Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Māja

Vienkārši padomi, kā atgūties pēc svētku pārēšanās

© Pixabay

Aizvadītā gada nogale mūs ir lutinājusi ar daudzām brīvdienām un garu svētku svinēšanu, tādēļ pirmās jaunā gada dienas lielai daļai sabiedrības paiet, lēnām atgūstoties no svētkiem ar tiem raksturīgo laiskumu un pārēšanos. Lai atgriešanās ikdienas ritmā būtu patīkama un mierīga, uztura speciāliste un pavāre Jevgēnija Jansone apkopojusi piecus padomus, kā atgūties pēc svētkiem!

Nešaustiet sevi par pārēšanos!

Svētku laikam ir raksturīga ikdienas režīma maiņa - brīvdienas sniedz iespēju vēlāk celties, apciemot savus mīļos, vairāk laika pavadīt nesteidzīgās sarunās un arī vairāk laika ēst! Līdz ar to pārēšanās ir normāla. Nav jēga sevi šaustīt, ka atkal neizdevās atteikties no vecmāmiņas gardā rasola vai krustmātes sagatavotās medus kūkas, jo pēc būtības svētku laikā nenotika nekas briesmīgs - ar īslaicīgu pārēšanos mūsu organisms tiks galā! Daudz svarīgāk ir sakārtot ikdienas ēdienkarti, nevis šaustīt sevi par svētku laika gastronomiskajām izvirtībām.

Neuzsāciet drastiskas diētas!

Biežākā kļūda, ko pieļaujam cerībā ātri atgūt pirmssvētku formu, ir ieslīgšana otrā galējībā un pievēršanās stingrām diētām, taču ir svarīgi atcerēties, ka jebkura badošanās organismam rada ļoti lielu slodzi un papildu stresu, uz ko organisms var reaģēt ar metabolisma palēnināšanu un cerētās notievēšanas vietā var sanākt vienīgi papildus nepatikšanas.

Pārēdoties mēs pārslogojam gan gremošanas sistēmu, gan hormonālo sistēmu, gan asins cirkulācijas sistēmu, un, lai arī brīvdienās mums šķiet, ka atpūšamies, ķermenim tā ir liela papildus slodze. Organisms ir jūtīgs pret cukura koncentrācijas izmaiņām asinīs - kad ēdam daudz un īpaši ar ogļhidrātiem bagātus ēdienus, asinīs pieaug glikozes līmenis, tāpēc aizkuņģa dziedzeris izdala papildus insulīnu, lai šo glikozi “neitralizētu”. Tātad, jo vairāk mēs ēdam, jo vairāk insulīna ir jāizdala, tā rezultātā mūsu apetīte tikai palielinās. Jau svētkos piedzīvotā pārēšanās organismam ir ļoti liela slodze, tāpēc aiztaupiet sev vēl vienu nevajadzīgu šoku un pie ierastā ēšanas režīma atgriezieties pakāpeniski!

Turpinājumu lasi nākamajā lapā