Kādi augļi un ogas jāēd rudenī?

© F64

Vai gan kā­dam vēl jā­skaid­ro, kā­pēc svai­gas dār­za un me­ža vel­tes ir la­bā­kas par tām, kas il­gi gla­bā­tas un tā­lu pār­va­dā­tas. Cen­tī­si­mies ik­die­nas ne­va­ļā ne­pa­laist ga­rām ie­spē­ju kat­ru die­nu mie­lo­ties ar aug­ļiem un ogām, aiz­mir­stot par ne­ve­se­lī­ga­jiem sal­du­miem. Da­ži var gar­šot vai­rāk, da­ži ma­zāk, bet vis­i dod mū­su or­ga­nis­mam kā­du la­bu­mu un pa­līdz stip­ri­nāt ve­se­lī­bu pirms zie­mas.

Ābo­li

An­gļu va­lo­dā iz­pla­tī­ta pa­ru­na, kas esot ra­du­sies 19. gad­sim­tā: an ap­ple a day ke­eps the doc­tor awy, vār­du sa­kot - ja kat­ru die­nu ap­ēdī­si pa ābo­lam, ne­būs jā­iet pie ār­sta. In­te­re­san­ti, ka ne­vie­na uz­tur­vie­la ābo­los nav at­ro­da­ma re­kor­dlie­lā dau­dzu­mā, ta­ču acīm­re­dzot tās vis­as ko­pā vei­do ļo­ti har­mo­nis­ku sa­li­ku­mu, kas pa­da­ra ābo­lu par pa­tie­si ve­se­lī­gu aug­li. Lai gan C vi­ta­mī­na sa­turs ābo­los nav pats lie­lā­kais, ta­jos ir daudz ci­tu anti­ok­si­dan­tu. Ābo­li pa­līdz sa­ma­zi­nāt ho­les­te­rī­na lī­me­ni asi­nīs, at­vieg­lo cī­ņu ar lie­ko sva­ru un no­der vai­rā­ku vē­ža vei­du pro­fi­lak­sei.

Brūk­le­nes

Brūk­le­nes ir pa­tī­ka­mi la­sīt, jo at­šķi­rī­bā no dau­dzām ci­tām ogām trans­por­tē­jot ne­at­su­lo­jas, ne­sa­plok un tik drīz ne­sāk arī bo­jā­ties. Ogas var iz­bērt plā­nā kār­ti­ņā un kā­du lai­ku tu­rēt is­ta­bas tem­pe­ra­tū­rā. Brūk­le­nes sa­tur ben­zos­kā­bi, kas ne­ļauj at­tīs­tī­ties rau­ga sē­nī­tēm. Ta­jās ir arī da­žā­das ci­tas or­ga­nis­kās skā­bes, C vi­ta­mīns (ap­tu­ve­ni 15 mg 100 gra­mos), pek­tīn­vie­las, man­gāns, kā­lijs, miec­vie­las. Brūk­le­ņu sēk­li­ņās ir arī ome­ga-3 tauk­skā­bes. Tau­tas me­di­cī­nā brūk­le­nes ir pa­zīs­tams un viegls lī­dzek­lis pret dru­dzi un ie­kai­su­miem. Ar ūde­ni un me­du sa­jauk­tu brūk­le­ņu su­lu lie­to, lai ār­stē­tu sa­auk­stē­ša­nos, gal­vas­sā­pes un aiz­cie­tē­ju­mus, kā arī lai at­kop­tos no vis­pā­rē­ja sa­vār­gu­ma.

Bum­bie­ri

Lai gan bum­bie­ri ne­var le­po­ties ar ļo­ti lie­lu vi­ta­mī­nu sa­tu­ru, tie ir labs balast­vie­lu avots, dod zi­nā­mu dau­dzu­mu C, B1, P un PP vi­ta­mī­na, kā­li­ja u. c. Bum­bie­ros ir arī varš, kas pa­līdz aiz­sar­gāt or­ga­nis­mu no at­se­viš­ķiem brī­vo ra­di­kā­ļu vei­diem, balast­vie­las kal­po aiz­cie­tē­ju­mu pro­fi­lak­sei un pa­līdz nor­ma­li­zēt ho­les­te­rī­na lī­me­ni. Lai arī tas nav īpa­ši do­ku­men­tēts pē­tī­ju­mos, no pie­re­dzes zi­nāms, ka bum­bie­ri re­ti iz­rai­sa aler­ģi­ju.

Ka­ze­nes

Tās sav­va­ļā sa­sto­pa­mas mež­ma­lās un iz­cir­tu­mos, ta­ču to gar­šī­go ogu dēļ tās audzē arī dār­zos. Ka­ze­nes ir ba­gā­tas ar A, C un E vi­ta­mī­niem, tās sa­tur kā­li­ju, va­ru un mag­ni­ju. Starp ci­tu, no ka­ze­ņu la­pām ga­ta­vo tē­ju un tin­ktū­ru, kas var pa­lī­dzēt, pie­mē­ram, caur­ejas ga­dī­ju­mā. Ar to var ska­lot kak­lu un mu­ti ie­kai­su­mu ga­dī­ju­mos. Ka­ze­ņu la­pu tē­ju pa­tī­ka­mās gar­šas dēļ var dzert arī ik­die­nā, aiz­stā­jot ie­ras­tās tē­jas šķir­nes.

Pī­lā­dži

Svai­gi spies­tai pī­lā­džu ogu su­lai pie­mīt ārst­nie­cis­kas īpa­šī­bas, to gar­ša būs pa­tī­ka­ma, ja lie­to­siet ne­lie­los dau­dzu­mos ko­pā ar sal­dām ogām. Tā­pat svai­gas pī­lādž­ogas me­dū būs gards un, gal­ve­nais, ve­se­līgs naš­ķis vis­as zie­mas ga­ru­mā, kas var pa­lī­dzēt cī­nī­ties pret sa­auk­stē­ša­nos un vien­kār­ši stip­ri­nāt imu­ni­tā­ti. Pī­lā­džu ogās ir pret­ie­kai­su­ma vie­las, tām pie­mīt no­mie­ri­no­ša un urīn­dze­no­ša ie­dar­bī­ba, tās sa­tur ka­ro­tī­nu, C, P un K vi­ta­mī­nus. Kal­tē­tas pī­lā­dža ogas var pa­lī­dzēt gre­mo­ša­nas sis­tē­mas pro­blē­mām, bet to tē­ja var lī­dzēt plau­šu sli­mī­bu, pie­mē­ram, bron­hī­ta, ga­dī­ju­mos.

Aro­ni­jas

Aro­ni­ju aug­ļus, tā­pat kā pī­lā­džus, to rūg­tās gar­šas dēļ ne­var daudz lie­tot svai­gā vei­dā, ta­ču to su­la ir ne ti­kai gar­šī­ga, bet arī ve­se­lī­ga. Tās dos pa­tī­ka­mu un ne­pa­ras­tu ak­cen­tu sal­da­jos ēdie­nos. Aro­ni­jas sa­tur maz cu­ku­ra, bet īpa­ši daudz P un C vi­ta­mī­na. Ēdam­ka­ro­te aro­ni­ju sa­tur P vi­ta­mī­na die­nas de­vu, kā arī B2 un A vi­ta­mī­nu, mē­re­ni daudz pek­tīn­vie­lu, or­ga­nis­kās skā­bes. Tās sa­tur arī kal­ci­ju, kā­li­ju, mag­ni­ju, dzel­zi un ci­tas ve­se­lī­bai sva­rī­gas mi­ne­rāl­vie­las.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.