Zināmā mērā pārsteidzoša šķita ziņa, ka Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra rīkotajā aptaujā visos četros Latvijas novados tieši kartupelis atzīts par ēdienu, kas izturējis gadsimtu pārbaudi. Un labi vien ir, ka šis gods ticis tādam šķietami parastam, vienmēr pieejamam un ēdienkartē pašsaprotamam produktam, ko ikdienas steigā ne vienmēr novērtējam.
Kartupeļi, pēc izcelsmes amerikāņi, Latvijā aug jau pietiekami sen, lai būtu pieminēti tautasdziesmās un ticējumos. Piemēram, kartupeļus nedrīkstot durstīt katlā ar dakšiņu, jo tad ēdāji dabūšot caureju. Savukārt pirmoreiz ēdot jaunos kartupeļus, tie vispirms jādod tam, kurš vismazāk ēd - tad kartupeļu pietikšot visu gadu. Ja ierīko kartupeļu bedri, kur tos ziemā glabāt, tad vispirms bedrē vajagot mest akmeni, lai kartupeļi būtu veseli kā akmeņi, ne tie sasalšot, ne sapūšot. Uz Latviju kartupeļus no Hamburgas pirmais esot atvedis Kurzemes hercogs Jēkabs 1673. gadā līdz ar visu nosaukumu kartoffel, kuru vācieši paņēmuši, savā mēlē pārveidojot itāļu tartufoli vai spāņu tartuffo. Abi šie vārdi nozīmē trifeles, jo cilvēki sākumā kartupeļus uzskatījuši par trifeļu paveidu. Ar laiku, iepazīstot un pieņemot kartupeļus, latvieši deva tiem savus vārdus: tupeņi, tupeši, pampāļi, bimbaži, zemes pupas.
Šajā vasarīgi rudenīgajā sezonā noteikti jāgatavo daudzveidīgāki un interesantāki kartupeļu ēdieni nekā citos gadalaikos.
Der sasparoties un beidzot izcept kartupeļu pankūkas, kā arī apgūt kādu pavisam jaunu kartupeļu ēdienu recepti, jo šis taču ir īpašais kartupeļu laiks, kad tie nobrieduši, vērtīgām uzturvielām bagāti, aromātiski. Ja kāds nav nomēģinājis «pliku» kartupeli, domādams, ka tas būs bezgaršīgs, tad tieši pašlaik ir visas iespējas savu viedokli mainīt. Var arī izvārīt vai ar visu mizu izcept dažādu šķirņu kartupeļus un izjust atšķirību. Starp citu, arī kartupeļu vārīšana, ja iedziļinās dažādu ekspertu apgalvojumos, ir diezgan sarežģīta un norādes par to - pretrunīgas. Daudzi iesaka kartupeļus likt vārīties karstā ūdenī, lai maksimāli saglabātu vitamīnus. Namamātes šo ieteikumu bieži ignorē, jo ērtāk ir ielikt katlā kartupeļus un pārliet ar aukstu ūdeni - tad nav iepriekš jālauza galva par ūdens daudzumu, kuram, kā uzsver tie paši padomdevēji, ir jābūt minimālam. Diskusijas ir arī par to, kurā brīdī vislabāk pievienot sāli - vārīšanas sākumā, vidū, beigās vai vienkārši tad, kad atceras. Galu galā katrs dara tā, kā paradis.
Kāds labums no kartupeļiem tiek ēdāja veselībai? Dažādos avotos minēts, ka tie palīdz uzturēt veselus kaulus, normālu asinsspiedienu (protams, ar noteikumu, ka nav pievienots pārāk daudz sāls), labvēlīgi ietekmē sirds veselību un gremošanas sistēmas darbu, ādas stāvokli un imunitāti. No vitamīnu saglabāšanas viedokļa vislabākais gatavošanas veids ir nevārītu kartupeļu cepšana, kuras gaitā iet zudumā tikai 5% vitamīnu. Tvaikotos kartupeļos iet bojā jau 10%, ar mizu vārītos - 25%, bez mizas vārītos - 40%, bet vārītos un pēc tam izceptos - pat vairāk nekā 90% vitamīnu.
***
Receptes
Krāsnī cepti kartupeļi ar siera un olīvu mērci
Sastāvdaļas:
3 lieli kartupeļi
50 ml olīvu eļļas
1 tējkarote ķiploku pulvera
1 tējkarote kaltētu raudeņu
sāls
malti melnie pipari
120 ml grieķu jogurta
2-4 ēdamkarotes citronu sulas
2 ēdamkarotes kapātu pētersīļu zaļumu
100 g fetas siera
100 g konservētu olīvu bez kauliņiem
1 gurķis (ap 100 g)
10-12 ķiršu tomātiņu
Pagatavošana:
cepeškrāsni iesilda līdz 190 grādiem. Kartupeļus (ar visu mizu) rūpīgi nomazgā, gareniski pārgriež uz pusēm un sagriež prāvos salmiņos, apslacina ar eļļu, uzkaisa ķiploku pulveri, kaltētās raudenes, sāli un piparus, samaisa. Izkārto gabaliņus vienā kārtā uz cepamās plāts ar nemizoto daļu uz leju, liek cepeškrāsnī un cep, līdz tie kļūst zeltaini un kraukšķīgi. Tikmēr gatavo mērci: sajauc jogurtu ar citronu sulu un zaļumiem. Pirms pasniegšanas kartupeļus pārkaisa ar sadrupinātu fetas sieru, sīki sagrieztām olīvām, pārliek ar tomātu un gurķu gabaliņiem.
Veģetārās kartupeļu kotletes
Sastāvdaļas:
600 g kartupeļu
1 glāze griķu putraimu
100 g kviešu miltu
sāls, sausās garšvielas - pēc izvēles
zirņu milti apviļāšanai
eļļa cepšanai
Pagatavošana:
griķus uz nakti iemērc lielā ūdens daudzumā, notecina. Kartupeļus sīki sarīvē, nospiež lieko šķidrumu. Pievieno kartupeļu masu griķiem, samīca viendabīgu, pa daļām liek klāt kviešu miltus, līdz izveidojas plastiska masa (var gadīties, ka miltu vajadzēs vairāk vai mazāk nekā norādīts). Pievieno sāli un garšvielas, samīca, veido kotletes, apviļā tās zirņu miltos un apcep sakarsētā eļļā brūnas no abām pusēm. Kad apcepšana pabeigta, visas kotletes liek atpakaļ pannā, pielej
2-3 ēdamkarotes ūdens un sautē uz lēnas uguns aptuveni 10 minūtes.
Kartupeļu pankūkas ar lasi
Sastāvdaļas:
2 lieli kartupeļi
2 olas
2 ēdamkarotes miltu
sāls
malti melnie pipari
eļļa cepšanai
100 g auksti kūpināta laša
skābais krējums
diļļu zaļumi
Pagatavošana:
kartupeļus nomizo un sarīvē ar sakņu rīvi, pusstundu mērcē aukstā ūdenī, notecina un nospiež sausus. Olas sakuļ ar miltiem, sāli un pipariem, pievieno kartupeļus un samaisa. Pannā sakarsē eļļu, ar karoti liek mīklas piciņas, nedaudz saplacina, cep no abām pusēm zeltaini brūnas. Nosusina papīra salvetēs. Izceptās pankūkas liek šķīvjos, katrai uzliek laša šķēlīti, mazu krējuma piciņu, uzkaisa kapātus diļļu zaļumus un pasniedz.
Kartupeļu rozītes
Sastāvdaļas:
600 g kartupeļu
50 g sviesta
1 ola
sāls, pipari pēc garšas
ola pārziešanai
Pagatavošana:
kartupeļus nomizo, sagriež, vāra mīkstus viegli sālītā ūdenī, notecina un samīca biezenī. Pievieno sviestu, olu, sāli un piparus, samaisa un nedaudz padzesē. Pilda konditorejas turziņā ar smalki robotu uzgali, uz ietaukotas plāts izspiež vienāda lieluma rozītes. Uzmanīgi pārziež ar sakultu olu un cep cepeškrāsnī 180 grādos, līdz rozītes kļūst zeltainas (aptuveni 25 minūtes). Liek sasildītā šķīvī, rotā ar pētersīļu lapiņām, pasniedz siltas.