Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

IESKATIES! 17 dienu diēta; kāpēc tā ir vērtīga?

© F64

Ja nu gribas izmēģināt kādu diētu un veselība to atļauj, tad visprātīgāk meklēt tādu, kuras autors ir profesionāls mediķis. 17 dienu diētu izveidojis Maiks Moreno, amerikāņu ģimenes ārsts no Sandjego pilsētas Kalifornijā. Sākotnēji šis uztura plāns bija adresēts viņa paša pacientiem ar lieko ķermeņa masu, bet ar laiku kļuva ļoti populārs. Diētas iedarbība balstīta uz ciklisku ēdienkartes maiņu, apmulsinot organisma vielmaiņu un neļaujot tai ieslīgt rutīnā, jo tieši pielāgošanās pastāvīgam ēšanas stilam bieži ir vainojama pie tā, ka svars nekrītas.

Šī diēta sastāv no četrām fāzēm, un katrā nākamajā no tām ir aizvien mazāk ierobežojumu. Pirmās trīs fāzes ilgst 17 dienu katra, bet ceturtā domāta, lai palīdzētu noturēt sasniegto rezultātu. Akcents tiek likts uz svaigiem, minimāli pārstrādātiem produktiem ar zemu tauku, cukura un sāls saturu, līdz ar to šī diēta kopumā uzskatāma par veselīgu. To iespējams pielāgot arī veģetāriešu vajadzībām, aizstājot zivis un gaļu ar sojas un pākšaugu ēdieniem. Ja dažādu iemeslu dēļ kāds neēd zivis un jūras veltes, to vietā var ņemt liesu gaļu, piemēram, tītara vai vistas. Diētas autors iesaka dzert zaļo tēju, bet, ja tā negaršo, var izvēlēties kādu citu.

Pirmā fāze: paātrinājums

Diētas sākuma fāzes mērķis ir veicināt liekā svara zaudēšanu, uzlabot gremošanas sistēmas darbu, normalizēt cukura līmeni asinīs un mazināt tauku uzkrāšanu.

Visieteicamākie produkti, kas tiek dēvēti par kontūrproduktiem un ko vajadzētu ēst katru dienu, ir zivis, āboli, bumbieri, olīvu eļļa un jogurts, jo ir zinātniski pierādīts, ka tie sekmē tauku uzkrājumu samazināšanos. Bez ierobežojumiem atļauts ēst tādas zivis kā lasis, sams, tilapija, tuncis; arī vistu un tītaru krūtiņas bez ādas. Dienā var apēst līdz divām olām. No dārzeņiem - visu krāsu paprikas, brokoļus, rožu kāpostus, galviņkāpostus, ziedkāpostus, pākšu pupiņas, zaļos lapu dārzeņus, sēnes, sīpolus, tomātus. Dienas pirmajā pusē, līdz diviem, var apēst arī divus augļus: ābolus, greipfrūtus, persikus, bumbierus, plūmes vai arī līdz divām glāzēm dažādu ogu. Augļus drīkst arī smalcināt. Augļi un dārzeņi pēc iespējas jāēd termiski neapstrādāti. Diētā iekļauti arī probiotiskie produkti, piemēram, grieķu jogurts bez cukura (aptuveni 1,5 glāzes) vai glāze kefīra. Var lietot vienu līdz divas karotes olīvu vai linsēklu eļļas, pieļaujams buljons ar zemu tauku un sāls saturu, sinepes, kečups ar zemu ogļhidrātu saturu, beztauku salātu mērces, etiķis, garšaugi: baziliks, lauru lapas, dilles, ķiploki, mārrutki, pētersīļi u. c., garšvielas: kanēlis, dažādu veidu pipari, muskatrieksti u. c. No saldinātājiem var izmantot stēviju, tomēr neaizrauties, bet mācīties izbaudīt augļu dabisko saldumu. Dienā ieteicamas astoņas glāzes ūdens, var dzert līdz trim tasēm zaļās tējas vai zāļu tējas, vismaz stundu pirms ēdienreizēm var dzert kafiju vai tēju bez cukura un piena, maksimālais daudzums - četras glāzes. Jāēd lēnām, nepārslogojot kuņģi.

Nedrīkst ēst nekādus graudaugu produktus, cieti saturošus dārzeņus (piemēram, kartupeļus), pākšaugus, nekādu sarkano gaļu, cūkgaļu, putnu tumšo gaļu un ādu, garneles, austeres, ēdamgliemenes, alkoholu, augļu un dārzeņu sulas.

Otrā fāze: aktivācija

Nākamo 17 dienu mērķis ir noregulēt vielmaiņu, te palielinot, te samazinot uzņemto kaloriju patēriņu, lai stimulētu tauku uzkrājumu izmantošanu un neļautu svaram sasniegt plato - kad tas, neraugoties uz visām pūlēm, stāv uz vietas. Tāpēc pārmaiņus ir dienas, kad jāievēro tie paši nosacījumi, kas pirmajā diētas fāzē, un aktivācijas dienas, kad pirmajā fāzē atļautajiem ēdieniem jāpievieno produkti, kas satur saliktos ogļhidrātus. Kontūrproduktu klāstam aktivācijas fāzē tiek pievienoti pilngraudu produkti un pākšaugi. Aktivācijas dienās gaļas, zivju un jūras produktu porcijai vajadzētu būt aptuveni tik lielai, kā standarta virtuves sūklītis, ko lieto trauku mazgāšanai. Var ēst dažādu liesu gaļu un zivis, arī ēdamgliemenes, garneles, austeres, vēžus. Attaukoto jogurtu var nomainīt ar pilnpiena jogurtu. Dienas pirmajā pusē, līdz diviem, ēd arī graudaugu produktus: miežus, brūnos rīsus, gargraudu rīsus, auzu pārslas, bulguru, kuskusu, kvinoju. Drīkst apēst ne vairāk par vienu glāzi šo produktu. Dienā var apēst vienu glāzi pākšaugu ēdienu: pupiņas, turku zirņus, lēcas, šķeltos zirņus, kā arī vienu porciju cieti saturošu dārzeņu, piemēram, pusglāzi kukurūzas, vienu vidēju kartupeli, vienu glāzi ķirbju mīkstuma.

Nedrīkst ēst treknu gaļu un gatavos gaļas izstrādājumus, lielās zivis (haizivs, buru zivs, karaliskā skumbrija u. c.); ēdienus, kas satur miltus - makaronus, maizi, brokastu pārslas, baltos rīsus, nedrīkst lietot alkoholu, augļus ar augstu cukura saturu, augļu un dārzeņu sulas, pienu un piena produktus, izņemot jau minētos probiotiķus.

Trešā fāze: sasniegšana

Turpmākajās 17 dienās uzdevums ir izveidot pareizus ēšanas paradumus un pietuvoties plānotajam svara zudumam. Tiek mainīta ogļhidrātu un olbaltumvielu attiecība par labu pirmajiem. Pirmās un otrās fāzes kontūrproduktiem pievienojas pilngraudu produkti, brokastu pārslas ar augstu šķiedrvielu saturu, sojas piens un nepārgatavojušies banāni. Tagad līdztekus otrajā fāzē atļautajiem graudaugu produktiem rīta pusē var ēst arī pilngraudu maizi un pilngraudu putras, kurās daudz šķiedrvielu, neierobežotā daudzumā dažādus dārzeņus un garšaugus un līdz diviem dienā - arī divus veselus vai sasmalcinātus svaigus augļus. No piena produktiem pievieno sierus ar pazeminātu tauku saturu - aptuveni 60 g, pusglāzi vājpiena biezpiena vai rikotas siera, glāzi vājpiena vai sojas piena. Dienā var atļauties vienu līdz divas ēdamkarotes veselīgo taukvielu, kas varētu būt rapšu vai valriekstu eļļa, mazkaloriju margarīns, rieksti un sēkliņas vai ceturtdaļa no avokado. Var atļauties vienu alkoholisko dzērienu - glāzi vīna, kausu alus vai mazu glāzīti stiprā alkohola, mērenās devās pieļaujama mākslīgo saldinātāju lietošana.

Joprojām jāizvairās no treknas gaļas, balto miltu produktiem, augļu un dārzeņu sulām.

Ceturtā fāze: noturēšana

Kad nevēlamie kilogrami zaudēti, jārūpējas, lai tie neatgrieztos, taču negribas arī visu laiku pakļaut sevi ierobežojumiem. Šajā diētas fāzē no pirmdienas brokastīm līdz piektdienas pusdienām jāēd saskaņā ar pirmās, otrās vai trešās fāzes noteikumiem, bet nedēļas nogalē - no piektdienas vakara līdz svētdienas vakaram - drīkst mērenās devās ēst vienu līdz trīs no saviem iemīļotākajiem ēdieniem. Svarīgi ir nepārēsties, ēst lēni un izbaudīt maltīti. Ja vēlas, nedēļas nogalēs var atļauties vienu līdz divas alkoholisko dzērienu devas dienā. Nav ieteicamas zupas, kas gatavotas no piena vai krējuma. Augļu porciju var aizstāt ar 3/4 glāzēm nesaldinātas augļu sulas.

Ikreiz, kad svari rāda, ka ķermeņa masa pieaugusi par diviem kilogramiem vai vairāk, atkal jāatgriežas paātrinājuma, aktivācijas un sasniegšanas fāzē.