Kad daudzmaz tikts skaidrībā ar tām dārza veltēm, kas, paglābtas no salnām, ir jāpārstrādā steidzami, varam pievērsties lielākajam un redzamākajam ražas pārstāvim – ķirbim. Ķirbji šogad, ņemot vērā saulaino vasaru, padevušies saldi un garšīgi.
Kāds varbūt kritis par upuri Helovīnam un tomēr vēl saglābjams. To var kaut vai pārstrādāt biezenī, salikt saldējamos trauciņos un pamazām vien izlietot putrai, mīklai, zupai, krēmam... pasaulē ir tik daudz dažādu ķirbju ēdienu un dzērienu, ka līdz pat pavasarim varētu katru dienu gatavot kādu no tiem un receptes paliktu vēl pāri.
Ķirbjiem raksturīga liela krāsu dažādība, tie ir oranži, dzelteni, zaļi, sarkanīgi, pienbalti, brūni, pat melni. Valda arī liela formu un izmēru daudzveidība. Nesen medijos parādījās ziņa, ka šogad Kuldīgas novadā izaudzēts ķirbis, kas svēra 574 kilogramus - tas ievērojami pārspēj līdzšinējos mūsu valsts rekordus. Savukārt pasaulē nepārspēts palicis 2016. gadā Beļģijā izaudzētais 1189,9 kilogramus smagais milzenis. Šā gada rekords - 1146,7 kilogrami - pieder kādam Ņūhempšīras audzētājam. Taču kulinārām vajadzībām ērtāki, protams, ir mazāki eksemplāri.
Ķirbji satur aptuveni 90% ūdens, 4-11% ogļhidrātu. 100 gramos ķirbju ēdamās daļas ir 12-17 mg alfa un beta karotīna, kas organismā pārveidojas A vitamīnā; 6-9% C vitamīna, tajā ir arī kālijs, magnijs, dzelzs, fosfors, silīcijs. Tie nesatur holesterīnu un ir mazkaloriski. Ķirbju audzēšanas entuziasti atrod lietojumu ne tikai ķirbju mīkstumam un sēkliņām, bet arī mizai, ziediem, stīgām, lapām un pat koksnainajiem kātiem. Senos laikos cilvēki ticējuši, ka ķirbji likvidē vasarraibumus. Šodien pieejami efektīvāki līdzekļi, bet ķirbju mīkstumu var izmantot tonizējošām un attīrošām sejas maskām taukainai ādai. Tautas medicīnā ķirbju mīkstumu izmanto pret locītavu skrimšļu bojājumiem, aizcietējumiem, sirds un asinsvadu sistēmas stiprināšanai un cīņai pret aterosklerozi, arī kā žultsdzinēju līdzekli.
Receptes
Ķirbju zupa ar ingveru
Sastāvdaļas:
700 g ķirbju mīkstuma
20 g svaiga ingvera
1 sīpols
2 ķiploku daiviņas
1 litrs buljona
sāls, pipari
3 ēdamkarotes augu eļļas
Pagatavošana:
Augu eļļā apcep sakapātu sīpolu, sasmalcinātu ķiploka daiviņu un rīvētu ingveru, pievieno kubiņos sagrieztu ķirbju mīkstumu, sāli un piparus, pārlej ar buljonu, vāra 30 minūšu. Atdzesē, sablenderē biezenī. Ja konsistence par biezu, pielej nedaudz buljona vai ūdens, pēc vajadzības pieliek vēl sāli. Uzsilda, lej šķīvjos, pasniedz ar skābu krējumu, svaigiem zaļumiem un grauzdiņiem.
Ekonomiskais ķirbju pīrāgs
Sastāvdaļas:
400 g ķirbju mīkstuma
2 olas
1 ēdamkarote skābā krējuma
50 ml augu eļļas
150 g cukura
180 g miltu
1 tējkarote cepamā pulvera
1/2 tējkarote vaniļas cukura
šķipsniņa sāls
Pagatavošana:
Ķirbi sarīvē ar smalko rīvi. Olas puto, pa daļām pievienojot cukuru, pieliek krējumu, ķirbju masu, izmaisa. Iesijā miltus ar cepamo pulveri, vaniļas cukuru un sāli, pievieno eļļu un sajauc viendabīgu mīklu. Liek viegli ietaukotā veidnē un cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā 40-50 minūšu. Atdzesē, izņem no veidnes, sagriež un pasniedz.
Vistu filejas un ķirbju plācenīši
Sastāvdaļas:
400 g vistu filejas
150 g ķirbju mīkstuma
1 sīpols
2-3 ķiploka daiviņas
3 ēdamkarotes majonēzes
2 olas
2 ēdamkarotes miltu
sāls, pipari
eļļa cepšanai
Pagatavošana:
Vistas filejas sīki sagriež vai sakapā (vēlamais gabaliņu lielums 5x5 mm), ķirbi sarīvē, ķiplokus saspiež spiedē, sīpolu sīki sakapā. Visas sastāvdaļas liek bļodā un labi samīca. Uz 20 minūtēm atstāj mīklu nobriest. Pannā sakarsē eļļu, tajā ar ēdamkaroti liek sagatavotās mīklas piciņas, cep uz vidējas uguns 3-5 minūtes no katras puses.
Ķirbju salāti ar aunazirņiem
Sastāvdaļas:
1, 2 kg ķirbju mīkstuma
70 ml olīvu eļļas
1 tējkarote malta koriandra
1 tējkarote ķimeņu
400 g vārītu vai konservētu aunazirņu
6 žāvētas vīģes
1 sīpols
1 buntīte koriandra zaļumu (ja garšo)
1 citrons
Pagatavošana:
Ķirbju mīkstumu sagriež kubiņos, pārlej ar divām ēdamkarotēm eļļas, uzkaisa malto koriandru un ķimenes, cep cepeškrāsnī, līdz ķirbji mīksti. Atdzesē. Lielā salātu traukā uzmanīgi sajauc ķirbju gabaliņus, nosusinātus aunazirņus, sīki sagrieztas vīģes, smalki sakapātu sīpolu un koriandra zaļumus.
Atsevišķā traukā lej atlikušo eļļu, pievieno no citrona izspiestu sulu un rīvētu citrona miziņu, sāli un piparus, kārtīgi saskalina, pārlej salātiem un samaisa.
Ķirbju braunijs
Sastāvdaļas:
šokolādes kārtai:
80 g tumšās šokolādes
180 g miltu
25 g kakao pulvera
1/2 tējkarote cepamā pulvera
šķipsniņa sāls
100 g ķirbju biezeņa
1 ēdamkarote augu eļļas
150 ml kafijas krējuma (10%)
ķirbju kārtai:
350 g ķirbju biezeņa
45 g cukura
100 ml kafijas krējuma
Pagatavošana:
Sajauc šokolādes kārtai paredzētos miltus, kakao, cepamo pulveri un sāli. Atsevišķā traukā sajauc ķirbju biezeni un krējumu, pievieno izkausētu šokolādi, iejauc minētās sausās sastāvdaļas. Iegūto biezo, blīvo masu liek veidnē, kas izklāta ar cepamo papīru. Izlīdzina. Ķirbju kārtai paredzētās sastāvdaļas sajauc, pārlej šokolādes kārtai. Cep cepeškrāsnī 170 grādu temperatūrā pusstundu, pēc tam pilnīgi atdzesē. Ja vēlas, var pārkaisīt ar šokolādes skaidiņām.
Ķirbju dzēriens
Sastāvdaļas:
12 glāžu ūdens
2 glāzes cukura
20 g kanēļa mizu
500 g ķirbju mīkstuma
2 citroni
75 ml ruma
ananasu šķēlītes rotāšanai
Pagatavošana:
Lielā katlā uzvāra ūdeni ar cukuru un kanēli, turpina vārīt uz vidējas uguns, līdz cukurs izšķīst. Pievieno glītos gabaliņos sagrieztu ķirbju mīkstumu, vēlreiz uzvāra, pēc tam pieliek citronu mizas un vāra 15 minūšu. Ļauj atdzist 2-3 stundas, kuru laikā ķirbju gabaliņiem jānosēžas trauka dibenā. Pievieno rumu, dala stikla krūzītēs, rotā ar ananasu šķēlītēm.
Pildītās ķirbju pankūkas
Sastāvdaļas:
mīklai:
320 g miltu
100 ml ūdens
100 ml eļļas
sāls
pildījumam:
500 g ķirbju
40 ml eļļas
160 g sīpolu
garšvielu maisījums pēc izvēles
Pagatavošana:
Ķirbjus sagriež mazos gabaliņos. Sīpolus sagriež pusripiņās, apcep uz pannas sakarsētā eļļā, pievieno ķirbjus, turpina cept, līdz gabaliņi mīksti, bet vēl neizjūk, pievieno garšvielas. Mīklai paredzētās sastāvdaļas sajauc un mīca, līdz mīkla vairs nelīp pie rokām. Mīklu sadala desmit gabaliņos, no katra izveltnē apaļu ripu uz mīklas dēļa. Uz piecām ripām liek pildījumu, pārliek ar pārējām piecām, aizspiež maliņas, cenšoties, lai pankūku iekšpusē nepaliktu gaiss. Cep uz pannas eļļā no abām pusēm.