3 mīti par ādas kopšanu ziemā

IZVĒLOTIES sejas kopšanas līdzekļus ziemai, pievērsiet uzmanību, lai tie būtu piemēroti tieši jūsu ādas tipam un problēmām. Taukainas ādas īpašniekiem neiesaka īpaši barojošu krēmus, jo tas var radīt ādas poru aizsprostojumus un iekaisumus. Savukārt mitrinošo krēmu iesaka uzklāt stundu pirms došanās ārā © depositphotos.com

Gada aukstākajā laikā sejas ādai ir nepieciešamas īpašas rūpes, jo tā jāpasargā gan no skarbajiem un mainīgajiem laikapstākļiem, gan no sausā gaisa, ko rada apkure. Un tas nozīmē, ka ziemas sezonā ādas vajadzības mainās.

Par to, kā pareizi kopt sejas ādu ziemā, skaidro dermatoloģe Kristīne Zabludovska un farmaceite Zanda Ozoliņa.

1.MĪTS: Vasarā āda jāmitrina, ziemā - jābaro

Patiesībā, mitrinošs krēms obligāti jālieto arī ziemā, kas gan nenozīmē, ka pilnībā jāaizmirst par barojošo krēmu. Arī tam gada aukstākajos mēnešos ir jābūt kosmētikas somiņā. Taču barojošais krēms jāizvēlas vien tad, kad dodaties garākās pastaigās, slēpojat vai kā citādi baudāt ziemas priekus. Šie krēmi ir taukaināki, tie rada aizsargplēvīti, lai noturētu ādā mitrumu. Savukārt, ja dienu pavadāt telpās, pietiek tikai ar mitrinošu krēmu. Tas palīdzēs ādai, kuru ietekmē apkures izraisītais sausais gaiss. Tāpat sejas kopšanu var papildināt ar dažādu veidu serumiem, kas satur Q10.

Sejas ādai patiks, ja palietosiet kādu uztura bagātinātāju: selēnu, D vitamīnu, naktssveces vai zivju eļļu.

Ādas stāvokli uzlabos arī fiziskas aktivitātes svaigā gaisā. Jādzer arī pietiekami daudz šķidruma - līdz diviem litriem dienā, un jāizvēlas sabalansēts uzturs.

Ādai noteikti nepatiks salds un trekns ēdiens.

2.MĪTS: Krēms ar saules aizsargfiltru SPF nepieciešams tikai vasarā

Patiesībā, arī ziemā mēs saņemam ultravioleto starojumu, taču ne tik intensīvi. Tomēr, ja ir spilgti zilas debesis un saule, jālieto krēms ar SPF 50. Pārējās dienās var izvēlēties krēmu ar SPF 30. Ir krēmi, kuros SPF ir 15-20, tas, protams, ir labāk, nekā vispār nelietot saules aizsargkrēmus, tomēr ieteicams izvēlēties krēmus ar augstāku SPF faktoru.

Cilvēkiem, kuriem ir rozācija, sausa āda, akne, regulāri nepieciešams krēms, kas satur saules aizsargfiltru. Vējš, mitrums un saule ir vissliktākā kombinācija, jo tā ādu kairina un pārsausina. Tas veicina slimības paasinājumu, jo paplašinās un veidojas jauni asins kapilāri, kas seju padara sārtu, kuperozu. Ieteicams izvairīties no krēmiem, kas satur smaržīgas vielas, tiem jābūt neitrāliem un dermatoloģiski pārbaudītiem. Krēmus nav ieteicams bieži mainīt. Ja vasarā aizliegts sauļoties, tad ziemā - apmeklēt solāriju, jo pēc tam rodas pigmenta plankumi un citas problēmas. Āda obligāti jāmitrina un jāaizsargā no saules, izvēloties krēmu ar SPF 50 vai vismaz SPF 30, un aukstākā laikā, dodoties pastaigā, izvēlieties kādu biezākas konsistences krēmu.

Ādu īpaši kairina temperatūras svārstības, piemēram, vienu dienu -2 °C, bet otru +2 °C.

3. MĪTS: par ādas rūpīgu attīrīšanu vairāk jāuztraucas vasarā

Patiesībā, neatkarīgi no gadalaika sejas āda ir jāattīra divas reizes dienā un arī jāmitrina divas reizes dienā - no rīta un vakarā. Tā jānotīra ar micelāro ūdeni, putām vai kādu citu attīrošu līdzekli. Skrubi ādas kopšanai pievienojiet vienu līdz divas reizes nedēļā, bet ne biežāk, jo tas var pārkairināt ādu.