Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

Ticīgiem jauniešiem mazāks atkarību risks

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Pusaudžiem, kas aug reliģiozās ģimenēs, ir mazāks atkarību, depresijas un riskantas seksuālas uzvedības risks, noskaidrojuši Hārvarda universitātes zinātnieki, raksta Newsweek.

Pētījumā analizēti vairāk nekā pieci tūkstoši jauniešu, sekojot viņu augšanai ilgāk nekā desmit gadu laikā. Līdztekus dzīvesveidam, veselībai, labklājībai un vides faktoriem, pētnieki interesējušies arī par jautājumiem, kas attiecas uz garīgumu un ticību.

Secināts, ka jaunieši, kuri regulāri apmeklē dievkalpojumus, skaita lūgšanas vai meditē, jūtas laimīgāki un iesaistās brīvprātīgajā darbā.

Tiem, kuri regulāri iet uz dievkalpojumiem, ir par 12% mazāks depresijas attīstības risks un par 33% mazāka nosliece uz neatļautu zāļu lietošanu salīdzinājumā ar citiem vienaudžiem. Sevi par laimīgiem šajā grupā atzīst par 18% jauniešu vairāk, bet 87% ir augsta piedošanas spēja. Pusaudži, kuri bieži nododas lūgšanām un meditācijai, par 30% retāk sāk agrīnu dzimumdzīvi, par 40% retāk saslimst ar seksuāli transmisīvām slimībām, par 38% biežāk iesaistās brīvprātīgajā darbā, un par 47% biežāk viņiem piemīt misijas un mērķa apziņa. Pozitīvu efektu dod arī dažādas garīgas prakses, kas nav saistītas ar reliģiju, taču iesaistīšanās draudzes dzīvē dod iespēju izjust domubiedru atbalstu un vieno paaudzes.