Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

Aptauja: Gandrīz 90% Latvijas vīriešu uzkopj māju

© F64

Latvijā teju visi iedzīvotāji mājas uzkopšanu veic pašu spēkiem un pienākumu sadalījums dzimumu starpā ir ļoti līdzīgs. Tīrīšanas darbus veic 98% sieviešu un 86% vīriešu, noskaidrots “Snapshot” veiktajā aptaujā pēc “Maxima Latvija” pasūtījuma.

“Ikdienas pienākumu sadale un paradumi ģimenēs turpina mainīties, ko vēlreiz apliecina arī aptauja. Šādu tendenci novērojam arī veikalos, kur ikdienas pirkumus pārmaiņus veic visi ģimenes locekļi un nereti pat visa ģimene kopā ar bērniem. Tādēļ mēs turpinām paplašināt veikalu tīklu, uzlabot infrastruktūru un preču sortimenta dažādību, lai ikkatrs atrastu sev piemērotāko, tostarp, sadzīves ķīmijas produktus,” komentē “Maxima Latvija” korporatīvo attiecību departamenta direktors Jānis Beseris.

Lai arī abi dzimumi iesaistās mājas tīrīšanā, sievietes uzkopšanai velta vairāk laika nekā vīrieši. Katru nedēļu vairāk nekā divas stundas šiem pienākumiem velta 89% sieviešu un 65% vīriešu. Savukārt līdz vienai stundai nedēļā mājas uzkopšanai velta 8% sieviešu un 20% vīriešu.

Biežāk veiktie darbi vīriešu un sieviešu vidū atšķiras. Vīrieši bieži iesaistās virtuves uzkopšanas darbos, visbiežāk veicot trauku mazgāšanu (94%), sadzīves tehnikas tīrīšanu (92%) un virtuves telpu uzkopšanu (87%). Savukārt trīs populārākie darbi, ko veic teju visas sievietes jeb 99% ir veļas mazgāšana, virtuves uzkopšana un sadzīves tehnikas tīrīšana.

Darbi, ko gan vīrieši, gan sievietes visbiezāk uztic citiem un paši neveic ir vienādi - veļas gludināšana, paklāju un mīksto mēbeļu tīrīšana. Vienlaikus aptaujas dati parāda, ka palīdzību no citiem mājas uzkopšanā Latvijas iedzīvotāji izmanto reti. Mazāk nekā viens procents iedzīvotāju tīrīšanas darbiem algo palīgus un tikai 7% to uzticējuši kādam citam ģimenes loceklim.