Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Kā sagatavot "garšīgu" CV un motivācijas vēstuli?

© pixabay.com

Ekspertu novērojumi liecina, ka jauniešu iespējas iegūt kāroto darbu ietekmē ne vien viņu ambīcijas, bet arī tāda šķietami nenozīmīga lieta kā CV un motivācijas vēstules saturs un noformējums. Tāpēc BITE sadarbībā ar dažādu jomu ekspertiem iniciatīvas “Jauno talantu dienas” ietvaros apkopojis dažādu jomu ekspertu ieteikumus jaunajiem profesionāļiem, kā sagatavot kvalitatīvu darba pieteikumu, tā ne vien piesaistot potenciālā darba devēja uzmanību, bet arī sperot pārliecinošu soli pretī veiksmīgai karjerai.

Izpētīts, ka personāla atlases speciālisti viena CV izvērtēšanai velta vidēji 6 sekundes. Tas ir pietiekami ilgs laiks, lai gūtu pirmo priekšstatu par pretendentu, tāpēc CV vienlaikus jābūt gan saturīgam, gan saistošam, bet motivācijas vēstulei tas ir jāpapildina, sniedzot darba devējam atbildi uz jautājumu - kāpēc viņam būtu jāizvēlas tieši šis konkrētais pretendents.

CV izvērtēšanai velta vidēji 6 sekundes

Katrs ceturtais jaunietis Latvijā uzskata, ka CV un motivācijas vēstules noformējumam ir nozīme. Lielākais vairums jeb 91% jauno profesionāļu ir pārliecināti, ka darba devēji primāri novērtē pretendentu darba pieredzi, liecina BITES un pētījumu kompānijas “Norstat Latvija” veiktās aptaujas dati*.

Tieši darba pieredze ir CV sadaļa, kuras aizpildīšana jauniešiem parasti sagādā vislielākās grūtības. Vai un kā veiksmīgāk risināt šo jautājumu, lai potenciālais darba devējs tevi tomēr pamanītu?

Eksperti norāda, ka jaunieši bieži vien neaizdomājas, ka viņi ikdienā dara vai ir darījuši lietas, kuras var kvalificēt kā iepriekšējo darba pieredzi. Piemēram, mācību uzņēmuma izveide un vadīšana “Junior Achievement Latvija” programmas “Skolēnu mācību uzņēmums” ietvaros, brīvprātīgo darbs, dalība dažādās organizācijās, piemēram, skolēnu vai studentu pašpārvaldē, kā arī prakse kādā uzņēmumā.

“Prakse ir labākā iespēja jaunietim uzsākt savu karjeru un saprast, kas viņu aizrauj, kā arī paplašināt kontaktu loku. Kas ir būtiski - prakses lakā iepazītie cilvēki var palīdzēt ne tikai labāk iepazīt izvēlēto nozari un profesiju. Viņi var kļūt arī par jauniešu mentoriem - cilvēkiem, kuri atbalsta jaunos profesionāļus viņu profesionālās izaugsmes ceļā, sniedzot praktiskus padomus, norādot, kur meklēt atbildes uz dažādiem jautājumiem. Gan prakses laikā iegūtās zināšanas un prasmes, gan arī kontakti mūsdienās ir vērtīgāki par naudu,” ir pārliecināts “Prakse.lv” valdes loceklis Jānis Logins.

Viņa sacīto apstiprina arī pērn veiktās aptaujas “Kvalitatīvas prakses darba tirgum” dati**. Proti 89% jauniešu uzskata praksē iegūtās prasmes un zināšanas par noderīgām, lai atrastu darbu kādā no nozares labākajiem uzņēmumiem.

Savukārt “CV-Online Latvia” Personāla atlases nodaļas vadītājs Kaspars Kotāns norāda, ka jaunieši, kuriem vēl nav pirmās darba pieredzes, rakstot darba pieteikumu, var likt uzsvaru arī uz savām ārpus skolas vai studiju aktivitātēm, kurās ir veikts brīvprātīgo darbs, jo arī tas ir veids, kā iegūt darbam tik nepieciešamās prasmes un iemaņas: “Ja CV būs norādītas šajās aktivitātēs gūtās zināšanas un praktiskās iemaņas, darba devēji to noteikti novērtēs!”

Brīvprātīgo darbu var meklēt gan Latvijā (piemēram, vietnē brivpratigiem.lv) gan ārpus tās robežām (piemēram, vietnē europeanvoluntaryservice.org). Tiesa, pirms startēt kādā brīvprātīgo darba pozīcijā, noteikti ir vērts pārliecināties par organizācijas darbības mērķiem, apskatīt atsauksmes internetā u.tml.

Eksperti iniciatīvas “Jauno talantu dienas” ietvaros ir apkopojuši ieteikumus, kurus ir vērts ņemt vērā, gatavojot CV un motivācijas vēstuli:

• Izmanto “Google” pieejamos paraugus, lai veidotu atraktīvākus CV. Tomēr vispirms izvērtē uzņēmuma darbības jomu un tā tēlu, jo ir uzņēmumi, kuri novērtēs radoši veidotus CV, bet ir arī tādi, kuriem labāk sūtīt standarta formas CV, piemēram, “Europass”.

• Norādi CV datus, kas patiešām ir nepieciešami, bet īpaši - savu kontaktinformāciju: tālruņa numuru un e-pasta adresi. Atceries, ka, vērtējot tavu atbilstību vakancei, darba devēju vairāk interesēs tava izglītība, iegūtie mācību sertifikāti, nevis ģimenes stāvoklis.

• CV vēlamais apjoms ir viena līdz trīs lappuses. Atceries - jo īsāk un koncentrētāk rakstīsi, jo labāk!

• Ja pirmā darba pieredze vēl nav gūta, norādi savu prakses un brīvprātīgā darba pieredzi, dalību profesionālajās biedrībās, asociācijās, nevalstiskajās organizācijās. Turklāt norādi ne tikai iepriekšējās darba vai prakses vietas, bet arī konkrētus pienākumus, kurus esi veicis.

• Izmanto salasāmu fontu un burtu izmēru, kā arī izcel būtisko, lietojot t.s. trekno druku.

• Pirms sūtīt CV un pieteikuma vēstuli, pārbaudi gramatikas, komatu, stila un pareizrakstības kļūdas.

• Ja vēlies pievienot CV savu fotogrāfiju, apsver tās piemērotību konkrētajai vakancei.

• Vēlams norādīt arī bijušo vadītāju/kolēģu kontaktinformāciju atsauksmēm. Ja iespējams, pievieno kādas atsauksmes. Šim nolūkam vari iekopēt CV saiti uz savu “LinkedIn” profilu.

• Motivācijas vēstules ievadā izsaki vēlmi pieteikties uz konkrētā uzņēmuma konkrēto vakanci, pieminot, kā esi guvis informāciju par šo uzņēmumu. Tāpat norādi, kāpēc piesakies konkrētajam amatam, kāpēc tieši tu esi piemērotākais kandidāts, kā arī - kā tavas zināšanas un prasmes varētu veicināt konkrētā uzņēmuma izaugsmi. Nobeigumā mini, ka priecāsies ierasties uz interviju abpusēji izdevīgā laikā.

• Motivācijas vēstulē sasaisti savu skatījumu un profesionālo darbību, attīstību ar uzņēmuma vērtībām un atspoguļo tās intereses, kas ir saistītas ar veicamajiem amata pienākumiem un uzņēmuma vērtībām. Atceries - gan vērtības, gan arī daudz citas vērtīgas informācijas par uzņēmumu atradīsi tā interneta mājaslapā.

• Sūtot CV un motivācijas vēstuli elektroniski, atceries pievienot pielikumus. To nosaukumiem jābūt saprotamiem, bet pašiem dokumentiem jābūt saglabātiem populārākajos dokumentu formātos.

• Nesūti “tukšu” e-pastu ar pielikumiem. Neaizmirsti uzrakstīt arī īsu t.s. pavadošo vēstuli! Sasveicinies, mini tajā vakanci, uz kuru pretendē, informē tās lasītāju par pielikumā pievienotajiem dokumentiem un to, ka esi atvērts jautājumiem u.tml.

* Aptauja tika veikta 2018.gada augustā. Tajā piedalījās 546 jaunieši vecumā no 16 līdz 29 gadiem no visas Latvijas.

** Aptauja “Kvalitatīvas prakses darba tirgum” veikta 2017. gadā. Aptauju veidoja Latvijas Darba devēju konfederācija, Prakse.lv, Mašīnbūves un metālapstrādes asociācija un Latvijas ķīmija un farmācijas uzņēmumu asociācija.