Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

JAUTĀJUMS–ATBILDE: Kāpēc atšķiras atkritumu izvešanas maksa?

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

«Kāpēc maksa par atkritumu izvešanu tik krasi atšķiras? Nezināju, ka cena lēkā kā summas biržā. Izrādās, maksa kāpj katru mēnesi,» neizpratnē ir Sarkandaugavas iedzīvotāja Līga.

Viņai atkritumu izvešana ar katru mēnesi maksā vairāk. Piemēram, šogad jūlijā cena par vienību - 2,05452 eiro. Jāmaksā par izvesto atkritumu daudzumu - 2,77 eiro; augustā attiecīgi 2,1438 eiro un 3,13 eiro; septembrī 2,16459 eiro un 2,61 eiro. Savukārt kopš gada sākuma līdz jūnijam cena par vienību nav pārsniegusi 2 eiro, bet kopš jūlija - vairāk nekā 2 eiro. Līga dzīvo SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) pārvaldītajā mājā.

RNP skaidro, ka atkritumu izvešanas maksas mēneša dinamika ir saistīta ar deklarēto iedzīvotāju skaitu mājā kopumā. Tas mainās katru mēnesi. Vienu reizi mēnesī RNP saņem informāciju par mājā deklarēto iedzīvotāju skaitu, un atkarībā no tā un izvesto atkritumu apjoma tiek aprēķināta maksa katram ēkā deklarētajam iedzīvotājam. Mēdz būt papildu maksājums par lielgabarīta atkritumu izvešanu, ja tādi ir bijuši.

Sākot ar šā gada 1. septembri, mainījās atkritumu izvešanas tarifs RNP klientiem. Līgums par atkritumu izvešanu noslēgts ar publiskās iepirkuma procedūras uzvarētāju, kura piedāvājums atbilda iepirkuma nolikuma nosacījumiem. Pakalpojuma izpildi nodrošina pilnsabiedrība CREB ar šādiem atkritumu izvešanas tarifiem:

  • Rīgas Austrumu izpilddirekcijas adresēs (Centra rajons un Latgales priekšpilsētas administratīvās teritorijas) - 10,80 eiro par m3 + PVN;
  • Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcijas adresēs (Kurzemes rajons un Zemgales priekšpilsētas administratīvās teritorijas) - 11,00 eiro par m3 + PVN;
  • Rīgas Ziemeļu izpilddirekcijas adresēs (Ziemeļu rajons un Vidzemes priekšpilsētas administratīvās teritorijas) - 10,90 eiro par m3 + PVN;
  • Atkritumu izvešana bezkonteineru sistēmā (Vecrīgā) - 10,90 eiro par kubikmetru +PVN.

CREB divas reizē gadā nodrošinās atkritumu konteineru mazgāšanu un dezinfekciju, kā arī bezmaksas Ziemassvētku eglīšu izvešanu un atkritumu savākšanu dienas laikā.

Vairāk nekā 80 procentiem RNP klientu maksa par viena sadzīves atkritumu kubikmetra izvešanu palielinājusies par aptuveni 4-6 procentiem (bez PVN). Savukārt tiem klientiem, kuriem pirms tam bija par 40-50 procentiem mazāks atkritumu izvešanas tarifs nekā pārējiem RNP klientiem, tā pieaugums ir daudz jūtamāks, jo tas izlīdzinās pilsētas teritorijas ietvaros.

Uzmanību! Ar lielāku tarifa pieaugumu jārēķinās iecirkņa Austrumi Pļavnieku, atsevišķām iecirkņa Ziemeļi teritorijām Sarkandaugavā, Čiekurkalnā, Mangaļos un iecirkņa Centrs teritorijai Viesturdārzs.