Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Gardās brīvdienas: Ķersimies pie jaunās ražas ķirbjiem

© SCANPIX

Kad daudzmaz tikts skaidrībā ar tām dārza veltēm, kas, paglābtas no salnām, ir jāpārstrādā steidzami, varam pievērsties lielākajam un redzamākajam ražas pārstāvim – ķirbim. Ķirbji šogad, ņemot vērā saulaino vasaru, padevušies saldi un garšīgi.

Kāds varbūt kritis par upuri Helovīnam un tomēr vēl saglābjams. To var kaut vai pārstrādāt biezenī, salikt saldējamos trauciņos un pamazām vien izlietot putrai, mīklai, zupai, krēmam... pasaulē ir tik daudz dažādu ķirbju ēdienu un dzērienu, ka līdz pat pavasarim varētu katru dienu gatavot kādu no tiem un receptes paliktu vēl pāri.

Ķirbjiem raksturīga liela krāsu dažādība, tie ir oranži, dzelteni, zaļi, sarkanīgi, pienbalti, brūni, pat melni. Valda arī liela formu un izmēru daudzveidība. Nesen medijos parādījās ziņa, ka šogad Kuldīgas novadā izaudzēts ķirbis, kas svēra 574 kilogramus - tas ievērojami pārspēj līdzšinējos mūsu valsts rekordus. Savukārt pasaulē nepārspēts palicis 2016. gadā Beļģijā izaudzētais 1189,9 kilogramus smagais milzenis. Šā gada rekords - 1146,7 kilogrami - pieder kādam Ņūhempšīras audzētājam. Taču kulinārām vajadzībām ērtāki, protams, ir mazāki eksemplāri.

Ķirbji satur aptuveni 90% ūdens, 4-11% ogļhidrātu. 100 gramos ķirbju ēdamās daļas ir 12-17 mg alfa un beta karotīna, kas organismā pārveidojas A vitamīnā; 6-9% C vitamīna, tajā ir arī kālijs, magnijs, dzelzs, fosfors, silīcijs. Tie nesatur holesterīnu un ir mazkaloriski. Ķirbju audzēšanas entuziasti atrod lietojumu ne tikai ķirbju mīkstumam un sēkliņām, bet arī mizai, ziediem, stīgām, lapām un pat koksnainajiem kātiem. Senos laikos cilvēki ticējuši, ka ķirbji likvidē vasarraibumus. Šodien pieejami efektīvāki līdzekļi, bet ķirbju mīkstumu var izmantot tonizējošām un attīrošām sejas maskām taukainai ādai. Tautas medicīnā ķirbju mīkstumu izmanto pret locītavu skrimšļu bojājumiem, aizcietējumiem, sirds un asinsvadu sistēmas stiprināšanai un cīņai pret aterosklerozi, arī kā žultsdzinēju līdzekli.

Receptes

Ķirbju zupa ar ingveru

Sastāvdaļas:

700 g ķirbju mīkstuma

20 g svaiga ingvera

1 sīpols

2 ķiploku daiviņas

1 litrs buljona

sāls, pipari

3 ēdamkarotes augu eļļas

Pagatavošana:

Augu eļļā apcep sakapātu sīpolu, sasmalcinātu ķiploka daiviņu un rīvētu ingveru, pievieno kubiņos sagrieztu ķirbju mīkstumu, sāli un piparus, pārlej ar buljonu, vāra 30 minūšu. Atdzesē, sablenderē biezenī. Ja konsistence par biezu, pielej nedaudz buljona vai ūdens, pēc vajadzības pieliek vēl sāli. Uzsilda, lej šķīvjos, pasniedz ar skābu krējumu, svaigiem zaļumiem un grauzdiņiem.

Ekonomiskais ķirbju pīrāgs

Sastāvdaļas:

400 g ķirbju mīkstuma

2 olas

1 ēdamkarote skābā krējuma

50 ml augu eļļas

150 g cukura

180 g miltu

1 tējkarote cepamā pulvera

1/2 tējkarote vaniļas cukura

šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

Ķirbi sarīvē ar smalko rīvi. Olas puto, pa daļām pievienojot cukuru, pieliek krējumu, ķirbju masu, izmaisa. Iesijā miltus ar cepamo pulveri, vaniļas cukuru un sāli, pievieno eļļu un sajauc viendabīgu mīklu. Liek viegli ietaukotā veidnē un cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā 40-50 minūšu. Atdzesē, izņem no veidnes, sagriež un pasniedz.

Vistu filejas un ķirbju plācenīši

Sastāvdaļas:

400 g vistu filejas

150 g ķirbju mīkstuma

1 sīpols

2-3 ķiploka daiviņas

3 ēdamkarotes majonēzes

2 olas

2 ēdamkarotes miltu

sāls, pipari

eļļa cepšanai

Pagatavošana:

Vistas filejas sīki sagriež vai sakapā (vēlamais gabaliņu lielums 5x5 mm), ķirbi sarīvē, ķiplokus saspiež spiedē, sīpolu sīki sakapā. Visas sastāvdaļas liek bļodā un labi samīca. Uz 20 minūtēm atstāj mīklu nobriest. Pannā sakarsē eļļu, tajā ar ēdamkaroti liek sagatavotās mīklas piciņas, cep uz vidējas uguns 3-5 minūtes no katras puses.

Ķirbju salāti ar aunazirņiem

Sastāvdaļas:

1, 2 kg ķirbju mīkstuma

70 ml olīvu eļļas

1 tējkarote malta koriandra

1 tējkarote ķimeņu

400 g vārītu vai konservētu aunazirņu

6 žāvētas vīģes

1 sīpols

1 buntīte koriandra zaļumu (ja garšo)

1 citrons

Pagatavošana:

Ķirbju mīkstumu sagriež kubiņos, pārlej ar divām ēdamkarotēm eļļas, uzkaisa malto koriandru un ķimenes, cep cepeškrāsnī, līdz ķirbji mīksti. Atdzesē. Lielā salātu traukā uzmanīgi sajauc ķirbju gabaliņus, nosusinātus aunazirņus, sīki sagrieztas vīģes, smalki sakapātu sīpolu un koriandra zaļumus.

Atsevišķā traukā lej atlikušo eļļu, pievieno no citrona izspiestu sulu un rīvētu citrona miziņu, sāli un piparus, kārtīgi saskalina, pārlej salātiem un samaisa.

Ķirbju braunijs

Sastāvdaļas:

šokolādes kārtai:

80 g tumšās šokolādes

180 g miltu

25 g kakao pulvera

1/2 tējkarote cepamā pulvera

šķipsniņa sāls

100 g ķirbju biezeņa

1 ēdamkarote augu eļļas

150 ml kafijas krējuma (10%)

ķirbju kārtai:

350 g ķirbju biezeņa

45 g cukura

100 ml kafijas krējuma

Pagatavošana:

Sajauc šokolādes kārtai paredzētos miltus, kakao, cepamo pulveri un sāli. Atsevišķā traukā sajauc ķirbju biezeni un krējumu, pievieno izkausētu šokolādi, iejauc minētās sausās sastāvdaļas. Iegūto biezo, blīvo masu liek veidnē, kas izklāta ar cepamo papīru. Izlīdzina. Ķirbju kārtai paredzētās sastāvdaļas sajauc, pārlej šokolādes kārtai. Cep cepeškrāsnī 170 grādu temperatūrā pusstundu, pēc tam pilnīgi atdzesē. Ja vēlas, var pārkaisīt ar šokolādes skaidiņām.

Ķirbju dzēriens

Sastāvdaļas:

12 glāžu ūdens

2 glāzes cukura

20 g kanēļa mizu

500 g ķirbju mīkstuma

2 citroni

75 ml ruma

ananasu šķēlītes rotāšanai

Pagatavošana:

Lielā katlā uzvāra ūdeni ar cukuru un kanēli, turpina vārīt uz vidējas uguns, līdz cukurs izšķīst. Pievieno glītos gabaliņos sagrieztu ķirbju mīkstumu, vēlreiz uzvāra, pēc tam pieliek citronu mizas un vāra 15 minūšu. Ļauj atdzist 2-3 stundas, kuru laikā ķirbju gabaliņiem jānosēžas trauka dibenā. Pievieno rumu, dala stikla krūzītēs, rotā ar ananasu šķēlītēm.

Pildītās ķirbju pankūkas

Sastāvdaļas:

mīklai:

320 g miltu

100 ml ūdens

100 ml eļļas

sāls

pildījumam:

500 g ķirbju

40 ml eļļas

160 g sīpolu

garšvielu maisījums pēc izvēles

Pagatavošana:

Ķirbjus sagriež mazos gabaliņos. Sīpolus sagriež pusripiņās, apcep uz pannas sakarsētā eļļā, pievieno ķirbjus, turpina cept, līdz gabaliņi mīksti, bet vēl neizjūk, pievieno garšvielas. Mīklai paredzētās sastāvdaļas sajauc un mīca, līdz mīkla vairs nelīp pie rokām. Mīklu sadala desmit gabaliņos, no katra izveltnē apaļu ripu uz mīklas dēļa. Uz piecām ripām liek pildījumu, pārliek ar pārējām piecām, aizspiež maliņas, cenšoties, lai pankūku iekšpusē nepaliktu gaiss. Cep uz pannas eļļā no abām pusēm.