Esi vērīgs! Kā atpazīt meža dzīvnieku atstātās pēdas sniegā?

© Pixabay

"Meža Faktu" grupā sociālajā tīklā Facebook publicēti noderīgi padomi, lai ikviens spētu atpazīt, kuram meža dzīvniekam pieder sniegā atstātās pēdiņas.

"Ziema ir laiks, kad dažādu meža dzīvnieku klātbūtni var noteikt pēc viņu atstātajām pēdām. Tāpēc "Meža fakti" aicina ikvienu atrast brīdi, lai šoziem dotos izpētīt, kuri dzīvnieki ir mūsu tuvākie kaimiņi, atpazīstot viņu pēdas sniegā," vēsta ieraksts.

Ņem līdzi bērnus un kādu dienu dodies uz mežu, lai mēģinātu atpazīst dzīvnieku pēdas sniegā. Šis pārgājiens būs izzinoša un prieka pilna ziemas aktivitāte, kas īpaši pie sirds ies mazajiem ķipariem.

"Meža fakti" atzīst, ka reizēm pat nemanot acīmredzamas liecības par dzīvnieku aktivitāti mūsu tuvumā, pēdas sniegā ir tās, kas atklāj cik patiesībā liela ir dažādu dzīvnieku rosība mums apkārt.

Pazīstot zvēru pēdas un zinot to paradumus, piesnigušos mežus, laukus, pļavas un ūdensteču krastus var lasīt kā grāmatu. Kur meža cūku bars šķērsojis stigu, kur vilku tēvs riesta laikā iezīmējis kādu cini ceļa malā un daudzas citas zvēru atstātās pēdas - visas šīs zīmes liecina par daudzveidīgas faunas sastopamību un noteiktām likumsakarībām vidē, apliecina "Latvijas valsts mežu" eksperts.

Kā zināms, pēdas var tikt atstātas dažādi, ne tikai kā nospiedumi sniegā vai zemē, bet arī, piemēram, ar zobiem. Visuzkrītošākie zobu zīmju autori ir bebri.