Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

Pēc eglītēm un dāvanām uz "Latvijas valsts meži" vēstniecību

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Savā ziņā Latvija ir unikāla valsts – tikai AS Latvijas valsts meži (LVM) pārraudzītajās platībās katra ģimene bez maksas drīkst nocirst vienu Ziemassvētku eglīti. Ciršanai gan ir ierobežojumi – to drīkst darīt tikai grāvju malās, stigās, zem elektrības līnijām, respektīvi, vietās, kurām jābūt brīvām no apmežojuma. Kategoriski aizliegts eglīti cirst jaunaudzēs. Diemžēl ne visi ievēro šo noteikumu, tāpēc šogad izskan retorika par eglīšu ciršanas aizliegumu savām vajadzībām arī Latvijas valsts mežos.

Svētku priekam - eglīte podiņā

Kopš 2015. gada LVM Rīgas klientu centrā ir atklāta LVM vēstniecība, kurā var iegādāties uzņēmuma kokaudzētavās izaudzētus koku un krūmu stādus, tajā skaitā arī dekoratīvās eglītes, kā arī no dabas materiāliem izgatavotus interjera priekšmetus un eglīšu rotājumus. Šeit iekārtota arī minibibliotēka ar grāmatām par Latvijas dabu un mežiem.

Taču galvenā loma šajā Ziemassvētku laikā ir eglītei, kura paredzēta vairāk nekā tikai vieniem svētkiem - lielāki un mazāki kociņi ir audzēti podos, lai tie turpinātu savu dzīvi dārzā. Šeit iegādājamas dažādu sugu eglītes - gan tādas, kas augs ļoti lielas un nākotnē izpletīs zarus, aizņemot lielu platību, gan tādas, kuras neaugs augstākas par pāris metriem un arī pēc daudziem gadiem dārzā neaizēnos citus augus.

LVM Sēklas un stādi ražošanas izpilddirektore Laima Zvejniece sniedz padomus, kā parūpēties par kociņu, lai tas dzīvotu garu mūžu arī pēc svētkiem: «Pareizi jāizvēlas vieta istabā - tālāk no radiatoriem vai krāsns, bet pirms ienešanas telpā eglīti vēlams paturēt vēsākā vietā, lai kociņam nebūtu jāpiedzīvo krasas temperatūras svārstības - no āra sala uzreiz siltā istabā to nevajadzētu nest. Telpā īpaša vērība jāvelta eglītes laistīšanai - nedrīkst ļaut izžūt sakņu kamolam, tāpēc vislabāk podiņu ielikt lielākā traukā, kur uzkrāties liekajam ūdenim, lai kociņam nepietrūktu mitruma.

Rotājot augošu eglīti, īpaši priekšnoteikumi nav jāievēro, tikai jāatceras, ka tas ir dzīvs kociņš un svecīšu liesmas var tam kaitēt.

Istabā eglīti nevajadzētu turēt ilgāk par divām nedēļām, lai siltumā tai nesāktu augt jaunie dzinumi. Ja ārā ir liels sals, tad tāpat kā atnesot to mājās, arī nesot ārā, eglītei vēlams aklimatizācijas periods, piemēram, vēsā verandā vai kāpņu telpā. Vēlāk eglītes podiņu droši var ierakt sniega kupenā vai arī zemē. Pavasarī jāseko, lai eglītei pietiktu mitruma podā.

Aprīļa otrā puse, kad zeme jau atlaidusies, ir īstais laiks eglīti izstādīt tai paredzētajā vietā dārzā. Vajadzētu izvēlēties mitrāku vietu, eglēm tas patīk. Stādīšanas vietā izrok bedri egles poda augstumā, tās apakšā esošo zemi sairdina un samaisa ar ūdeni, lai rodas dubļi. Iestādītam kociņam jāatrodas tikpat dziļi, cik tas ir audzis podiņā. Pirmo nedēļu pēc iestādīšanas, ja ir sauss laiks, var aiziet apraudzīt un aplaistīt pārstādīto kociņu, bet vēlāk gan brīvā dabā augošu koku laistīt nav nepieciešams.»

Rotājumi no meža

Latvijas valsts mežu vēstniecībā joprojām pieejams plašs adventes vainagu klāsts, un savu īsto šeit atradīs ikviens. Plauktos gulst gan rotāti vainagi no čiekuriem, zīlēm, gan vainagi ar dažādiem dabas augu motīviem, gan tik ļoti ierastie skuju vainadziņi, kas vēl nav izrotāti. Tie būs īpaši noderīgi, lai kopīgi ģimenes lokā radoši izpaustos un radītu savu individuālo svētku simbola dizainu.

Ekskluzīvi ir eglīšu rotājumi - bumbas no visdažādākajām dabas veltēm, sākot ar ozolzīļu cepurītēm, bārbeļu ogām un alkšņu čiekuriņiem, līdz pat liepziedu sēklotnēm. Eglīšu rotājums noderēs gan pašiem, gan būs skaista dāvana mīļajiem cilvēkiem.

Savukārt dāvanu medniekiem LVM vēstniecība ir gluži vai Klondaika: unikāli svečturi ar Dobeles svecēm iepriecinās ikvienu un iederēsies jebkurā interjerā, Latvijas amatnieku gatavotie māla trauki, no egļu čiekuru zvīņām gatavoti šķīvji un bļodas piparkūkām, konfektēm un mandarīniem rotās svētku galdu, tāpat arī lina izstrādājumi un koka rotaļlietas.

Uz tikšanos Latvijas valsts mežu vēstniecībā. Lai priecīgs svētku gaidīšanas laiks un brīnumpilni Ziemassvētki!

***

UZZIŅAI

LVM vēstniecības Rīgā veikals - informācijas centrs

Vaiņodes ielā 1 Rīgā

Atvērts: darba dienās plkst. 9-17

Veikals decembrī strādās arī sestdienās plkst. 9-15.

Tālr. +371 23280001

e-pasts vestnieciba@lvm.lv


http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2018/12/18/pec-eglitem-un-davanam-uz-lvm-vestniecibu