Pro­duk­ti, kurus ir vērts lietot elp­ce­ļu vī­ru­su se­zo­nā

© F64

Kat­ram dro­ši vien ir sa­vi ie­cie­nī­tie ēdie­ni, kas vis­la­bāk gar­šo tad, kad ār­ā val­da drēgns un ne­mī­līgs laiks. 

Starp ci­tu, var ap­jukt, ja sāk ie­klau­sī­ties da­žā­du uz­tu­ra sis­tē­mu pie­kri­tē­jos, ku­ri ne­sko­po­jas ar ie­tei­ku­miem.

Viens prie­cā­jas par ie­spē­ju mie­lo­ties ar man­da­rī­niem, ka­mēr otrs dek­la­rē: ie­ves­tie dien­vi­du aug­ļi nav la­bi, jo tie at­dze­sē or­ga­nis­mu un trau­cē tam sa­prast, ka ir vēls ru­dens un zie­ma.

Vie­ni sa­ka - auk­stā lai­kā jā­ēd un jā­dzer kaut kas auksts, bet sil­tā - silts. Ci­ti ap­gal­vo glu­ži pre­tē­jo, jo vi­ņiem, tie­co­ties pēc mā­jī­gu­ma un sil­tu­ma, bie­žāk gri­bas vā­rīt zu­pu, ie­ku­ri­nāt ce­peš­krās­ni un kaut ko iz­cept. Sa­vas at­zi­ņas par zie­mā ie­tei­ca­miem pro­duk­tiem ir rie­tum­nie­kiem un aus­trum­nie­kiem, zie­meļ­nie­kiem un dien­vid­nie­kiem, pēt­nie­kiem, pa­vā­riem, gaļ­ēdā­jiem, ve­ģe­tā­rie­šiem un dā­mām, ku­ras ne­pār­trauk­ti iz­mē­ģi­na kā­du jaun­u tie­vē­ša­nas di­ētu.

Tie, ku­riem ne­pa­tīk stā­vēt pie plīts, ša­jā drū­ma­jā ga­da­lai­kā to da­ra lab­prā­tāk ne­kā cit­kārt. Pēk­šņi pār­ņem ie­dves­ma, gri­bas ro­sī­ties un iz­mē­ģi­nāt kaut ko ļo­ti, ļo­ti tra­di­ci­onā­lu vai pil­nī­gi ne­re­dzē­tu un ne­ti­ca­mu. Daž­reiz tie­ši šā­dā no­ska­ņo­ju­mā tiek sa­snieg­ti per­so­nis­kie vir­tu­ves re­kor­di, un kas par to, ja smal­kam pa­vā­ram tie var­būt lik­tu vien ie­cie­tī­gi pa­smai­dīt vai kā­da tan­te gri­bē­tu jums iz­raut pa­vār­nī­cu no ro­kām, sau­kda­ma: «Nu kurš tad tā!?». Gal­ve­nais, lai ēdiens gar­šo­tu pa­šam, lai tas sa­gā­dā­tu prie­ku un sā­ta sa­jū­tu.

No­de­rī­gi!

Da­ži pro­duk­ti elp­ce­ļu vī­ru­su se­zo­nai:

  • Trek­nās zi­vis - ba­gā­tas ar ome­ga-3 tauk­skā­bēm, ku­ras arī pa­līdz ma­zi­nāt ie­kai­su­ma pro­ce­sus or­ga­nis­mā. Da­žā­di ie­kai­su­mi ap­grū­ti­na imūn­sis­tē­mas dar­bu, līdz ar to cil­vēks vieg­lāk var sa­slimt ar gri­pu un ci­tām elp­ce­ļu vī­ru­su in­fek­ci­jām.
  • Ķip­lo­ki - tie sa­tur spe­ci­fis­ku vie­lu - al­li­cī­nu, kas, ķip­lo­ka dai­vi­ņu sa­smal­ci­not, fer­men­ta al­li­nā­zes ie­tek­mē sa­šķe­ļas, un ro­das al­li­cīns - gais­to­ša vie­la ar rak­stu­rī­go ķip­lo­ku sma­ku. Al­li­cī­nam ķip­lo­ki var pa­teik­ties par sa­vu spē­ju iz­nī­ci­nāt bak­tē­ri­jas. Tie sa­tur ēte­ris­kās eļ­ļas, ne­daudz C vi­ta­mī­na, B gru­pas vi­ta­mī­nus, kal­ci­ju, se­lē­nu, fos­fo­ru, jo­du, va­ru.
  • Anī­su sēk­li­ņas - spēj ap­ka­rot mikro­bus un at­vieg­lot kle­pu.
  • Cit­rus­aug­ļi - ba­gā­ti ar C vi­ta­mī­nu, sa­tur arī balast­vie­las, bio­fla­vo­no­īdus u. c. Da­ži pē­tī­ju­mi lie­ci­na, ka sli­mo­ša­na ar elp­ce­ļu vī­ru­su in­fek­ci­jām no­ri­si­nās vieg­lāk, ja, sa­jū­tot pirm­ās sa­auk­stē­ša­nās pa­zī­mes, ēd daudz cit­rus­aug­ļu.
  • Jo­gurts un ke­fīrs - sa­tur la­bās bak­tē­ri­jas, kas pa­līdz uz­tu­rēt ve­se­lī­gu zar­nu trak­ta mik­ro­flo­ru, kas ci­ta star­pā sek­mē arī or­ga­nis­ma pre­to­ša­nās spē­jas da­žā­dām in­fek­ci­jām.
  • Fen­he­lis - tau­tas me­di­cī­nā tiek iz­man­tots kā at­krē­po­ša­nas lī­dzek­lis, arī mo­ko­ša kle­pus no­mie­ri­nā­ša­nai.
  • Za­ļā, mel­nā un bal­tā tē­ja - sa­tur anti­ok­si­dan­tus ka­te­hī­nus, kam kon­sta­tē­ta spē­ja vei­ci­nāt vis­pā­rē­jo or­ga­nis­ma imu­ni­tā­ti un arī uz­la­bot viel­mai­ņu.
  • Pap­ri­ka - ļo­ti labs C vi­ta­mī­na avots.
  • Put­nu ga­ļa - īpa­ši ie­tei­ca­ma ir lie­sa vis­tas vai tī­ta­ra krū­ti­ņa bez ādas, vēr­tī­gu ol­bal­tum­vie­lu avots, kas va­ja­dzī­gas ne ti­kai kā būv­ma­te­ri­āls mus­ku­ļiem, bet arī anti­vie­lu vei­do­ša­nai pret in­fek­ci­jām.
  • Bur­kā­ni - ba­gā­ti ar be­ta ka­ro­tī­nu, kas or­ga­nis­mā tiek pār­vei­dots par A vi­ta­mī­nu, ku­ram ir no­zī­me ve­se­las un spē­cī­gas imūn­sis­tē­mas uz­tu­rē­ša­nā, de­gu­na un rīk­les gļot­ādas ve­se­lī­bā.
  • Sau­les­pu­ķu sēk­li­ņas - viens no la­bā­ka­jiem da­bis­ka­jiem E vi­ta­mī­na avo­tiem. Tas ir anti­ok­si­dants, ku­ram ir bū­tis­ka lo­ma ok­si­da­tī­vā stre­sa pār­va­rē­ša­nā, va­ja­dzīgs plau­šu ve­se­lī­bai.
  • Auzas - sa­tur balast­vie­las be­tag­li­kā­nus, kas vei­ci­na la­bu imu­ni­tā­ti, pa­līdz nor­ma­li­zēt ho­les­te­rī­na lī­me­ni asi­nīs, re­gu­lēt gre­mo­ša­nas sis­tē­mas dar­bī­bu u. c.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais