Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Māja

Gardās brīvdienas: Glāze dzirkstošā vīna saskandināšanai gadumijā

© Ilze Zvēra/ F64 Photo Agency

Dzirkstošais vīns gadumijas sagaidīšanai kaut kā vienmēr tiek sagādāts. Pat ja mājinieki nolemj, ka bez tā varētu iztikt, pudeli atnes kāds viesis vai zem eglītes atstāj novēlojies Ziemassvētku vecītis. Pat gaidot Jaungada salūtu Daugavas abās malās, neraugoties uz aukstumu un drēgnumu, dzirkstošais vīns daudziem rīdziniekiem ir azotē līdzi ar plastmasas glāzēm un, pienākot pusnaktij, korķi lido gaisā paukšķēdami. Etiķetes prasību neievērošanu atsver romantika. Sagaidot gadumiju mājās, ir lielākas iespējas ievērot dažādas dzirkstošā vīna pasniegšanas nianses.

Daudzi aiz inerces jebkuru dzirkstošo vīnu sauc par šampanieti, lai gan zina, ka tas nav pareizi. Šampanietis ir tikai tāds franču dzirkstošais vīns, kurš tiek ražots pēc tradicionālās metodes Francijas Šampaņas apgabalā. Pārējos dzirkstošos vīnus, kas pēc šīs metodes ražoti Francijā, bet ne Šampaņā, sauc par Cremant.

Pati aristokrātiskākā ražošanas tehnoloģija ir tā, kas tiek izmantota šampanieša ražošanā. Šo metodi sauc par methode champenioise vai methode tradicionelle. Pēc pirmās fermentācijas vīns tiek pildīts pudelēs, aizvākots ar metāla korķīšiem, un otrā fermentācija notiek pudelēs. Viena pudele no otras galarezultātā var nedaudz atšķirties. Dažādās zemēs pastāv atšķirīgi noteikumi par to, cik ilgu laiku pudelēm jāpavada šādā stāvoklī. Kad gāze pudelēs ir parādījusies, fermentācija un izturēšanas process ir galā, pudeles no horizontāla stāvokļa sāk pārvietot vertikālā, ar kakliņiem uz leju. To nevar darīt strauji, jo nogulsnes, kas ir smalkākas par putekļiem, tad sajauksies ar vīnu. Izmantojot senāko klasisko tehnoloģiju, pudeles tiek novietotas uz speciāliem koka plauktiem un vīna darītavas darbinieki ik dienu tās nedaudz izkustina, pakāpeniski mainot pudeļu stāvokli no horizontāla uz vertikālu. Šodien, lai procesu nedaudz atvieglotu, izmanto arī speciālas ierīces, kas vienlaikus mehāniski kustina lielāku pudeļu skaitu. Rezultātā visas nogulsnes nonāk pudeles kakliņā, kas vērsts uz leju. Tad pudeles kakliņu ļoti strauji (2-3 sekunžu laikā) sasaldē. Pudeli apgriež pareizā stāvoklī, atver, un rodas spiediens, kura rezultātā ledus korķis izlido no pudeles, un paliek tīrs vīns. Dažas pudeles izmanto, lai piepildītu pārējās līdz vajadzīgajam līmenim, pēc tam tās aizkorķē, līmē etiķetes utt.

Ātrāks dabiski raudzētā dzirkstošā vīna ražošanas process iespējams, izmantojot metodi, kuru ap 1910. gadu ieviesis Ežēns Šarmats un ko franču vīndari sauc viņa vārdā, bet itāļu vīndari dēvē par metodo italiano. Pēc pirmās fermentācijas vīnu ielej lielās tvertnēs, kur notiek otrā fermentācija, pēc tam to filtrē, pilda pudelēs un aizkorķē.

Par viszemāko cenu parasti nopērkami gāzētie vīna dzērieni. Ogļskābā gāze tiem pievienota mākslīgi, nevis radusies dabiskas fermentācijas rezultātā. Ielejot glāzē, parādās lieli burbuļi, kas ātri saceļ putas, bet dažu minūšu laikā visa gāze ir jau izgājusi, kamēr dabiski raudzētiem vīniem izdalās sīki burbulīši, kas, izkārtojušies divās vai trīs virtenēs, turpina celties uz augšu vēl ilgu laiku.

Cukura saturu dzirkstošajā vīnā kontrolē, pievienojot tā dēvēto tirāžas liķieri - liquor de tiraque. Par to, cik salds ir dzēriens, aptuveni var spriest pēc norādēm uz pudeles etiķetes, piemēram, apzīmējums brut nature norāda, ka produktam vispār nav pievienots cukurs, sec - sausais, demi sec - pussausais u.c. Tā kā dažādās valstīs atšķiras nosacījumi par to, kādus vīnus kurā kategorijā ieskaita, var izrādīties, ka vienas valsts pussausais vīns ir saldāks nekā citā valstī ražotais pussaldais.

Dzirkstošie vīni ir gan balti, gan rozā, gan sarkani. Krāsu piešķir vīnogu miziņas un krāsas intensitāti nosaka tas, cik ilga vīnam bijusi saskare ar miziņām.

Pasniegšanas nianses:

* Pat ziemā dzirkstošajam vīnam jābūt atdzesētam. Atkarībā no vīna šķirnes un skābuma un salduma attiecības tajā pasniegšanas temperatūra var būt 6-7 vai 10 grādu. Labi atdzesēts sausais vīns neliksies tik ass, arī saldo vīnu garša atdzesējot kļūst sabalansētāka. Norādes par ieteicamo pasniegšanas temperatūru meklējiet marķējumā.

* Atverot dzirkstošā vīna pudeli, to ieteicams turēt 45 grādu leņķī. Nekādā gadījumā nedrīkst to sakratīt.

* Labais tonis prasa pudeli atvērt bez trokšņa, bet, ja gribas korķi šaut gaisā, jārīkojas ļoti uzmanīgi - ņemiet vērā, ka ātrums, ar kādu izlido korķis, var sasniegt pat 300 kilometru stundā.

* Ieteicams atstāt stiepļu stiprinājumu uz pudeles korķa - tas palīdzēs labāk kontrolēt situāciju, jo, izņemot pudeli no ledusskapja, var rasties kondensāts, un korķis kļūst slidens. Vispirms stieplīti attin vaļā vai vienkārši nolauž. Ap savu asi uz vienu pusi griež pudeli, nevis korķi.

* Dzirkstošo vīnu cenšas liet vairāk gar glāzes malu, lai nerastos milzīgs daudzums putu. Glāzi nelej pilnu līdz malām.

Dzirkstošā vīna kokteiļi

Šādi dzērieni gan vairāk raksturīgi vasarai, bet reizēm gribas izmainīt vīna garšu, padarīt to saldāku, vieglāku vai tieši stiprāku. Visām kokteiļu sastāvdaļām jābūt atdzesētām, atdzesēt iesaka arī glāzes. Tās jāņem lielas, lai tilpums aptuveni par vienu trešo daļu pārsniegtu visu sastāvdaļu kopējo tilpumu.

Receptes

Dzirkstošais apelsīnu kokteilis

Sastāvdaļas:

150 ml dzirkstošā vīna

20 ml apelsīnu liķiera

50 ml apelsīnu sulas

1 ēdamkarote cukura

Pagatavošana:

Glāzes malas apmērcē liķierī un apviļā cukurā. Ielej sulu un atlikušo liķieri, samaisa, uzlej dzirkstošo vīnu un pasniedz.

Dzirkstošais kafijas kokteilis

Sastāvdaļas:

120 ml dzirkstošā vīna

30 ml kafijas liķiera

dažas kafijas pupiņas

Pagatavošana:

Glāzē lej liķieri, iemet kafijas pupiņas, uzlej dzirkstošo vīnu, pasniedz.

Dzirkstošais persiku kokteilis

Sastāvdaļas:

50 ml dzirkstošā vīna

25 ml brendija

25 ml apelsīnu sulas

1 gatavs persiks

Pagatavošana:

Persikam izņem kauliņu, nomizo, sablenderē biezenī kopā ar sulu un brendiju. Liek glāzē, uzlej dzirkstošo vīnu un pasniedz.