Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: Gardi ēdieni, ko bērni varēs pagatavot paši

© Publicitātes foto

Bērnus ir vēlams iesaistīt virtuves darbos pēc iespējas agrākā vecumā, lai viņiem veidojas interese par dažāda veida ēdieniem un prasme paša spēkiem pagatavot pilnvērtīgu, veselīgu maltīti. Darbiņi ēst gatavošanā atrodas ikvienam – ģimene var ne tikai pusdienot kopā, bet arī rosīties virtuvē. Rimi labākai dzīvei eksperti un Gardēži Normunds Baranovskis un Signe Meirāne, gatavojot kopā ar 8 līdz 12 gadus veciem bērniem, pārliecinājās, ka pat palīgi bez lielas pieredzes virtuvē gatavo ēst ar patiesu interesi.

valitatīvas dzīves pamatā visos vecumos ir veselība un laba pašsajūta, kur lielu lomu spēlē mūsu uzturs. Kad jau bērnībā tiek apgūti veselīgas ēšanas pamatprincipi un svarīgākās gatavošanas iemaņas, lielākā vecumā par normu netiks uzskatīta ātri un viegli pagatavojamo pusfabrikātu ēšana ikdienā. Veselīgs ēdiens ir garšīgs un vēl labāk tas garšos, ja bērns to būs gatavojis pats, stāsta Rimi labākai dzīvei šefpavārs Normunds Baranovskis.

Publicitātes foto

Gatavojot kopā ar bērniem, Signe Meirāne rosina izvēlēties veselīgus ēdienus, kas pagatavoti no kvalitatīviem produktiem. Ja meklē produktus, kas nesatur ģenētiski modificētus organismus un kam pievienoti tikai dabīgie aromatizētāji, produktus, kur pievienots mazāk sāls, cukurs un tauki, vairāk šķiedrvielu, izvēlies produktus ar atzīmi Labākai dzīvei. Tieši no šiem produktiem gardēži piedāvā bērniem viegli pagatavojamas receptes.

Dažreiz pietiek ar vienu pamatrecepti, lai tālāk pagatavotu daudz dažādus ēdienus. Signe Meirāne aicina kopā ar bērniem izmēģināt trušu gaļas bumbiņas, kas ir pamatrecepte citu ēdienu pagatavošanā. Šīs gaļas bumbiņas ideāli der trīs ātrās, garšīgās un veselīgās receptēs, kas garšo arī bērniem - tortillā, kopā ar polentu un zupā. Pašu bumbiņu garša ir neitrāla, bet ja bērns ēd ko asāku vai izteiktākas garšas, tad var droši likt klāt arī apelsīna mizu, rozmarīnu, nedaudz kanēli.

Truša gaļas bumbiņas

Nepieciešams:

400 g truša gaļas gabaliņu (fileja un kāja)

10 g nomizota ķiploka, izspiests caur ķiplokspiedi

20 g smalki sarīvēta cietā siera

jūras sāls pēc garšas

1/2 tējk. svaigi malti melnie pipari

1 tējk. svaigas timiāna lapiņas

Gaļu sablendē vai samal gaļas mašīnā. Pieliec visas sastāvdaļas, samīci viendabīgā masā un veido 1,5 - 2cm lielas bumbiņas.

Krēmīgā polenta ar gaļas bumbiņu mērci

Nepieciešams:

100 g polentas

500 ml ūdens

100 g rikotas siera

10 g cietā siera, smalki sarīvēts

Mērcei:

4 ēd.k. vīnogu kauliņu eļļas

1 porcija truša gaļas bumbiņu

1 ēd.k. biezas tomātu pastas

1 rozmarīna kātiņš

1 ķiploka daiviņa, nomizota, izspiesta caur ķiplokspiedi

250 g tomātu savā sulā

200 g nokāstas konservētas lielās pupiņas

jūras sāls pēc garšas

svaigi malti melnie pipari pēc garšas

Pasniegšanai:

20 g siera, smalki sarīvēts

Nedaudz rukolas lapiņu vai citu salāti un dīgstu

Pannā sakarsē eļļu un kārto tajā bumbiņas, apcep uz vidēji lielas liesmas no visām pusēm. Pievieno pastu, rozmarīnu un maisot cep vēl minūti. Pievieno pārējās mērces sastāvdaļas un sautē 15 minūtes. Pirms pasniegšanas, izņem rozmarīna zariņu.

Katlā ielej ūdeni un uzvāri. Kad uzvārījies, maisot ber klāt polentu. Turpinot maisīt, vāri 5 minūtes. Pievieno un iemaisi abus sierus, sāli.

Liec uz šķīvja polentu, pa virsu mērci, uzber sieru un uzliec rukolas lapiņas.

Bērnu mīļākā gaļas bumbiņu zupa

Nepieciešams:

1 l vistas buljona

1 porcija truša gaļas bumbiņas

1 sauja sakapātu lociņu

200 g nokāstas konservētās kukurūzas

200 g nokāstas konservētās pupiņas

200 g nokāsti konservētie turku zirņi

2 nelielas ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiplokspiedi

4 nelielas saujas spinātu lapiņas

1 rozmarīna zariņš

4 ēd.k. smalki sarīvēta parmezāna siera

jūras sāls pēc garšas

svaigi malti melnie pipari pēc garšas

Katlā uzvāri buljonu, liec iekšā gaļas bumbiņas, lociņus, pupiņas, kukurūzu, zirņus, ķiploku, rozmarīnu, sāli un piparus. Vāri 20 minūtes uz vidējas liesmas, lai viegli burbuļo. Izņem rozmarīnu. Traukos liec pa saujai spinātu, uzlej zupu un uzber sieru. Pasniedz.

Gaļas bumbiņu tortillas

Nepieciešams:

5 ēd.k. vīnogu kauliņu eļļas

16 bio šampinjoni, sagriezti biezās šķēlēs

1 neliels šalotes sīpols, sakapāts

1 tējk. smalki sakapāta rozmarīna

1 porcija truša gaļas bumbiņas

2 nelieli mīksti avokado

4 kukurūzas tortillas

4 saujas salātlapu izlases

200 g nokāstas konservētās pupiņas, nedaudz saspiestas ar dakšu

Mērcei:

150 g bezpiedevu jogurta

150 g smalki sagriezta gurķa (vai sarīvēta uz rupjās rīves)

2 ēd.k. smalki sakapātas dilles

jūras sāls pēc garšas

svaigi malti melnie pipari pēc garšas

Pannā sakarsē 3 ēd.k. eļļu, liec sēnes, sīpolus un rozmarīnu. Cep uz palielas liesmas apmēram 10 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Noņem no pannas. Pannā sakarsē atlikušo eļļu, liec gaļas bumbiņas, apcep no visām pusēm zeltainas, uzliec vāku un uz ļoti mazas liesmas sautē kādas 15 minūtes.

Bļodā liec nomizotu avokado un saspaidi ar dakšu, pieberot pavisam nedaudz sāls un piparus. Pagatavo mērci, samaisot visas sastāvdaļas. Uz šķīvjiem liec tortillas, pa vidu (lai var malas uzlocīt virsū) uzsmērē avokado, pa virsu kārto sēnes, pupiņas, salātlapas. Uzliec bumbiņas un jogurta mērci. Aizloki ciet un ēd.