\\Māja

FOTO pirms un pēc: Ziepniekkalnā dizainere līdz nepazīšanai izmaina kādu balkonu

 
©Publicitātes foto

Ja dzīvoklī ir balkons, to var izmantot kā telpu mantu glabāšanai, vaļaspriekam, maltīšu ieturēšanai, laika pavadīšanai ar ģimeni vai visam reizē. Šoreiz IKEA dizainere pārveidoja kādu balkonu Ziepniekkalnā Rīgā, kas iepriekš kalpoja tikai kā mantu noliktava.

Laura, Kristaps un viņu dēliņš Rihards mitinās vienistabas dzīvoklī Ziepniekkalnā. Dzīvoklim ir neliels balkons, kuru jaunā ģimene līdz šim izmantojusi tikai mantu glabāšanai un veļas žāvēšanai, taču viņu sapnis vienmēr ir bijis izveidot tur kaut ko vairāk.

Laura vēlējās, kaut viņai būtu skaista, mierpilna vieta rīta kafijai, Kristapam bija nepieciešama vieta darbarīkiem, un, protams, vajadzēja izveidot arī drošu rotaļu stūrīti mazulim.

Droša vieta visai ģimenei

IKEA dizainere Elīna Grieze atzīst, ka grūtākais uzdevums bijis atrast pietiekami daudz vietas darbarīkiem un reizē izveidot stūrīti, kur visai ģimenei atpūsties kopā. Viņa saka: "Izvēlējos vienā balkona galā novietot vairākus slēgtus plauktus - tajos var salikt visu, ko ikdienā negribas turēt acu priekšā. Aiz slēgtām durvīm, kas papildinātas ar UNDVIKA fiksatoriem, darbarīkiem netiks klāt ziņkārīgi pirkstiņi. Visus plauktus esam piestiprinājuši pie sienas, un uz asiem stūriem salikām aizsargus. Drošība ir pirmajā vietā, turklāt tas nemaz nemaksā daudz."

Pēc pārvērtībām visas mantas var salikt plauktos, un pārējā balkona daļā izveidot atpūtas zonu. IKEA dizainere radīja romantisku, mājīgai kafejnīcai līdzīgu stūrīti ar galdiņu un diviem krēsliem, kur ērti baudīt uzmundrinošu rīta kafiju. Lai atrastos vieta vēl vairāk mantām, izvēlēts arī LÄCKÖ āra plaukts, kur augstāk var salikt traukus un augus, bet zemāk, kur mazulis var aizsniegt, novietot viņa rotaļlietas.

Pēc pārvērtībām Laura ļoti atzinīgi novērtēja nelielu, bet praktisku detaļu - zem palodzes piestiprinātus āķus, kur pakarināt veļas žāvētāju brīžos, kad to nelieto. Šādi to var noglabāt pavisam neuzkrītoši un kompakti.

Tradicionāls stils un mierīga krāsu gamma

Dizainere Elīna Grieze šim balkonam izvēlējās gaišas krāsas un tradicionāla stila iekārtojumu. "Gribēju pieskaņot interjeru monohromo toņu paletei, kas valda ģimenes dzīvoklī, kā arī saimnieku personībai. Laura šķiet mierīga un piezemēta, tāpēc balkonam jābūt vietai, kur viņa varētu uz mirkli izbaudīt mieru."

Elīna kombinēja gaiši pelēkos toņus ar melnām un tumši pelēkām mēbelēm, atdzīvinot iekārtojumu ar zaļajiem augiem, rakstainiem spilveniem, mīkstu segu un raibu paklāju. Balkons atrodas mājas dienvidu pusē, tāpēc tur augu dienu iespīd saule; Laura sūdzējās, ka vasarā tur ir karsti, tāpēc dizainere pielika arī vieglas romiešu žalūzijas, kas pasargā no saules un vajadzības gadījumā ir viegli noņemamas.

Laura un Kristaps atzīst, ka balkonu pēc pārvērtībām nevar ne pazīt. "Es nebūtu domājis, ka mūsu balkonā var salikt tik daudz praktisku risinājumu, un tas vienalga izskatīsies plašāks nekā iepriekš," priecājas Kristaps. Laura vēl piebilst: "Tiešām šķiet, it kā mums tagad būtu par vienu istabu vairāk, te pietiek vietas mums visiem trim!"