Konditors: Labi, ka mūsu karogs ir ēdamās krāsās

DAUDZ DARBA. Jānis Kairis teic, ka valsts simtgades svinību priekšvakarā kafejnīcas konditori strādā slapjām mugurām, daudzos pasūtījumus pildot – tas ir uzskatāms šo svētku popularitātes rādītājs. © Dāvis Ūlands/ F64 Photo Agency

«Tā kā mums ir svētki, galdā noteikti ir jābūt kūkai,» atzīst konditors, kafejnīcas Kairi saimnieks Jānis Kairis, un šai domai acīmredzot piekrīt daudzi, jo 18. novembra priekšvakarā konditoriem nākas krietni pastrādāt, pildot visdažādākos pasūtījumus. Darba kolektīvi svētkiem izvēlas biešu kūkas, medus kūkas, kliņģerus. Konditors neliedz savus ieteikumus arī tiem, kuri iecerējuši Latvijas simtgadei par godu cept kūkas paši.

Vai ievērot savas ģimenes tradicionālo tortes recepti un svētku noskaņu tai vienkārši piešķirt ar attiecīgiem rotājumiem, vai labāk pārsteigt visus ar kaut ko jaunu? «Protams, derēs arī sava tradicionālā recepte, jo pašu radīts ir pašu radīts,» saka konditors. «Ja gribas kūkas izrotāt valsts karoga toņos, tad to var salīdzinoši viegli īstenot. Mums ir tādā ziņā ļoti pateicīgs karogs, kurā ir ēdamas krāsas. Igauņiem ir sarežģītāk, jo zilo ēdamo krāsu ir grūti dabūt. Iesaku izmēģināt biešu kūkas recepti. Bietes nevajag baidīties izmantot biskvītā un arī desertos, jo tām ir ļoti skaista krāsa un arī ļoti interesanta salda garša, ko var kombinēt, piemēram, ar citronu vai apelsīnu.»

Recepte

Biešu kūka

Sastāvdaļas:

biešu masai:

200 g vārītu biešu

45 g medus

1 tējkarote kanēļa cukura

rīvēta apelsīna miziņa

sula no 1/2 apelsīna

pustējkarote vaniļas cukura

100 g olīvu eļļas

olu biskvītam:

3 olu baltumi

50 g cukura

200 g miltu

1 tējkarote cepamā pulvera

krēmam:

600 g svaigā krēmsiera

180 g cukura

180 g skābā krējuma (25%)

20 g želatīna

300 g saldā krējuma (35%)

30 g dzērveņu sulas

rotāšanai:

veselas dzērvenes, avenes vai citas piemērotas krāsas ogas

Pagatavošana:

Bietes sarīvē sīkās skaidiņās. Visas biešu masai paredzētās sastāvdaļas sajauc kopā. Cukuru un olu baltumus saputo gaisīgā masā. Miltus un cepamo pulveri caur sietiņu izsijā bļodā. Biešu masu iecilā saputotajos baltumos, pēc tam pakāpeniski iecilā miltus ar cepamo pulveri. Mīklu sadala divās porcijās un cep katru atsevišķi. Veidni izklāj ar cepampapīru, uz tā plānā kārtiņā izlīdzina mīklu un cep cepeškrāsnī 8 minūtes 180 grādu temperatūrā. Atdzesē.

Lai pagatavotu krēmu, želatīnu uzbriedina aukstā ūdenī attiecībā 1:5 un izkausē. Saldo krējumu saputo. Svaigo sieru saputo viendabīgā masā ar skābo krējumu, cukuru un dzērveņu sulu, iemaisa sagatavoto želatīnu un iecilā putukrējumu. Katru biskvīta kārtu pārgriež horizontāli - kopā iznāk četras vienādas loksnes. Krēmu sadala četrās vienādās porcijās, veido kūku, liekot biskvīta un krēma kārtas tā, lai pēdējā kārtā būtu krēms. Rotā ar veselām ogām vai citiem piemērotiem dekoratīviem elementiem.