RECEPTES: Baudīsim bumbierus

© depositphotos.com

Rudens augļu pārpilnībā nevajadzētu paiet garām bumbieriem – nevis tiem biezādaiņiem, kas augu gadu redzami lielveikalu plauktos, bet vissvaigākajiem vietējiem. Jāizmanto iespēja ēst šos augļus ar visu mizu, jo tieši mizā slēpjas vērtīgās balastvielas, bet zem tās ir visvairāk vitamīnu.

Ja augļu traukā līdzās ir koši āboli, sulīgas vīnogas vai smaržīgs ananass, tad bumbieris ar blāvi zaļu, lāsumainu mizu var palikt neievērots, kaut arī tas ir salds, sulīgs un patīkami kraukšķīgs. Un otrādi - ļoti skaists, liels un košs bumbieris var izrādīties pilnīgi bezgaršīgs vai pat mantojis sūrumu no saviem priekštečiem meža bumbieriem.

Tomēr tirgū vai veikalā, izvēloties augļus, skatu vispirms piesaista krāsa un forma.

Audzētāji un pārdevēji, cenšoties ieinteresēt pircēju, izdomā dažādus paņēmienus, kā piesaistīt uzmanību. Piemēram, kāds dārzkopis Ķīnā atradis veidu, kā izaudzēt bumbierus, kam ir Budas tēla apveids. Augšanas procesā katram auglim tiek uzlikta speciāla veidnīte, kuras formu tas ar laiku ieņem. Lai nebūtu jāviļas, bumbierus vislabāk pirkt tur, kur tos var iepriekš nogaršot. Ja tomēr gadās nopirkt ne pārāk gardus, tos var vārīt kompotā, ievārījumā, marinēt vai arī žāvēt. Reizēm vajag vienkārši nedaudz pagaidīt, lai bumbieri nogatavojas.

Pētnieki, kuri cenšas izsekot dažādu produktu vēsturei, cik tālu pagātnē vien iespējams, ir secinājuši, ka bumbierus cilvēki audzē jau vismaz trīs gadu tūkstošus. Senie grieķi un romieši esot šos augļus augstu vērtējuši un pazinuši dažādas šķirnes. Senie arābu dziednieki izmantojuši bumbierus, lai ārstētu plaušu kaites. Salernas kodeksā - 14. gadsimta pamācībā par veselīgu dzīvesveidu - sacīts, ka bumbieri jāvāra, lai tie nebūtu kuņģim par nastu. Arī šodien atsevišķi cilvēki turas pie uzskata, ka svaigi bumbieri ir «smaga barība». Lai gan bumbieri nevar lepoties ar rekordlielu vitamīnu saturu, tie dod zināmu daudzumu C, B1, P un PP vitamīna, kālija u.c. Bumbieros ir arī varš, kas palīdz aizsargāt organismu no atsevišķiem brīvo radikāļu veidiem, balastvielas kalpo aizcietējumu profilaksei un palīdz normalizēt holesterīna līmeni. Lai arī tas nav īpaši dokumentēts pētījumos, no pieredzes zināms, ka bumbieri reti izraisa alerģiju.

Kulinārijā bumbierus var izmantot plašāk, nekā esam pieraduši to darīt. Tie der ne tikai kompotam un citiem saldajiem ēdieniem, bet arī aukstās un karstās uzkodās kopā ar sieru, gaļas ēdieniem un salātiem. Anglijā no īpašas bumbieru šķirnes gatavo dzirkstošu alkoholisku dzērienu - periju, ko reizēm salīdzina pat ar šampanieti. Toties mājas apstākļos var pagatavot bumbieru uzlējumu vai bumbierus rumā. Arī konditorejas izstrādājumos bumbierus pagaidām izmantojam atturīgi, kaut gan iespējas ir plašas un recepšu netrūkst. Saldajos ēdienos bumbierus var padarīt izskatīgākus, ja pievieno safrānu. Arī bumbieru ievārījumu tā var padarīt skaisti koši dzeltenu. Tā kā bumbieri paši satur maz skābju un nav bagāti ar pektīnvielām, ievārījumā vai kompotā tos kombinē ar āboliem, dzērvenēm, brūklenēm, citroniem vai arī pievieno citronskābi. Izmantojot speciālos ievārījuma cukurus, var pagatavot bumbieru ievārījumu ar safrānu, džinu un citroniem vai arī - ar safrānu un čili pipariem. No vēlīno šķirņu bumbieriem, kas ir pietiekami cieti un sulīgi, iespējams spiest arī sulu.

***

Receptes

Bumbieru deserts ar kurkumu un saldējumu

Sastāvdaļas:

3 cieti bumbieri

2 ēdamkarotes brūnā cukura

šķipsniņa kurkumas

2 ēdamkarotes ūdens

saldējums pēc izvēles

piparmētru galotnītes un ogas rotāšanai

Pagatavošana:

Nomizotus bumbierus ar izņemtu serdi sagriež četrās daļās. Katliņā ūdeni ar cukuru karsē, līdz cukurs izšķīst, pievieno kurkumu, maisot uzvāra. Šajā sīrupā apviļā bumbierus. Tos liek cepamā veidnē, apslacina ar atlikušo sīrupu, cep cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā aptuveni pusstundu. Dala deserta trauciņos, uzliek saldējuma bumbiņas un ogas, pasniedz.

Grilēti bumbieri ar sieru un šķiņķi

Sastāvdaļas:

4 vidēji lieli bumbieri

4 šķēlītes dūmota šķiņķa

50 g rīvēta cietā siera

50 g kapātu grauzdētu lazdu riekstu

1 ēdamkarote riekstu eļļas

1 ēdamkarote citronu sulas

salātu lapas

Pagatavošana:

Bumbierus nomizo, pārgriež gareniski uz pusēm un izņem serdes, izcep uz grila restītēm. Uz četriem nelieliem šķīvīšiem liek zaļo salātu lapas, šķēlīti grilēta kūpināta šķiņķa, izceptās bumbieru pusītes, katrai uzkaisa sieru un riekstus. Pārlej ar eļļas un citronu sulas maisījumu.

Bumbieri ar zilo sieru

Sastāvdaļas:

5-6 bumbieri

40-50 g zilā siera

20 ml balzametiķa krēma

10 g piparmētru lapiņu

sāls

olīvu eļļa

Pagatavošana:

Bumbierus nomizo, pārgriež uz pusēm, izdobj serdes. Bumbierus liek veidnē ar griezuma vietu uz leju, virspusē ar nazi veido dziļus iegriezumus. Uzkaisa sāli, pārziež ar eļļu un cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā aptuveni 20 minūšu, uzmanot, lai bumbieri neizjūk. Sieru sagriež stienīšos atbilstoši bumbieru pusīšu skaitam, uzliek katrai gabaliņu siera, piparmētru lapiņas un ar karotīti uzliek balzametiķa krēmu. Atliek atpakaļ cepeškrāsnī un cep vēl 10 minūšu.

3B salāti

Sastāvdaļas:

1 vārīta biete

1 burkāns

2 bumbieri

1 ēdamkarote apelsīnu sulas

1 ēdamkarote laimu sulas

2 tējkarotes sezama sēkliņu

olīvu eļļa, sāls - pēc garšas

Pagatavošana:

Bieti, burkānu un bumbierus (bez serdes) sarīvē salmiņos vai uz rupjās sakņu rīves, sajauc. Pagatavo mērci no apelsīnu un laimu sulas, eļļas un sāls, pievieno salātiem. Sezama sēkliņas viegli apgrauzdē uz sausas pannas, pārkaisa salātus.

Kefīra mīklas pīrāgs ar bumbieriem

Sastāvdaļas:

1 glāze cukura

1 glāze miltu

120 ml kefīra

60 g augu eļļas

4 bumbieri

3 olas

1 tējkarote cepamā pulvera

vaniļas cukurs

pūdercukurs pārkaisīšanai

Pagatavošana:

Bumbierus nomizo, atbrīvo no serdēm un sagriež plānās šķēlītēs. Olas puto ar cukuru un vaniļas cukuru, pievieno eļļu, kefīru, izsijātus miltus ar cepamo pulveri, saputo viendabīgu mīklu. To lej ietaukotā veidnē vai plātī, pārliek ar bumbieru šķēlītēm, cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā 50-60 minūšu. Atdzisušu griež gabaliņos; ja vēlas - pārkaisa ar pūdercukuru.