Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

Kā pareizi un bez soda mājoklī nomainīt radiatoru?

© F64 Photo Agency

Daudzdzīvokļu mājās daudziem iedzīvotājiem tāds jautājums nerodas. Izsauc meistarus, sameklē iespēju iztukšot stāvvadu un nomaina pret tādu radiatoru, kas pašam šķiet labāks un atbilstošāks telpas kvadratūrai.

  1. Pareizi būtu vispirms izstrādāt tehnisko projektu, un to dara sertificēts speciālists, kurš, vispareizākajā variantā, aprēķinās dzīvokļa siltuma zudumus un izvēlēsies jauno radiatoru izmēru, tipu un pieslēguma shēmu. Mēdz būt tā, ka, pat nomainot vecos radiatorus pret analoģiskiem, pieslēgumu var nākties mainīt.
  2. Izstrādātais projekts ir jāsaskaņo ar mājas pārvaldnieku, jāsaskaņo datums un laiks, kad tiks atslēgts apkures sistēmas stāvvads vai stāvvadi, tie jāiztukšo, bet pēc darbu pabeigšanas - jāuzpilda.

F64 Photo Agency

Jaudīgāks, lielāks radiators dzīvoklī var iespaidot apkures sistēmu visā mājā. Turklāt par patērēto siltumu maksā visi dzīvokļu īpašnieki - lielākas jaudas vai izmēra radiatora īpašnieks nemaksā vairāk par patērēto siltumu savā dzīvoklī un sildās uz pārējo iedzīvotāju rēķina. Tomēr dzīvokļu īpašniekiem ir «spēks rokās», viņi var lemt, ka dzīvokļos ar jaudīgākiem radiatoriem par apkuri jāmaksā vairāk.

Par patvaļīgu radiatoru nomaiņu dzīvoklī «pienākas» naudas sods.

Patvaļniekam var likt nomainīt radiatorus uz piemērotas jaudas sildķermeņiem vai legalizēt jau padarīto.

Radiatorus ir aizliegts mainīt apkures sezonas laikā.

Der zināt, ka radiatori privatizētā dzīvoklī ir nevis privātīpašnieka «darīšana», bet mājas kopējās apkures sistēmas daļa. Dzīvokļa īpašnieks nenovērtē pārējo iedzīvotāju komforta līmeni viņu mājokļos un to, kā radiatoru nomaiņa var ietekmēt visu mājas siltumapgādi. Piemēram, ja dzīvokļos uzstādīti neadekvāti lielas sildvirsmas radiatori, tie siltumnesēju atdzesē vairāk, nekā sākotnēji bija paredzēts aprēķinā visai mājai. Tāpēc nepieciešams projekts.

Dzīvokļu īpašniekiem jāzina, ka likuma nezināšana neatbrīvo no atbildības.

Dzīvokļa īpašuma likums nosaka, ka kopīpašumā esošajā daļā ietilpst atsevišķo dzīvojamo māju apkalpojošās inženierkomunikāciju sistēmas, iekārtas un citi ar atsevišķās dzīvojamās mājas ekspluatāciju saistīti funkcionāli nedalāmi elementi, kas nepieder pie atsevišķā īpašuma (tajā skaitā atsevišķā īpašuma robežās esošie sildelementi, ja to funkcionālā darbība ir atkarīga no kopīpašumā esošajām inženierkomunikācijām). Citiem vārdiem sakot, atsevišķā dzīvoklī mainot radiatorus par savu naudu, dzīvokļa īpašnieks labprātīgi investē kopīpašumā, un pēc radiatoru uzstādīšanas tie kļūst par kopīpašumu.

Ja īpašnieks dzīvokli pārdod vai ir spiests to atstāt, viņam nav tiesību demontēt radiatorus.