Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

Ņem vērā: Kā parūpēties par matiem ziemā

© Pixabay

Dažkārt ar skaudību var noraudzīties uz dzīvniekiem, kuriem ziemā kupls un spožs akots. Cilvēks šim dabas likumam nav pakļauts, un ziemā viņa matiem var gadīties dažādas likstas. Par laimi, pareizi rūpējoties par saviem matiem, problēmas var nepieļaut vai sekmīgi novērst, izmantojot vienkāršus un dabiskus līdzekļus.

Ja situācija ir nopietnāka, protams, jāmeklē profesionāļu padomi un aptiekā nopērkamie līdzekļi. Var būt vajadzīga arī ārsta konsultācija, jo matu stāvoklis atspoguļo visa organisma veselību, var signalizēt par noteiktu uzturvielu trūkumu, pārciestu stresu vai kādu slimību.

Šajā situācijā palīdzēt var dažādas maskas. Tām bieži izmanto citronu sulu. Arī daudzi rūpnieciski ražotie matu kopšanas līdzekļi satur šo sastāvdaļu. Var vienkārši pēc mazgāšanas skalot matus ar ūdeni, kam pievienota citronu sula (trīs ēdamkarotes uz glāzi). Vēl viens iecienīts līdzeklis, kuru izmanto matu spīduma atgūšanai, ir maska, kas pagatavota no vistu olām: ņem vienu olu, sakuļ un pievieno vienu ēdamkaroti saulespuķu eļļas, pustējkaroti glicerīna un vienu tējkaroti galda etiķa. Masku uzklāj matiem, apsien ar dvieli un patur 30 minūtes. Tumšiem matiem atgūt spīdumu palīdz maska, kas pagatavota no sakultas olas, kam pievienotas četras ēdamkarotes brendija. Galvu apsien ar dvieli, masku tur pusstundu, matus izskalo ar siltu, bet pēc tam - ar vēsu ūdeni. Visiem matu tipiem ir vienlīdz svarīgi nedoties laukā aukstumā ar mitriem matiem, jo tajos palikušais ūdens sasalst - pārvēršas ledū, kas var bojāt matu struktūru.

Problēmas risināšanai var izmantot gan veikalos nopērkamos matu kopšanas līdzekļus, kas domāti tieši šim nolūkam, gan arī gatavot maskas mājās. Par vienu no efektīvākajiem variantiem mājas kosmētiskas cienītāji atzīst nepasterizētā alus un olu maisījumu. Uz vienu olu ņem 50 ml alus, saputo viendabīgā masā, to klāj uz mitriem matiem, patur 15 minūtes un izskalo matus siltā ūdenī. Sausu un viegli lūstošu matu atveseļošanai noder arī banāni: viena banāna mīkstumu samīca un sajauc ar vienu olas dzeltenumu, pievieno divas ēdamkarotes rapšu eļļas. Masku tur uz matiem pusstundu, pēc tam tos izmazgā siltā ūdenī, lietojot šampūnu. Sausu un trauslu matu skalošanai var izmantot ūdeni, kam uz litru pievienota tējkarote medus un ēdamkarote citronu sulas. Gaišu matu īpašnieki var pievienot arī divas ēdamkarotes kumelīšu tējas, bet tumšmatainie - divas ēdamkarotes galda etiķa. Ja sausi un trausli ir tieši matu galiņi, tos var regulāri ieziest ar diždadžu eļļu.

Pie pastiprinātas matu taukošanās ziemā acīmredzot vainojama cepure vai cita siltā galvassega - zem tās mati ir ciešāk saspiesti kopā, tāpēc taukainais sekrēts, kuru tie dabiski izdala, izplatās ātrāk. Tas nenozīmē, ka jāatsakās no cepures. Krasas temperatūras pārmaiņas, izejot no telpām aukstumā un atgriežoties atpakaļ, matiem nepatīk. Jālieto piemēroti šampūni un kondicionētāji, nevajag pārspīlēt ar matu laku, putām, gēliem u.c. Matus ziemā ieteicams mazgāt vēsākā ūdenī nekā parasti, jo karsts ūdens padara tos trauslākus. Jo taukaināki mati, jo ūdenim jābūt vēsākam. Pārāk karsts ūdens aktivizē tauku dziedzerīšu darbību, bet šampūnā esošās vielas var izveidot ķepīgu pelēku masu, kas ir grūti izmazgājama no matiem. Darbojoties ar fēnu, nevajadzētu izmantot viskarstākā gaisa režīmu, bet no dažādām lokšķērēm ieteicams uz laiku atteikties. Daži eksperti uzskata, ka ziema nav īstais laiks arī ilgviļņiem un matu krāsošanai, bet te nu katrs lai spriež pēc savas pieredzes. Lietojot piemērotas dabīgu materiālu ķemmes un sukas, ir vēlams regulāri masēt galvas ādu, lai uzlabotu matu saknīšu asinsapgādi.

Pārmaiņas, ko rada nepareizs uzturs, matu stāvoklī neatspoguļojas uzreiz, tāpēc cilvēki tās neiedomājas saistīt ar diētas kļūdām. Tāpat kā visam organismam kopumā, arī matiem nāk par labu svaigu augļu un dārzeņu ēšana, jo tie satur daudz nepieciešamu minerālvielu un vitamīnu. Matu stāvokli var pasliktināt pārāk sāļi un asi produkti, stipri sacepti ēdieni, konservi. Ja ēsts daudz saldumu, gan mati, gan galvas un sejas āda kļūst taukaināka. Lai matus uzturētu tik veselus un skaistus, cik katram no dabas dots, ieteicams ēst pietiekami daudz zivju un citu jūras produktu, putnu gaļu, arī paipalu olas, riekstus un pākšaugus - tie satur varu, kas nepieciešams matu pigmentācijas nodrošināšanai, aizkavē sirmošanu un arī blaugznu veidošanos. Lai sekmētu pilnvērtīgu keratīna veidošanos, uzturā jālieto augu eļļas, rupja maluma maize, saulespuķu sēkliņas. Matu dabisko spīdumu labāk izdodas saglabāt tiem, kuri regulāri ēd jūras kāpostus, jogurtu un biezpienu.