Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

Gardās brīvdienas. Restorāna cienīgs ēdiens mājās

ŠEFPAVĀRS Raimonds Zommers izmanto visā pasaulē augstu novērtētā zīmola KitchenAid pannas, katlus un citus virtuves piederumus un priecājas, ka tagad tos par īpaši izdevīgām cenām varēs iegādāties Maxima veikalos. © Publicitātes foto

Pavadīt brīvdienas savā virtuvē? Pazīstamais šefpavārs Raimonds Zommers dara tieši tā, par spīti izplatītajam mītam, ka pavāri jau mājās neko negatavo. «Sestdienās un svētdienās es gatavoju mājās, jo pārējās dienas paiet restorānā un dažādos pasākumos,» stāsta Raimonds. «Mājās es cenšos maksimāli atrast jaunas idejas. Daru lietas, kam es ticu un kas man patīk.»

Pagatavot kaut ko jaunu - tas restorāna Entresol šefpavāram nenozīmē kardināli mainīt produktu grupas. «Lielākoties aptaujas un intervijas liecina, ka cilvēkiem pārtikas grozs vienmēr ir vairāk vai mazāk vienāds - tomāts, gurķis, gaļa, zivs utt. Bet padomāt, kā to visu pagatavot citādi, ikvienam ir iespēja, tajā skaitā arī man. Kaut ko pielikt klāt, piemēram, kariju vai kuminu, samalt vai sakapāt - un iznāk kaut kas pilnīgi cits. Ja ir trīs lietas: labi virtuves piederumi, augstvērtīgas izejvielas un arī zināšanas, ko var iegūt, nedaudz padomājot un palasot, sanāk restorāns mājās.»

Snapshot veiktā aptaujā pēc Maxima Latvija pasūtījuma noskaidrots, ka 94% iedzīvotāju visbiežāk ēst gatavo mājās. 49% ēst gatavošanai mājās pievēršas vismaz reizi dienā. Aptuveni 62% respondentu atzinuši, ka ir vismaz 1-2 ēdieni, kurus viņi vēlētos pagatavot, bet tas netiek darīts atbilstošu virtuves piederumu trūkuma dēļ, daļa tieši šā iemesla dēļ ir pilnībā atteikušies no ēdienu gatavošanas mājās. Vairāk nekā puse, gatavojot mājās maltītes, neizmanto ne grila pannu, ne vokpannu; piederumu trūkums ir šķērslis sacepumu, suši un steika pagatavošanai.

Raimonds Zommers iesaka turēt savā saimniecībā vairākas pannas, kas ļauj vienlaikus gatavot vairākas maltītes sastāvdaļas. Ja pannai kvalitatīvs pretpiedeguma klājums, cepšanai pietiek ar ļoti nelielu eļļas daudzumu un produkti apcepas vienmērīgi zeltaini brūni. Ja pannām ir metāla rokturi, tās var izmantot arī cepeškrāsnī, protams, jārēķinās, ka metāls sakarst. Labi, ja panna vai katls ir ar augstām malām - tad ēdiens neiet pāri un plīts virsma saglabājas tīra. Sautēšanai izmanto pannu ar vāku, un vislabāk, ja tas ir caurspīdīgs, lai var redzēt, kas notiek iekšpusē. Vēl viens piederums, kas reizēm šķiet maznozīmīgs, ir lāpstiņa, ko izmanto produktu apgrozīšanai uz pannas - tai jābūt ar plānu, asu, bet tajā pašā laikā pannas virsmu nesaskrambājošu maliņu.