Bērnus ir vēlams iesaistīt virtuves darbos pēc iespējas agrākā vecumā, lai viņiem veidojas interese par dažāda veida ēdieniem un prasme paša spēkiem pagatavot pilnvērtīgu, veselīgu maltīti. Darbiņi ēst gatavošanā atrodas ikvienam – ģimene var ne tikai pusdienot kopā, bet arī rosīties virtuvē. Rimi labākai dzīvei eksperti un Gardēži Normunds Baranovskis un Signe Meirāne, gatavojot kopā ar 8 līdz 12 gadus veciem bērniem, pārliecinājās, ka pat palīgi bez lielas pieredzes virtuvē gatavo ēst ar patiesu interesi.
valitatīvas dzīves pamatā visos vecumos ir veselība un laba pašsajūta, kur lielu lomu spēlē mūsu uzturs. Kad jau bērnībā tiek apgūti veselīgas ēšanas pamatprincipi un svarīgākās gatavošanas iemaņas, lielākā vecumā par normu netiks uzskatīta ātri un viegli pagatavojamo pusfabrikātu ēšana ikdienā. Veselīgs ēdiens ir garšīgs un vēl labāk tas garšos, ja bērns to būs gatavojis pats, stāsta Rimi labākai dzīvei šefpavārs Normunds Baranovskis.
Gatavojot kopā ar bērniem, Signe Meirāne rosina izvēlēties veselīgus ēdienus, kas pagatavoti no kvalitatīviem produktiem. Ja meklē produktus, kas nesatur ģenētiski modificētus organismus un kam pievienoti tikai dabīgie aromatizētāji, produktus, kur pievienots mazāk sāls, cukurs un tauki, vairāk šķiedrvielu, izvēlies produktus ar atzīmi Labākai dzīvei. Tieši no šiem produktiem gardēži piedāvā bērniem viegli pagatavojamas receptes.
Dažreiz pietiek ar vienu pamatrecepti, lai tālāk pagatavotu daudz dažādus ēdienus. Signe Meirāne aicina kopā ar bērniem izmēģināt trušu gaļas bumbiņas, kas ir pamatrecepte citu ēdienu pagatavošanā. Šīs gaļas bumbiņas ideāli der trīs ātrās, garšīgās un veselīgās receptēs, kas garšo arī bērniem - tortillā, kopā ar polentu un zupā. Pašu bumbiņu garša ir neitrāla, bet ja bērns ēd ko asāku vai izteiktākas garšas, tad var droši likt klāt arī apelsīna mizu, rozmarīnu, nedaudz kanēli.
Truša gaļas bumbiņas
Nepieciešams:
400 g truša gaļas gabaliņu (fileja un kāja)
10 g nomizota ķiploka, izspiests caur ķiplokspiedi
20 g smalki sarīvēta cietā siera
jūras sāls pēc garšas
1/2 tējk. svaigi malti melnie pipari
1 tējk. svaigas timiāna lapiņas
Gaļu sablendē vai samal gaļas mašīnā. Pieliec visas sastāvdaļas, samīci viendabīgā masā un veido 1,5 - 2cm lielas bumbiņas.
Krēmīgā polenta ar gaļas bumbiņu mērci
Nepieciešams:
100 g polentas
500 ml ūdens
100 g rikotas siera
10 g cietā siera, smalki sarīvēts
Mērcei:
4 ēd.k. vīnogu kauliņu eļļas
1 porcija truša gaļas bumbiņu
1 ēd.k. biezas tomātu pastas
1 rozmarīna kātiņš
1 ķiploka daiviņa, nomizota, izspiesta caur ķiplokspiedi
250 g tomātu savā sulā
200 g nokāstas konservētas lielās pupiņas
jūras sāls pēc garšas
svaigi malti melnie pipari pēc garšas
Pasniegšanai:
20 g siera, smalki sarīvēts
Nedaudz rukolas lapiņu vai citu salāti un dīgstu
Pannā sakarsē eļļu un kārto tajā bumbiņas, apcep uz vidēji lielas liesmas no visām pusēm. Pievieno pastu, rozmarīnu un maisot cep vēl minūti. Pievieno pārējās mērces sastāvdaļas un sautē 15 minūtes. Pirms pasniegšanas, izņem rozmarīna zariņu.
Katlā ielej ūdeni un uzvāri. Kad uzvārījies, maisot ber klāt polentu. Turpinot maisīt, vāri 5 minūtes. Pievieno un iemaisi abus sierus, sāli.
Liec uz šķīvja polentu, pa virsu mērci, uzber sieru un uzliec rukolas lapiņas.
Bērnu mīļākā gaļas bumbiņu zupa
Nepieciešams:
1 l vistas buljona
1 porcija truša gaļas bumbiņas
1 sauja sakapātu lociņu
200 g nokāstas konservētās kukurūzas
200 g nokāstas konservētās pupiņas
200 g nokāsti konservētie turku zirņi
2 nelielas ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiplokspiedi
4 nelielas saujas spinātu lapiņas
1 rozmarīna zariņš
4 ēd.k. smalki sarīvēta parmezāna siera
jūras sāls pēc garšas
svaigi malti melnie pipari pēc garšas
Katlā uzvāri buljonu, liec iekšā gaļas bumbiņas, lociņus, pupiņas, kukurūzu, zirņus, ķiploku, rozmarīnu, sāli un piparus. Vāri 20 minūtes uz vidējas liesmas, lai viegli burbuļo. Izņem rozmarīnu. Traukos liec pa saujai spinātu, uzlej zupu un uzber sieru. Pasniedz.
Gaļas bumbiņu tortillas
Nepieciešams:
5 ēd.k. vīnogu kauliņu eļļas
16 bio šampinjoni, sagriezti biezās šķēlēs
1 neliels šalotes sīpols, sakapāts
1 tējk. smalki sakapāta rozmarīna
1 porcija truša gaļas bumbiņas
2 nelieli mīksti avokado
4 kukurūzas tortillas
4 saujas salātlapu izlases
200 g nokāstas konservētās pupiņas, nedaudz saspiestas ar dakšu
Mērcei:
150 g bezpiedevu jogurta
150 g smalki sagriezta gurķa (vai sarīvēta uz rupjās rīves)
2 ēd.k. smalki sakapātas dilles
jūras sāls pēc garšas
svaigi malti melnie pipari pēc garšas
Pannā sakarsē 3 ēd.k. eļļu, liec sēnes, sīpolus un rozmarīnu. Cep uz palielas liesmas apmēram 10 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Noņem no pannas. Pannā sakarsē atlikušo eļļu, liec gaļas bumbiņas, apcep no visām pusēm zeltainas, uzliec vāku un uz ļoti mazas liesmas sautē kādas 15 minūtes.
Bļodā liec nomizotu avokado un saspaidi ar dakšu, pieberot pavisam nedaudz sāls un piparus. Pagatavo mērci, samaisot visas sastāvdaļas. Uz šķīvjiem liec tortillas, pa vidu (lai var malas uzlocīt virsū) uzsmērē avokado, pa virsu kārto sēnes, pupiņas, salātlapas. Uzliec bumbiņas un jogurta mērci. Aizloki ciet un ēd.