Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Māja

GARDĀS BRĪVDIENAS. Mārrutki rullē: piešķir asumu un atbaida vīrusus

© Publicitātes foto

Ziemā pieprasījums pēc mārrutkiem kļūst lielāks – to apstiprina arī Māris Lapiņš, uzņēmuma MārLapiņi saimnieks. Tajā top dažādi mārrutku produkti, sākot no tradicionāliem un beidzot ar gluži pārsteidzošiem, kā, piemēram, mārrutku čipsi vai mārrutku trifeles, tāpat arī mārrutki ar avenēm, ar ingveru un citronu, ar bietēm, ar smiltsērkšķiem un citām piedevām.

Protams, mārrutkiem ir dedzīgi cienītāji, kuri tos lieto uzturā neatkarīgi no gadalaika, ir arī mērenāki piekritēji, kuri atceras par mārrutkiem, ja galdā ceļama aukstā gaļa vai desiņas, vēl citi tos lieto tāpēc, ka zina - ēteriskās eļļas, ko satur mārrutki, ir ļoti bagātas ar fitoncīdiem, kam piemīt spēja iznīcināt dažādu slimību izraisītājus. Tāpat ir arī zvērināti mārrutku neēdāji un tie, kuru attieksme ir svārstīga. Pēdējos gan visbiežāk var noskaņot par labu mārrutku ēšanai, jo kāds no MārLapiņu produktiem parasti izrādās pa prātam.

Kāpēc tieši mārrutki

Jautāts par to, kāpēc izvēlēta tieši šāda darbības niša, Māris pastāsta, ka ideja radusies pirms trim gadiem, kad Jaunmārupes pamatskolā noticis Miķeļdienas tirdziņš. Bijis skaidrs, ka tur būs papilnam saldumu, tāpēc ģimene izdomājusi piedāvāt tējas un papildus pagatavot arī mārrutkus, lai būtu dažādība. Meitas tos izpārdevušas 20 minūšu laikā, bet vecāki sākuši domāt, ko vēl ar mārrutkiem varētu pasākt.

Jaunas ierosmes rodas gan pašiem, gan uzklausot pircēju domas, nereti ideju ģeneratori ir bērni. Tieši viņi ierosinājuši ražot mārrutku čipsus. Savukārt mārrutku šokolādes trifeles radušās kāda starpgadījuma dēļ - mārrutki, kas nolikti kaltēties pulverim, nejauši iekrituši burciņā ar smērējamo šokolādi, un izrādījies, ka tāda kombinācija ļoti labi garšo. Mārrutki nenolaupa garšu produktam, kuriem tos pievieno, vienīgi piešķir asumu. Ziemā vieni no pieprasītākajiem ir mārrutki ar ingveru un citronu. Ja vēl pieliek medu, tā ir īsta vitamīnu bumba, ko organisms viegli uzņem un pārstrādā un stiprina imunitāti.

Plašas iespējas

«Atšķiramies ar to, ka mūsu «Īstajos mārrutkos» mārrutku procents ir krietni lielāks nekā veikalā nopērkamajos,» stāsta Māris. «Neliekam klāt nekādas papildu lietas, pat etiķi nepievienojam; izņēmums ir vienīgi mārrutki ar bietēm, kur etiķis vajadzīgs galvenokārt pašu biešu dēļ. Neizmantojam arī citronskābi. Līdz ar to mūsu mārrutkus var lietot ne tikai aukstajai gaļai, bet daudz plašāk, nekā ierasts, - arī pie sieriem, saldējuma, saldajiem ēdieniem, tējas vārīšanai. Gan pircējiem tirdziņos, gan ekskursantiem, kuri atbrauc pie mums, lai vairāk uzzinātu par mārrutkiem, ir pilnīgs pārsteigums, kad to stāstām.»

Veselīgs asumiņš

Cilvēkiem, kuri mēģinājuši pārstrādāt savā dārzā izaugušos mārrutkus, pieredze ir dažāda. Vieni, maļot saknes, raudājuši un šķaudījuši, citiem galarezultātā produkts nav sanācis pietiekami ass. «Asumu ietekmē zeme, kādā mārrutki aug. Tiem patīk viegla un trekna augsne,»skaidro Māris. «Turklāt mārrutkiem jāpavada zemē vismaz divas ziemas, lai asums noturētos. Ja tos pavasarī iestāda un rudenī novāc, asums nebūs noturīgs. Šogad rudens pusē raktie mārrutki bija nedaudz maigāki, nekā vajadzētu būt, jo vasara bija ļoti silta un mārrutkiem nepatīk karstums, bet ziemā raktie ir pavisam savādāki.

Acu asarošana un šķaudīšana, maļot mārrutkus, jo sevišķi otrajā malšanas reizē, nepieradušam cilvēkam nav retums. Mums tas jau pierasts un nav vairs tik traki. Ja rodas aizdomas, ka tuvojas saaukstēšanās, sākas iesnas un kakla sāpes, tad tieši malšanas brīdī vajag nākt klāt un elpot - izdezinficēs un nebūs zāles jālieto! Pats neesmu slimojis trīs gadus.»

Receptes

Maisījums tievētājiem

Sastāvdaļas: 125 g svaigas mārrutka saknes 4 citroni 3 tējkarotes medus 2 tējkarotes kanēļa 2 cm garš ingvera saknes gabaliņš

Pagatavošana un lietošana:

Sablenderē mārrutku un ingveru, pievieno citronu sulu, kanēli un medu. Blenderē, līdz iegūta viendabīga masa. Ievieto stikla traukā ledusskapī. Trauku ar iegūto sīrupu glabā ledusskapī un lieto divas reizes dienā pa vienai ēdamkarotei pirms katras ēdienreizes vismaz trīs nedēļas.

Liellopu gaļa tumšā alus marinādē ar mārrutkiem

Sastāvdaļas: 800 g - 1 kg liellopa gaļas 2 pudeles tumšā alus 2 - 3 burkāni 1 puravs sāls, pipari, rozmarīns vai citas garšvielas pēc izvēles lietošanai gatavi mārrutki vai mārrutki ar bietēm

Pagatavošana:

Gaļu sagriež vidēja lieluma gabalos, kā gulašam. Burkānus un puravu sagriež palielās ripās, saliek visu traukā, pievieno mārrutkus, sāli, garšvielas un visu apmaisa. Pārlej ar alu, trauku aizvāko un atstāj ledusskapī vismaz uz 12 stundām. Gaļas gabalus izņem no marinādes, apcep uz pannas, liek cepeša traukā. Daļu marinādes uzkarsē uz pannas un pārlej gaļai, pievieno burkānus, puravus un atlikušo marinādi. Liek cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā, sautē vienu stundu, tad samazina temperatūru līdz 150 grādiem un sautē vēl divas stundas.