Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

Kā izārstēt klepu bez zālēm?

© F64

Klepus ir pilnīgi dabiska, normāla aizsargreakcija, jo klepojot organisms cenšas izvadīt no elpceļiem visu kaitīgo, traucējošo.

Slimības gadījumā klepus nodrošina ne tikai augšējo elpceļu, bet arī plaušu, bronhu koka attīrīšanos. Parasti slimības sākumā ir elpceļu gļotādas kairinājums un sauss klepus. Pēc tam ārstēšanas vai imūnsistēmas darbības rezultātā sāk parādīties krēpas - gļotaini izdalījumi elpceļos, un klepus kļūst mīksts, atlecošs, kā mēs sakām ikdienā, jeb produktīvs, kā to apzīmē ārsti. Tas ir solis izveseļošanās virzienā, izņemot atsevišķus specifiskus nopietnu slimību gadījumus. Ja cilvēkam ir ieildzis sauss klepus, tas nozīmē, ka organisma aizsargreakcijās ir kaut kādi defekti, kas traucē veidoties izdalījumiem bronhu kokā vai augšējos elpceļos.

Ilgstošs sauss klepus raksturīgs arī rīkles vai balsenes kairinājumam.

Cilvēks pats ne vienmēr prot izvēlēties īstos pretklepus līdzekļus, jo vieni domāti krēpu šķidrināšanai, citi - bronhu paplašināšanai, vēl citi - klepus refleksa nomākšanai, citi iedarbojas kompleksi. Ja klepus turpinās jau vairākas dienas un nekādas uzlabošanās nav, jāvēršas pie ārsta. Viens no atzītākajiem līdzekļiem elpceļu slimību gadījumā ir inhalācijas, ar kuru palīdzību panāk vietēju, ātru un tiešu iedarbību uz elpceļu gļotādu. Jau kopš seniem laikiem pazīstamas tvaika inhalācijas, ko cilvēki veic mājas apstākļos - traukā uzvāra ūdeni, noņem no uguns un dziļi elpo tvaikus, pārliecoties pār trauku, apsedzot galvu ar dvieli un aizverot acis. Šī metode nav piemērota bērniem un arī pieaugušajiem praktizējama ļoti piesardzīgi, jo var būt dažādi strapgadījumi, tāpēc ērtāk un drošāk ir izmantot speciālus inhalatorus. Inhalācijas var veikt ar zāļu uzlējumiem, tām var pievienot ēteriskās eļļas, izmanto arī minerālūdeņus, sāls šķīdumu, kā arī ārsta nozīmētos inhalāciju medikamentus