Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Māja

BTA: Ziemassvētku noskaņas radīšana var izmaksāt vairāk nekā pāris desmit eiro

© Publicitātes foto

Ziemassvētkiem tuvojoties, cilvēki savās mājās noskaņas radīšanai iededz svecītes, taču dažiem šis prieks var radīt patiesi lielus bojājumus mājoklim. Adventes un Ziemassvētku laikā lielākais drauds īpašumam ir uguns nodarītie postījumi, kura seku likvidēšanai jāiegulda visvairāk līdzekļu, liecina apdrošināšanas akciju sabiedrības “BTA Baltic Insurance Company” (turpmāk BTA) apkopotie dati. BTA aicina pievērst īpašu uzmanību un būt daudz piesardzīgākiem, izmantojot atklātu liesmu, ziemas skaistākos svētkus sagaidot.

BTA apkopotie dati liecina, ka pagājušā gada ziemas mēnešos uguns postījumus piedzīvojis 41 īpašums. 2017. gadā, vidēji, viena uguns nelaimes gadījuma segšanas izmaksas sasniedza gandrīz 14 000 eiro, kas ir par 31% vairāk nekā 2016.gadā. Uguns postījumu novēršanai atlīdzībās pērn tika izmaksāti teju 565 000 eiro.

Katru gadu, īpašumu nelaimes gadījumu atlīdzību pieteikumu skaits strauji pieaug tieši ap svētku laiku. Nereti cilvēku mājokļos par uguns nelaimes cēloni kļūst bez uzraudzības atstātas Adventes vainagos un eglītēs iededzinātās sveces. BTA apdrošināšanas atlīdzību pieteikumos bijuši gadījumi, kad logos, nepārtraukti degošās, elektriskās svecēs pārkarst un aizsviļas. Nereti, nelaimes gadījumi notiek pavisam nejauši. Piemēram, kāda klienta iesniegtajā atlīdzību pieteikumā, ugunsgrēks izcēlies pavisam nejauši, neveiklības dēļ, apgāžot uz galda stāvošo svečturu.

Reģistrēti vairāki gadījumi, kad cietušais pats ir bijis piesardzīgs, taču viņa kaimiņu vieglprātības rezultātā izcēlušās liesmas, kas izpostījušas arī apkārtējos dzīvokļus. Savukārt, Vecgada vakarā pieaug pirotehnikas radītie draudi. Piemēram, kāda dzīvokļa balkonā iekrita kaimiņu izšauta petarde un izcēlās ugunsgrēks, bet citā gadījumā, nomaldījusies salūta raķete izsita mājas logu.

Lai izvairītos no nepatīkamiem mirkļiem ne tikai svētku laikā, bet arī ikdienā, BTA aicina cilvēkus atbildīgi attiekties pret ugunsdrošību gan mājokļos, gan darba vietās - neatstāt telpās sveces bez uzraudzības, pieskatīt bērnus, kad tie rotaļājas ap eglīti vai ar brīnumsvecītēm, neatstāt bērniem aizsniedzamās vietās sērkociņus un šķiltavas. Arī gatavojot svētku cienastu, uzmanīt gāzes plīti. Ja mājoklī ir kamīns vai krāsns, BTA iesaka izmantot tikai piemērota izmēra kurināmo. Ieteicams arī kaimiņiem atgādināt par ugunsdrošību un palūgt būt uzmanīgiem.