Ko darīt, ja uzņemts par daudz kofeīna?

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Kafija lieliski uzmundrina, palīdz atvairīt miegainību, un lielai daļai cilvēku tā garšo, tomēr pārmērīgs kafijas patēriņš var izraisīt arī negatīvas sekas, norāda Women’sHealth.

Kafijā esošais kofeīns stimulē centrālo nervu sistēmu, ļauj atgūt možumu un koncentrēšanās spējas, bet, ja izdzerts par daudz kafijas, var sākties sirdsklauves, uzbudinājums un nemiers, smagākos gadījumos iespējami drebuļi, sāpes krūtīs, vemšana.

Pirmais solis šādā gadījumā ir dzert daudz ūdens, lai veicinātu liekā kofeīna ātrāku izvadīšanu no organisma.

Viegli fiziski vingrinājumi aktivizē vielmaiņu un palīdz tai kofeīnu ātrāk pārstrādāt, taču atkarībā no organisma īpatnībām var paiet pat deviņas stundas, līdz kofeīna līmenis organismā krītas vismaz uz pusi. Tā kā kofeīns, atstājot organismu, «paņem līdzi» kāliju un magniju, der uzēst kādus produktus, kuros ir šīs minerālvielas, piemēram, banānus. Ja pašsajūta patiešām ir ļoti slikta, var lietot aktivēto ogli vai caurejas līdzekļus, bet vislabāk to darīt ar ārsta ziņu. Lai šādas problēmas neatgadītos, jāseko savam kofeīna patēriņam - caurmēra pieaugušam cilvēkam nevajadzētu uzņemt vairāk par 400 mg dienā. Kofeīna daudzumu ražotāji uz kafijas iepakojuma gan nenorāda, bet, aptuveni rēķinot, krūzē (250 ml) ir ap 100 mg kofeīna. Visvieglāk ir pārdozēt kofeīnu, dzerot šķīstošo kafiju. Jāņem vērā, ka arī citi produkti satur kofeīnu - enerģijas dzērieni, kolas, tumšā šokolāde, melnā tēja u.c.



Svarīgākais