Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

VĒRTS IZMĒĢINĀT: Mājas SPA rokām ziemā

© depositphotos.com

Gada aukstākā sezona roku ādai ir vislielākais pārbaudījums, jo sals, vējš un mitrums padara to raupju un sausu.

Ziemas (apkures) sezonā ādai tiek atņemts mitrums - telpās ir silts, gaiss ir sauss, un āda vienkārši izžūst, savukārt ārā ir mitrums, aukstums, vējš, kas palēnina ādā asinsriti un nobremzē barošanās un vielmaiņas procesus. Tāpat, vēloties pasargāt sevi no vīrusiem un gripas, rokas biežāk tiek mazgātas, rezultātā tiek nomazgāts arī dabiskais ādas aizsargslānītis - vajadzīgā, aizsargājošā tauku kārtiņa. Tāpēc āda zaudē mitrumu, barības vielas, elastību un sāk plaisāt.


Ko darīt, lai roku āda būtu veselīga un mitrināta arī ziemā? Konsultē Veselības centra 4 (VC 4) Dermatoloģijas klīnikas dermatoveneroloģe Vita Priedīte un Benu aptiekas farmaceite Dace Pijola.

1. LIETOJIET DAUDZ ŠĶIDRUMA
Uzņemot pietiekami daudz šķidruma, tiek mitrinātas arī ādas šūnas. Būtībā ziemā jāizdzer tikpat daudz šķidruma, cik gada siltajos mēnešos, tikai - tā kā slāpes vēsā laikā nav tik izteiktas, par šķidruma uzņemšanu sev biežāk jāatgādina.
* Dzeriet ūdeni, siltas tējas, vitamīniem bagātus ogu morsus.

2. VALKĀJIET CIMDUS
Pat visīsākais brīdis ārā bez cimdiem dara pāri roku ādai - sals un vējš ādu aprauj, un tā kļūst raupja.
* Ādas cimdi silda maz, labāk izvēlieties siltus, maigas tekstūras dabiskas vilnas cimdiņus.

3. IZVAIRIETIES NO SADZĪVES ĶĪMIJAS
Mājas uzkopšanas līdzekļi ir vieni no lielākajiem roku ādas bojātājiem, jo tie, tāpat kā bez pēdām notīra taukus no jebkuras virsmas, arī no roku ādas nomazgā tik ļoti vajadzīgo dabisko lipīdu jeb tauku aizsargslānīti.
* Veicot uzkopšanas darbus, velciet gumijas cimdus.

4. LIETOJIET ROKU KRĒMUS UN SKRUBI
Kad rokas ir nomazgātas, obligāti jālieto krēms. Tam ziemā jākļūst par ieradumu gan mājās, gan darbā. Lai roku krēmi labāk iesūktos un veiktu savu funkciju, vismaz divas reizes mēnesī roku ādai vēlams lietot skrubi - lai attīrītu to no vecajām ādas šūnām. Tam der gan speciālie roku skrubji, kas nopērkami veikalos, gan ķermeņa skrubji, gan dabas veltes, kas ir pieejamas mājās, piemēram, sāls, cukurs, kafijas biezumi.
* Mitrinošie krēmi ātrāk iesūksies ādā un neatstās taukainu sajūtu, tāpēc ir labi lietošanai dienas laikā, darbā (īpaši, ja strādājat ar dokumentiem, datoru, skārienjutīgām ierīcēm).
* Barojošie krēmi ir treknāki, biezāki, tos labāk izvēlēties, ja nav paredzēts neko darīt ar rokām, vislabāk tos bagātīgi saziest vakarā pirms gulētiešanas.
* Aizsargājošie krēmi veido uz ādas aizsargplēvīti, kas neredzama saglabājas arī vēl pēc roku mazgāšanas.

RECEPTES
Iesaka Vita PRIEDĪTE, VC 4 Dermatoloģijas klīnikas dermatoveneroloģe:

1. Trīs ēdamkarotes auzu pārslu miltu (auzu pārslas samaļ kafijas dzirnaviņās) sajauc ar ēdamkaroti piena, ēdamkaroti olīveļļas un tējkaroti medus. Ar iegūto masu ieziež rokas, ietin tās celofāna maisiņos, uzvelk siltus dūraiņus un patura vismaz pusstundu. Pēc tam kārtīgi noskalo un ieziež ar barojošu krēmu.

2. Rokas ieziež ar linsēklu vai olīveļļu, uzvelk uz plaukstām celofāna maisiņus un siltus dūraiņus, patur aptuveni 15 minūtes. Pēc tam noskalo siltā ūdenī un kārtīgi nosusina - āda būs kļuvusi samtaina.

3. Novāra kartupeļus un ūdeni, kurā tie vārījušies, nokāš citā katliņā. Pievieno dažus pilienus olīveļļas un šai šķidrumā mērcē rokas 15 minūtes. Lai procedūra būtu aromātiskāka, kartupeļu novārījumam var pievienot arī kādu pilīti ēteriskās eļļas. Pēc tam rokas nosusina un ieziež ar barojošu krēmu.