Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

JAUTĀJUMS–ATBILDE: ar suni sabiedriskajā transportā

© Depositphotos.com

Vai neliela auguma suni drīkst sabiedriskajā transportā pārvadāt, turot klēpī?

Arvien biežāk sabiedriskajā transportā Rīgā tiek pārvadāti nelieli sunīši. Lielākoties tie tiek turēti klēpī vai nosēdināti uz sēdekļa, kaut gan ir jāpārvadā somā, konteinerā vai būrī. Lielāki suņi, gods kam gods, transportā ir pie īsas pavadas, kā paredz Rīgas domes saistošie noteikumi Par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta lietošanu.

Atgādināsim, ka Rīgas sabiedriskajā transportā atļauts pārvadāt ne vairāk par diviem suņiem, turot tos īsā pavadā, vai mājas dzīvniekus, ja tos pārvadā piemērotā somā, konteinerā vai būrī. Citēsim iepriekš minēto noteikumu 28. punktu: «Sabiedriskajā transportlīdzeklī atļauts pārvadāt mājas (istabas) dzīvniekus, ja tos pārvadā piemērotā somā, konteinerā vai būrī kā rokas bagāžu. Iegādājoties vienreizējo dzīvnieka pārvadāšanas biļeti, sabiedriskajā transportlīdzeklī atļauts pārvadāt suni, turot to īsā pavadā un ievērojot normatīvo aktu nosacījumus par suņa pārvadāšanu sabiedriskajā transportlīdzeklī. Persona ar redzes invaliditāti, uzrādot šo statusu apliecinošu dokumentu, ir tiesīga bez maksas pārvadāt suni, kas ir šīs personas pavadonis. Valsts vai Pašvaldības policijas darbinieks formas tērpā, uzrādot dienesta apliecību, ir tiesīgs pārvadāt dienesta suni bez maksas. Suņa pārvadāšana sabiedriskajā transportlīdzeklī, kurā ir ne vairāk kā 21 pasažieru sēdvieta, ir aizliegta, izņemot gadījumus, ja suns tiek pārvadāts piemērotā somā, konteinerā vai būrī kā rokas bagāža.»

Nedrīkst pārvadāt nevakcinētu vai slimu dzīvnieku un atstāt mājdzīvnieku transporta salonā bez uzraudzības.

Rīgas sabiedriskajā transportā mazizmēra sunim biļete nav jāpērk, bet suņu īpašniekiem der zināt, ka vadītājam vai kontrolierim ir tiesības neuzņemt sabiedriskajā transportlīdzeklī, izsēdināt no tā vai arī nodot policijai pasažieri, kas pārkāpj šos saistošos noteikumus, kā arī vadītājam ir tiesības atteikties pārvadāt dzīvnieku vai bagāžu, ja tā neatbilst šo saistošo noteikumu vai citu sabiedriskā transporta lietošanas noteikumu kārtībai.

Reģionālajos reisos sabiedriskajā transportlīdzeklī ir atļauts pārvadāt suņus, kaķus, dekoratīvos putnus, mājputnu vai dekoratīvo dzīvnieku mazuļus, kas pārvadājami dzīvnieku aizsardzības jomu reglamentējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.