Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Māja

Bojāti mati sirmo ātrāk

© Ilze Zvēra/F64

Viens no faktoriem, kas veicina sirmošanu, ir matu samocīšana, tos pārmērīgi veidojot un lielos daudzumos lietojot matu dekoratīvo kosmētiku.

Šis apstāklis izpētīts salīdzinošai nesen, vēsta The Telegraph. Zināms, ka sirmošana ir dabiska parādība, kas eiropeīdās rases pārstāvjiem caurmērā sākas pēc trīsdesmit gadu vecuma, aziātiem - uz 40 gadu sliekšņa, bet afrikāņiem pēc 40 gadu vecuma.

Tas notiek tāpēc, ka matos esošās pigmentrades šūnas ar gadiem ražo arvien mazāk melanīna.

Matu sirmošana pirms dabas noteiktā termiņa var būt saistīta ar B12 vitamīna trūkumu, vairogdziedzera darbības traucējumiem un vides piesārņojuma ietekmi.

Lai sirmošanu pēc iespējas palēninātu, ieteicams atteikties no smēķēšanas, kas rada organismam papildu oksidatīvo stresu. Pētījumi rāda, ka smēķētājiem sirmošanas tendence ir četrreiz lielāka nekā nesmēķētājiem. Jānodrošina pietiekama B12 vitamīna uzņemšana un jārūpējas par matu veselību, regulāri lietojot piemērotas maskas un serumus, tāpat arī nav vēlams ikdienā veidot augstas sasukas un matu mezglus, jo tas negatīvi ietekmē galvas ādu un palielina sirmošanas risku.