Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

NOSKAIDRO: Kā riteņbraukšana palīdz uzlabot veselību un sagatavoties vasarai

© AP/ SCANPIX

Iestājoties pavasarim, ielās uzrodas arvien vairāk velosipēdistu. Daudzi cilvēki izvēlas velosipēdu par savu ikdienas pārvietošanās līdzekli - tas ir lētāk, videi draudzīgāk, turklāt patīkami just, kā saulīte un vējš spēlējas matos. Taču velobraukšana dod daudz laba arī veselībai, atgādina farmaceite Ieva Zvagule.

Alternatīva sporta klubam

Pludmales sezona vairs nav aiz kalniem, un daudziem aktuāla kļūst “ziemas riepas” likvidēšana. Riteņbraukšana ir lielisks trenažieris - ne sliktāks par body bike sporta klubā. Komplektā nāk svaigs gaiss un, ja paveicas, arī skaists maršruts. “Minoties ar velosipēdu, paātrinās vielmaiņa, organisms patērē liekās kalorijas, un tas ir efektīvs veids, kā notievēt. Īpaši svarīgi dāmām - regulāri braucot ar velosipēdu un tam veltot vismaz 20-30 minūtes dienā, arī ķermeņa aprises kļūs tvirtākas un celulīts mazināsies,” stāsta Ieva Zvagule un piebilst, ka šī fiziskā nodarbe ir ļoti piemērota arī topošajām un jaunajām māmiņām. Regulāra riteņbraukšana uzlabo asinsriti un stiprina muskuļus, kas savukārt palīdzēs dzemdībās un ļaus ātrāk atgūt formu pēc tām.

Līdzeklis pret bezmiegu

Jebkuras regulāras fiziskas aktivitātes svaigā gaisā ir ieteicamas ikvienam. Velobraukšana sevišķi rekomendējama tiem, kam derētu stiprināt sirdi un plaušas. “Sirds un asinsvadu slimības ir viens no izplatītākajiem priekšlaicīgas nāves cēloņiem Latvijā, tāpēc dabiskais kardiotreniņš, ko nodrošina braukšana ar divriteni, ir lieliska profilakse visās vecuma grupās,” skaidro Ieva Zvagule. Uzlabojoties sirdsdarbībai un organismā pieplūstot skābeklim, šis ir arī labs veids, kā cīnīties ar bezmiegu. Izbrauciens ar velosipēdu iepriecina un nomierina, ļaujot vakarā vieglāk un ātrāk iemigt, un arī miega kvalitāte pēc tāda treniņa būs labāka.

Veselā miesā - vesels gars

Patīkamās nodarbēs izdalās endorfīns - hormons, kas atbildīgs par laimes sajūtu. Arī velobraukšana - īpaši tad, ja to dara lieliskā sabiedrībā. “Šī ir tā nodarbe, ko var darīt visi kopā: lieli un mazi, ģimenes un draugu kompānijas, un pat sunīti vai kaķi var izvizināt velosipēda grozā, ja četrkājainais draugs ir ar mieru. Turklāt fiziskās nodarbes labvēlīgi ietekmē emocionālo pašsajūtu un palīdz cīņā ar depresiju,” atgādina farmaceite.

Kā sagatavoties sezonai

“Kā jebkura fiziska aktivitāte, arī velobraukšana pēc ilgāka pārtraukuma jāatsāk pamazām. Ja uzreiz metīsieties 30 kilometru distancē, visticamāk, nākamajā dienā par sevi liks manīt pat tādi muskuļi, par kuru esamību nenojautāt,” saka Ieva Zvagule. Tāpēc daži vienkārši ieteikumi, lai velosezonu uzsāktu harmoniski un ar prieku.

• Lietojiet uzturā ar magniju bagātus produktus - spinātus, kāpostus, pākšaugus, sēklas, riekstus, banānus. Magnijs ir svarīgs normālai muskuļu darbībai.

• Pirms brauciena neaizmirstiet iesildīties, bet pēc brauciena - izstaipīties. Tāpat kā jebkura fiziska aktivitāte, arī velobraukšana rada pastiprinātu muskuļu slodzi, kam pienācīgi jāsagatavojas.

• Ja tomēr gadās iedzīvoties muskuļu sāpēs, ātrāk atgūties palīdzēs magniju saturoši preparāti un atvēsinošas ziedes vai geli ar mentolu - par tiem jautājiet farmaceitam.

• Brauciet droši, lai negūtu traumas! Iegādājieties ķiveri, pārliecinieties, ka velosipēds ir labā tehniskā kārtībā, ievērojiet ceļu satiksmes noteikumus, esiet uzmanīgi uz ielas un pārrunājiet ar bērniem uzvedību satiksmē. Bet vislabāk - kopā apmeklējiet drošas velobraukšanas kursus, lai velosipēds sagādātu tikai prieku!