\\Māja

RECEPTES: Tējas sēne atkal modē

 
©Depositphotos.com

Ja kāds mileniālis nezina, kas ir tējas sēne, tad viņš gan jau zina, ka ir tāda kombuča, no kuras top stilīgi dzērieni, ko var iegādāties jau gatavus, pudelēs pildītus, ar dažādām piedevām. Nemaz nesaistās ar gļotaino «medūzu», ko vecvecmāmiņa esot turējusi trīslitru burkā virtuves plauktā.

Patiesībā tējas sēne nav gluži sēne, bet simbiotisks organisms, kas apvieno divas dažādas dzīvības formas - rauga sēnītes un baktērijas. 1913. gadā vācu mikologs Gustavs Landaus, kurš pirmais sniedza pilnu tējas sēnes zinātnisko aprakstu, nosauca to par medusa mycota - medūzas sēni. Tās virskārta, ko veido raugi, ir gluda, spīdīga, bet apakšdaļa, ko veido baktērijas, - gaišāka un tāda kā spuraina.

Ja gribas baudīt pašgatavotu tējas sēnes uzlējumu, bet paziņu lokā neviens kombuču neaudzē, viegli var atrast sludinājumus internetā, kur tējas sēne ierindota starp sālītām alksnenēm un kaltētām baravikām.

Tējas sēnes labās īpašības

Lai gan nopietnu un dziļu zinātnisko pētījumu par tējas sēni trūkst, to mēdz dēvēt par īstu bioķīmisko fabriku. Tējas sēnes uzlējums satur organiskās skābes - etiķskābi, ābolskābi, pienskābi, skābeņskābi u.c., C vitamīnu, B grupas vitamīnus, D vitamīnu, dažādus fermentus un lipīdus, dabiskās antibiotikas, kā arī cukurus un pigmentus. Tiek apgalvots, ka regulāra tējas sēnes uzlējuma dzeršana palīdz uzturēt normālu gremošanas trakta darbību un novērst aizcietējumus, labvēlīgi ietekmē zarnu mikrofloru, līdz ar to stiprinot arī imūnsistēmu. Ja apēsta pārāk smaga barība, tējas sēnes dzēriens sekmē tās labāku sagremošanu. Pēc antibiotiku lietošanas veicina normālas zarnu mikrofloras atjaunošanos. Uzlabo arī podagras slimnieku pašsajūtu, jo dzērienā esošās vielas šķīdina purīnskābes atvasinājumus, kas ir vieni no podagras izraisītājiem. Kakla skalošana ar tējas sēnes šķidrumu ļauj ātrāk izārstēt iekaisumus. Vēl tējas sēnei tiek piedēvētas arī asinsspiedienu pazeminošas, galvassāpes mazinošas, darbspējas veicinošas un vispārējo pašsajūtu uzlabojošas īpašības.

Bērniem, veciem ļaudīm, grūtniecēm un tiem, kuriem ir kādas veselības problēmas, par tējas sēnes dzēriena regulāru lietošanu noteikti jāpavaicā ārstam. Arī tad, ja kādu iemeslu pēc jāatturas no kofeīna vai cukura, kombuča nebūs īstais ikdienas dzēriens.

Kā aprūpēt tējas sēni:

  • Tējas sēnes «bērniņu» nesiet mājās stikla burciņā, šķidrumā, kurā atradusies «māmiņa». Šis šķidrums kalpos par dzēriena ieraugu.
  • Parocīga tējas sēnes dzēriena gatavošanai ir parasta trīslitru burka, var izmantot arī kādu citu stikla, porcelāna, māla vai nerūsējošā tērauda trauku.
  • Katlā izvāra 3 l kvalitatīva dzeramā ūdens, pievieno 6 tējkarotes tējas stipruma (vai tam atbilstošu tējas paciņu daudzumu). Šim nolūkam var izvēlēties zaļo vai melno tēju. Retāk lieto zāļu tēju, jo tur rūgšana ir lēnāka. Ļauj ievilkties ilgāk nekā parasti - 15 minūšu, pēc tam izkāš caur smalku tējas sietiņu un pievieno 3-6 ēdamkarotes cukura, izmaisa. (Daži tējas sēnes audzētāji liek līdz pat 250 g cukura; izmanto arī medu.)
  • Tēju pārlej tīrā burkā un atdzesē istabas temperatūrā (20-23 grādu). Ja tā būs par karstu, tējas sēne aizies bojā.
  • Burkā liek tējas sēni un pielej klāt ieraugu - šķidrumu, kurā sēne atnesta.
  • Burku pārsedz ar marli, linu vai kokvilnas drāniņu un stingri aizsien, lai tajā nevarētu iekļūt augļu mušiņas. Burku var turēt tumšā vai gaišā vietā, bet ne tiešos saules staros. Nav ieteicams to rūgšanas laikā pārvietot.
  • Dzērienu raudzē vidēji 8-10 dienas, aukstā telpā tas rūgst ilgāk, siltā - ātrāk. Šķidruma temperatūrai nevajadzētu nokristies zemāk par 20 grādiem vai pārsniegt 28 grādu robežu.
  • Kad dzēriens gatavs, tējas sēni izņem ar tīrām rokām, noskalo vēsā ūdenī un pārliek jaunā sagatavotā burkā ar tēju, ieraugam pievieno apmēram glāzi no gatavā dzēriena.
  • Gatavo dzērienu pilda pudelēs (lej pilnas līdz malām, lai nepaliktu gaiss), nostādina aptuveni 5 dienas un iegūst dzirkstošu dzērienu ar patīkami skābenu garšu. Tas jāuzglabā vēsumā. Nelielas rauga nogulsnes pudeles dibenā pieder pie lietas.
  • Ja sēni pārāk ilgi tur burkā, nepapildinot ar jaunu saldinātu tēju, tā saražo par daudz etiķskābes un aiziet bojā.
  • Pamazām tējas sēne aug un aizpilda visu trauka virsmu. Nav jāraizējas par to, ka tējas sēne brīžam peld virspusē un brīžam nolaižas trauka dibenā. Augot tējas sēnes kolonija kļūst arvien biezāka, veidojas jauni slāņi, var arī atdalīties jauni «bērniņi».
  • Kad sēne ir kļuvusi pilnīgi tumši brūnā krāsā, tai noņem virskārtu.
  • Aprakstīta arī metode, kā saglabāt tējas sēni žāvētā veidā: to liek uz tīra, sausa šķīvja un katru dienu apgriež otrādi. Ar laiku tējas sēne sažūst plānā plēksnītē, kuru glabā sausā, tumšā vietā. Lai tējas sēni atdzīvinātu, to ieliek tējā - pēc nedēļas tai jāatsāk «strādāt».
  • Tējas sēnes dzērienu var izmantot etiķa vietā salātu mērču pagatavošanai, gaļas marinēšanai (arī pārrūgušu), dažādos jauktos dzērienos.

***

Receptes

Tējas sēnes smūtijs

Sastāvdaļas:

  • 1 glāze tējas sēnes dzēriena
  • 2 glāzes bezpiedevu jogurta
  • 1 glāze svaigu ogu pēc izvēles
  • ledus pēc patikas

Pagatavošana:

Visu sablenderē, lej glāzēs un bauda.

Tējas sēnes salātu mērce

Sastāvdaļas:

  • 100 ml olīvu eļļas
  • 50 ml tējas sēnes dzēriena
  • 1 tējkarote medus
  • 50 ml saspaidītu aveņu
  • sāls, pipari

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas sajauc un sablenderē. Var lietot dārzeņu vai dārzeņu un gaļas vai zivju, rīsu u.c. salātiem.

Gūkgaļa tējas sēnes marinādē

Sastāvdaļa:

  • 5 cūkgaļas karbonādes šķēles
  • 1 glāze tējas sēnes dzēriena
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 1-2 olas
  • milti apviļāšanai
  • 1 tējkarote kaltēta estragona pulvera
  • 50 g kausētu tauku
  • 1/2 glāze skābā krējuma
  • 1 ēdamkarote sinepju
  • sāls
  • svaigi zaļumi

Pagatavošana:

Gaļu viegli izdauza, ieziež ar sasmalcinātiem ķiplokiem, liek traukā, pārlej ar tējas sēnes dzērienu un atstāj iemarinēties uz 24 stundām. Nosusina, uzkaisa sāli, apviļā sakultā olā un miltos, kam pievienots estragona pulveris. Cep no abām pusēm uz pannas karstos taukos 4-5 minūtes. Gaļu patur siltumā, pannas saturam pievieno krējumu un sinepes, maisot uzkarsē un pagatavo viendabīgu mērci, pārlej gaļai. Rotā ar zaļumiem.