Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Māja

Izmanto Youtube? Izlasi speciālistu brīdinājumu!

© Reuters/Scanpix

Vai jums ir YouTube kanāls? Kā tam sokas — vai abonentu skaits jau pārsniedz tūkstoti? Ja tā ir, varat gaidīt aptuveni šādu vēstuli: «Mēs izvērtējam jūsu pieprasījumu monetizēt jūsu YouTube kanālu.» Diemžēl tā var būt viltota. Pēc nesenajām kampaņām, kas bija vērstas pret Instagram un Twitter kontiem, kiberzagļi tagad vajā YouTube veidotājus.

Ir pagājis vairāk nekā gads, kopš YouTube pēdējo reizi padarīja stingrākas prasības, kādām ir jāatbilst kanālam/veidotājam, lai monetizētu videoierakstus (pašreizējās ir datētas ar 2018. gada februāri).

Tagad reklāmu atbalstītiem kanāliem ir jāatbilst vairākiem kritērijiem, tostarp ir jābūt vismaz tūkstoš abonentu un četrtūkstoš stundu kopējam skatīšanās ilgumam pēdējos 12 mēnešos. Nepārsteidz, ka lielākā daļa jūtūberu ļoti nopietni uztver paziņojumu par pilnīgu konta pārbaudi.

Kā pazīt šo jauno krāpšanu ar YouTube

«Mūsu darbinieki pārbaudīja jūsu kanālu. Jūsu konta pārbaudes procesā mēs esam konstatējuši vairākus pārkāpumus,» teikts tekstā zem oficiālā YouTube logotipa, kurā arī norādīts, ka uzņēmums manuāli kontrolē visus YouTube kanālus, tāpēc tas lūdz ievadīt prasītos datus un nosūtīt e-vēstuli atpakaļ.

Informācija, ko pikšķerētāji lūdz iesniegt, ietver kanāla vietrādi URL un paroli. Cietušie jūtūberi norāda, ka viltotie paziņojumi pienāk uz publisko e-pastu, nevis uz adresi, ko viņi izmanto, lai izveidotu savienojumu ar savu kanālu (ja tās atšķiras).

Tiklīdz pikšķerētāji saņem datus, viņi cenšas pārņemt kontu. Priekš kam? Viņi var apkrāpt jūsu (un ne tikai jūsu) sekotājus, jūsu vārdā demonstrējot pikšķerēšanas reklāmu, piedāvājot neesošas dāvanas, izsludinot konkursu ar vērtīgām balvām… šo sarakstu var turpināt. Iespējas ir visdažādākās.

Daži Kaspersky Lab ekspertu padomi, kā pasargāt savu YouTube kontu

  • Neaizmirstiet, ka YouTube nekādā ziņā nepieprasīs konta paroli pa e-pastu.
  • Pirms reaģēt uz e-vēstuli, vienmēr visu rūpīgi pārbaudiet, it sevišķi, ja neesat drošs, kas patiesībā ir sūtītājs.
  • Ieslēdziet savam kontam divfaktoru autentifikāciju. Google piedāvā šo iespēju visām savām lietotnēm un pakalpojumiem, arī YouTube. Lai uzzinātu, kā aktivizēt 2FA, noklikšķiniet š