru ar kafiju saistītu produktu, kas pēdējo 4-5 gadu laikā Latvijā tik strauji būtu ienācis apritē un nostiprinājies uz palikšanu,” atzīst Rihards Saksons. Viņš ir pārliecināts, ka ar kafiju vēl joprojām vislabāk sader tieši klasiskie pieni ar augstu tauku saturu. Šāda veida kafijas dzēriens ir salds un kafijas garša ir līdzsvarā. Tomēr, ja klasiskais piens jāaizvieto, tad tam tuvākais aizvietotājs būs bezlaktozes piens. Otra labākā alternatīva ir mandeļu piens. Tas būs piemērots tiem, kuri vēlas saldu cappuccino vai latte. Garšas ziņā kafija ar mandeļu pienu ir kā kafijas cepums - tā kūst mutē un saldā garša savienojumā ar kafiju atstāj patīkamu un ilgu pēcgaršu. Turpretim, ja ir vēlme pēc mazāk salda dzēriena, tad ar kafiju labi sader sojas piens. Sojas piena specifiskā piegarša izteikti izceļ kafijas garšas notis. Savukārt labs rīta starteris būs espresso macchiato ar nelielu daudzumu uzputota auzu piena - veselīgs gardums bez cukura.

“Cilvēki kļūst izglītotāki un arvien vairāk domā par savu uzturu. Kafija ar alternatīvajiem pieniem ir draudzīga izvēle gan vegāniem un cilvēkiem ar laktozes nepanesību, gan jaunajām māmiņām, taču tie derēs arī tiem, kuri ikdienas uzturā labprāt lieto govs pienu, jo ir bagātīgi ar vitamīniem un minerālvielām. Ne velti alternatīvie pieni ir tik iecienīti - daļai cilvēku govs piena produktu lietošana var izraisīt nepatīkamus gremošanas traucējumus, kas saistīti ar pienā esošās laktozes nepanesību. Tāpēc ļoti piemērots ir bezlaktozes piens, kas garšas un rakstura ziņā neatšķiras no ierastajiem piena produktiem un arī duetā ar melnu kafiju būs vistuvākais klasiskai kafijai ar pienu. “Novērojumi tirdzniecības vietās liecina, ka iespēju iegādāties kafiju ar bezlaktozes pienu visbiežāk novērtē jaunās māmiņas, kas vēl baro mazuļus un kuru diēta nereti liedz uzturā lietot laktozi saturošus produktu,” skaidro Edīte Vimba.

Jebkuram kafijas dzērienam var pievienot kādu no alternatīvajiem pieniem pēc izvēles, taču jāpatur prātā, ka tiem piemīt gana izteiksmīgs raksturs un arī savi niķi, tāpēc, iespējams, ne visi alternatīvie pieni izcili sadarbosies ar kafiju. “Gatavojot pienu no mandelēm, Indijas riekstiem, lazdu vai makadamijas riekstiem, rīsiem, auzām, sojas, speltas, kaņepju sēklām vai kvinojas, iespējams gūt dažādas aizraujošas garšu pieredzes, taču jāpatur prātā, ka tie spēcīgi ietekmēs kafijas garšu. Turklāt augu pieni putojot uzvedas pavisam citādi nekā govs piens, jo vairumam šo alternatīvu sastāvā gluži vienkārši nepietiek tauku putu radīšanai,” skaidro barista, atgādinot, ka labākā izvēle kafijas garšas saglabāšanai tomēr būs bezlaktozes govs piens.

Straujais alternatīvo pienu patēriņa pieaugums ir redzams ik dienu, un tiek prognozēts, ka tā nozīme tuvāko gadu laikā turpinās palielināties gan Latvijā, gan visā pasaulē. Tas arī kafijas ekspertus mudina nestāvēt uz vietas un piedāvāt arvien jaunus kafijas dzērienus ar alternatīviem pieniem. Šobrīd alternatīvo pienu biznesa apgrozījums pasaulē ir apmēram 16 miljardi ASV dolāru, kamēr tradicionālā piena rūpniecības apjoms sasniedz 440 miljardus ASV dolāru. Toties prognozes 2024. gadam liecina, ka alternatīvo pienu industrijas apmērs divkāršosies.

 

Rīgas namu pārvaldnieks