Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

IZLASI! Ļo­ti vien­kār­ši imu­ni­tā­tes stip­ri­nā­ša­nas pa­ņē­mie­ni.

© F64

Te nu mēs at­kal esam – ap­ku­res se­zo­nas sā­ku­mā, zie­mas priekš­no­jau­tās, var­būt jau pār­cie­tu­ši pir­mo sa­auk­stē­ša­nos, un uz­ma­nī­bas cen­trā ir jau­tā­jums par imu­ni­tā­tes stip­ri­nā­ša­nu. Ja sli­mī­bas ķe­ras klāt ci­ta pēc ci­tas, tad, pro­tams, jā­iet pie ār­sta. Bet ja ko­pu­mā esam ve­se­li, par la­bu nāks arī ļo­ti vien­kār­ši imu­ni­tā­tes stip­ri­nā­ša­nas pa­ņē­mie­ni.

Da­ļa no tiem mums sen jau zi­nā­ma: ra­ci­o­nāls die­nas re­žīms, ga­na ilgs nakts­miers, pie­tie­ka­ma fi­zis­ka slo­dze, vit­amī­niem ba­gāts sa­ba­lan­sēts uz­turs, tā­pat arī stre­sa me­nedž­ments, jo sprie­dze grauj or­ga­nis­ma pre­tes­tī­bas spē­jas da­žā­dām sli­mī­bām.

No­teik­ti ir re­gu­lā­ri jā­uz­tu­ras svai­gā gai­sā un ie­spē­ju ro­be­žās jā­cen­šas arī no­rū­dī­ties.

Ne vien­mēr ie­vē­ro­jam šos pa­do­mus, bet tie pa­tie­šām dar­bo­jas. Nav ne­kas ie­bil­stams arī pret ie­cie­nī­to ehi­nā­ci­jas, greip­frū­tu, mež­ro­zī­šu, ķip­lo­ku, me­dus un ci­tu da­bas lī­dzek­ļu lie­to­ša­nu, ja vien ne­gai­dām no tiem ne­ie­spē­ja­mus brī­nu­mus. Bet ir vēl ci­ti lī­dzek­ļi, ku­ri kal­po imu­ni­tā­tes stip­ri­nā­ša­nai.

Pie­na pro­duk­ti ar la­ba­jām bak­tē­ri­jām

Lai va­rē­tu pre­to­ties da­žā­dām sli­mī­bām, ir sva­rī­gi, lai bū­tu nor­mā­la zar­nu mik­ro­flo­ra, kas sar­gā or­ga­nis­mu no in­fek­ci­jām, neit­ra­li­zē tok­sis­kas vie­las, pa­līdz uz­tu­rēt nor­mā­lu zar­nu dar­bī­bu, ne­ļauj sa­vai­ro­ties kai­tī­gām bak­tē­ri­jām. Ik­die­nā var or­ga­nis­mam pa­lī­dzēt, lie­to­jot uz­tu­rā jo­gur­tus un ci­tus pie­na pro­duk­tus, kas sa­tur bi­fi­do­bak­tē­ri­jas.

Au­zu vai mie­žu pro­duk­ti

Au­zas un mie­ži sa­tur be­tag­li­kā­nus - vie­las, ku­rām pie­mīt spē­ja ak­ti­vēt imūn­sis­tē­mu un likt tai strā­dāt la­bāk. Ir arī da­ti, kas liek do­māt, ka be­tag­li­kā­ni spēj nor­ma­li­zēt slik­tā ho­les­te­rī­na lī­me­ni un vei­ci­nāt brū­ču dzī­ša­nu.

Jū­ras vel­tes un zi­vis

Tās ba­gā­tas ar se­lē­nu, kas vei­ci­na bal­to asins­ķer­me­nī­šu vai­ro­ša­nos, kas uz­brūk in­fek­ci­jas iz­rai­sī­tā­jiem mik­ro­or­ga­nis­miem un tos iz­nī­ci­na. Ome­ga - 3 tauk­skā­bes, kas ir zi­vīs, sti­mu­lē šo lei­ko­cī­tu ak­ti­vi­tā­ti.

Tē­ja

Gan za­ļā, gan mel­nā tē­ja ir ba­gā­ta ar an­ti­ok­si­dan­tiem un sa­tur vie­las, kas pa­līdz ap­ka­rot dau­dzus vī­ru­sus, bak­tē­ri­jas un sē­nī­tes. Vis­la­bāk imu­ni­tā­ti spē­ci­na stip­ra tē­ja.

Liel­lo­pu ga­ļa

Tā sa­tur cin­ku, kas pa­zīs­tams ar sa­vu spē­ju lab­vē­lī­gi ie­tek­mēt lei­ko­cī­tu ra­ša­nos un pa­lie­li­nāt to kau­jas spē­ju pret in­fek­ci­ju iz­rai­sī­tā­jiem. Sa­vu­kārt cin­ka trū­kums or­ga­nis­mā vā­ji­na imu­ni­tā­ti. Ie­tei­ca­ma ir lie­sa liel­lo­pu ga­ļa. Tā no­dro­ši­na arī uz­tu­rā va­ja­dzī­gās ol­bal­tum­vie­las.

Sē­nes

Lī­dzī­gi au­zām un mie­žiem tās sa­tur be­tag­li­kā­nus, kas vei­ci­na lei­ko­cī­tu at­tīs­tī­bu un ak­ti­vi­tā­ti cī­ņā pret in­fek­ci­jas iz­rai­sī­tā­jiem. Se­viš­ķi ie­tei­ca­mas ir ši­ta­kē sē­nes.

Gais­ma

Ga­da tum­ša­jā lai­kā ir vērts iz­man­tot kat­ru ie­spē­ju uz­tu­rē­ties sau­les gais­mā. Var iz­man­tot arī gais­mas te­ra­pi­jas lam­pas. Gais­ma vei­ci­na un re­gu­lē bio­lo­ģis­kos pro­ce­sus, pa­līdz or­ga­nis­mam at­gūt līdz­sva­ru, dzī­ves­prie­ku, sti­mu­lē paš­at­ve­se­ļo­ša­nos.

Kaut ne­daudz jaut­rī­bas

Tais­nī­ba tei­cie­nam, ka smie­ties ir ve­se­lī­gi. Labs no­ska­ņo­jums pa­līdz sek­mī­gāk tikt ga­lā ar sli­mī­bu iz­rai­sī­tā­jiem, tā­pat kā ar dau­dzām dzī­ves lik­stām. Stās­tiet anek­do­tes, ska­tie­ties jaut­ras fil­mas un iz­rā­des, prie­cā­jie­ties kaut vai par sī­ku­miem.