Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

MĀJOKLIS: kā sevi pasargāt no legionelozes

© Depositphotos.com

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija liecina, ka pērn ar leģionāru slimību saslima 37 cilvēki, astoņi no viņiem nomira. Lielākais saslimušo skaits ir vecuma grupā 60 un vairāk gadu. Vasara daudziem ir laiks, kad uz ilgāku laiku var doties atpūsties vai, kā to nereti dara pilsētnieki, beidzot atstāt dzīvi uz akmeņiem un pārcelties uz vasarnīcu. Pēc ilgākas prombūtnes atgriežoties mājoklī, var gadīties sasirgt ar legionelozi jeb leģionāru slimību.

Kaut arī tā neizplatās dramatiskos apmēros, 2018. gadā saslimušo bija par sešiem vairāk nekā gadu iepriekš. Vienu no legionelozes formām - Pontiaka drudzi - pārslimojušie var pat nekonstatēt, tāpēc reālais ar legionelozi slimojošo skaits varētu būt lielāks. Legioneloze bieži norit līdzīgi kā pneimonija, un cilvēki ar hroniskām slimībām vai novājinātu imunitāti to pārcieš smagāk. Pirms dažiem gadiem Aizkrauklē ar legionelozi saslima arī zīdainis. Viņš ieelpoja baktēriju, kas bija dzīvojusi ūdensvadā.

Legionellas būtiski savairojas ūdensvados, ja tur temperatūra nepārsniedz 45 grādus un nav zemāka par 20 grādiem. Legionellām labvēlīga ir arī netīra vide ūdens caurulēs - nosēdumi, aplikumi, rūsas paliekas. SPKC uzsver, ka legionellas īpaši vairojas siltā ūdenī, karstā un aukstā ūdens tvertnēs, cauruļvados ar nelielu ūdens plūsmu vai stāvošā ūdenī (piemēram, dzīvokļos, kur reti tiek izmantoti krāni vai dušas), cauruļvadu dušu, krānu vai tvertņu virsmu organiskajā aplikumā, nosēdumos, mazgāšanas iekārtu un aizbāžņu gumijas vai dabiskajās šķiedrās, ūdens sildītājos. Jo ilgāk netiek lietoti ūdens krāni, jo lielāka iespējamība, ka būs savairojušās legionellas. Regulāri ir jātīra ne tikai dušas uzgaļi, bet arī istabas strūklakas, gaisa mitrinātāji vai tamlīdzīgi mini ūdensrezervuāri dzīvoklī vai mājā. Ja regulāri tiek lietots gaisa mitrinātājs, tad tam ir jābūt brīvam no organiskā un neorganiskā aplikuma, un tajos jāizmanto tikai tīrs un ikdienas svaigi ieliets ūdens, kas ir novārīts un atdzesēts. Ja saskatāmi kaļķa nosēdumi, arī tie ir jānotīra. Vienreiz nedēļā vajadzētu rūpīgi iztīrīt mitrinātāja iekšpusi, izmantojot piemērotu tīrīšanas līdzekli saskaņā ar ražotāja norādījumiem. Arī lielāka izmēra gaisa kondicionētāji ir jātīra regulāri. Dušas galviņu var dezinficēt, ieliekot to vārošā ūdenī vai izmantojot hloru saturošus tīrīšanas līdzekļus.

Cilvēki inficējas, ieelpojot baktērijas saturošas aerosolizētas ūdens daļiņas, kas veidojas no sīkiem ūdens pilieniņiem, kad ar legionellām piesārņotais ūdens atsitas pret cietām virsmām. Pēc ilgākas prombūtnes atgriežoties mājās, ieteicams vairākas minūtes notecināt ūdeni. Drošībai var uzlikt sejas masku (kādu lieto zobārsti, medicīnas māsas) un tikai pēc tam atgriezt krānu. Drošības dēļ vismaz reizi nedēļā dažas minūtes jātecina karstais un aukstais ūdens tajos krānos un dušās, kas tiek reti izmantoti.

Nosacījums, kā izvairīties no legionellu savairošanās ūdensvadā: aukstā ūdens temperatūrai jābūt zem +20 grādiem, bet karstā - virs +50 grādiem (aptuveni vienas minūtes laikā ūdeni notecinot, būtu jātek šādam ūdenim).

LEGIONELOZE, TĀS SIMPTOMI

  • Legionelozei ir divas klīniskās formas - smagākā ir pneimonija, un vieglāko sauc par Pontiaka drudzi. Abu klīnisko formu sākotnējie simptomi ir apetītes trūkums, sāpes muskuļos un galvassāpes.
  • Legionelozes inkubācijas periods ir 2 - 10 dienas (visbiežāk - 7 dienas). Slimībai raksturīgs:
  • straujš sākums;
  • temperatūras paaugstināšanās līdz 39 - 40,50 C;
  • novēro vispārējas intoksikācijas pazīmes, sausu klepu, sāpes krūtīs, elpošanas traucējumus, pneimoniju, sirds un nieru darbības traucējumus, caureju.
  • Nekavējoties jāvēršas pie ģimenes ārsta.
  • Pontiaka drudzis ir slimības vieglākā forma bez pneimonijas, ar inkubācijas periodu 5 stundas līdz 3 dienas. Simptomi neārstējot izzūd pēc 2 - 5 dienām.
  • Inficēšanās ar legionelozi ir bīstama cilvēkiem ar jau eksistējošām saslimšanām - piemēram, respiratorām slimībām un kopumā novājinātu imūnsistēmu.

Leģionāru slimība Latvijā, 2018. gads

Pavisam saslimuši: 37,

  • tajā skaitā vīrieši: 20,
  • sievietes: 17.

Miruši: 8,

  • tajā skaitā vīrieši: 3,
  • sievietes: 5.

Gadījumu skaits:

vecuma grupā

  • 0-17: 1,
  • 18-29: 1,
  • 30-39: 6,
  • 40-49: 4,
  • 50-59: 7,
  • 60 un vairāk gadu: 18.

2017. gadā bija konstatēts 31 legionelozes gadījums.

Ja slimība netiek ārstēta, letālo gadījumu skaits var sasniegt pat 39 procentus gadījumu.

Avots: SPKC