Lieldienas nav iedomājamas bez olām un klasiskiem svētku ēdieniem, taču šis ir arī īstais laiks izmēģināt ko jaunu – kā nekā pēc jaunas elpas pavasarī tiecas pat pati daba! Tāpēc pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā divas jaunas receptes Lieldienu galdam. To pamatā izmantoti klasiski Lieldienu produkti, tomēr paši ēdieni priecīgi pārsteigs pat radošus svētku svinētājus!
Ar zaļo zirnīšu krēmu pildītas olas
Sastāvdaļas
10 cieti vārītas olas
400 g saldētu zaļo zirnīšu
3 ēdamk. grieķu jogurta
1/2 tējk. Dižonas sinepju
2 ēdamk. Vusteršīras jeb Vusteras mērces
Sāls, melnie pipari
Redīsu asni vai citi zaļumi rotāšanai
Pagatavošana
1) Pagatavo zirņu biezeni, katliņā uzvārot ūdeni, pievienojot tam saldētus zirnīšus un vārot ~10 min, līdz tie ir pilnībā gatavi un mīksti.
2) Ūdeni nokāš, zirnīšus sablenerē viendabīgā masā.
3) Cieti novārītas olas gareniski pārgriež uz pusēm, uzmanīgi izņem olu dzeltenumus un saliek tos palielā bļodā;
4) Olu dzeltenumus saspaida ar dakšu, pievieno tiem zirņu biezeni, jogurtu, sinepes, piparus, sāli un Vusteršīras mērci. Visu kārtīgi samaisa līdz viendabīga krēma konsistencei.
5) Piepilda olas baltumus ar iegūto krēmu, rotā ar zaļumiem un pasniedz!
Vieglā burkānkūka ar rikotas siera krēmu
Šī ir pavasarīga kūka ar samazinātu cukura daudzumu, jo tās pamatam izmantoti saldie burkāni - kā nekā viens no spilgtākajiem Lieldienu simboliem ir tieši zaķis, kam tik ļoti piestāv burkāni!
Sastāvdaļas
160 g uz smalkas rīves sarīvētu burkānu
80 g rafnētās rapšu eļļas
35 g augstākā labuma kviešu miltu
100 g speltas kviešu miltu (tos var aizvietot arī ar augstākā labuma miltiem)
1/2 tējk. sodas
1/2 tējk. cepamā pulvera
1 tējk. kanēļa
50 g brūnā cukura
2 olas
2 saujas rupji sakapātu valriekstu
vaniļas ekstrakts/cukurs pēc garšas
Krēmam
180 g rikotas siera
2 ēdamk. medus
125 g krēmsiera
50 g 35% saldā krējuma
Pagatavošana
1) Bļodā ielej eļļu, pievienot olas, cukuru un visu samaisa.
2) Pievieno masai cukuru un burkānus, vēlreiz kārtīgi samaisa.
3) Masā ieber miltus, kanēli, sodu, cepamo pulveri, visu sajauc.
4) Iemaisa valriekstus.
5) Mīklu ielej iepriekš ietaukotā veidnē un liek cepties līdz 180 grādu karstumam sakarsētā cepeškrāsnī.
6) Cep aptuveni 30 minūtes.
7) Kūkas pamatni pilnībā atdzesē un pārgriež gareniski uz 2 daļām, iegūstot 2 plānas biskvīta plātnes.
8) Gatavo krēmu - saputo rikotas sieru, krēmsieru, saldo krējumu un medu.
9) Pusi krēma vienmērīgi izklāj uz atdzesētā biskvīta plātnes.
10) Pa virsu krēmam liek otru biskvīta plātni un uz tās - atlikušo krēmu.
11) Rotā svētku noskaņās un bauda labā kompānijā!