Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Māja

Ieskaties: Ātri pagatavojamas augļu salātu receptes

© depositphotos.com

Kas būs saldajā ēdienā? Ej dārzā, salasi ābolus un plūmītes – un ko tev vairāk vajag! Bet ir taču nedēļas nogale un varbūt tiešām vajag ģimeni iepriecināt ar ko vairāk par kritušiem āboliem. Vienkārši īstenojama ideja ir augļu salāti.

Lieciet visus pie darba un ātri pagatavojiet šo saldo ēdienu, kurā vieta atradīsies gan pašmāju, gan svešzemju augļiem, arī vienam otram dārzenim un garšaugam. Un ja vēl ledusskapja saldētavas dzīlēs būs aizķēries kāds trauciņš ar saldējumu, sanāks gluži vai svētku maltīte. Augļu salātus var gatavot gan tad, kad tas spontāni ienāk prātā, gan iecerēt jau laikus, var turēties pie vienas pārbaudītas receptes vai ikreiz izdomāt jaunu versiju, mainot sastāvdaļas un proporcijas. Atkarībā no gadalaika, iespējām un gaumes var izmantot svaigus, konservētus, saldētus un žāvētus augļus un ogas, reizēm pievieno arī riekstus, cepumus, mazas konfektītes. Mērcei izmanto jogurtu, kefīru, rūgušpienu, saldo un skābo krējumu, no augļiem iegūtu svaigu sīrupu, medu, dažkārt - alkoholu, ir arī receptes ar želejām un pat ar majonēzi, savulaik tieši tādas esot bijušas ļoti populāras. «Ātro» recepšu autori iesaka izmantot putukrējumu aerosola formā. Ja ir vairāk laika, var padomāt par interesantu noformējumu, piemēram, pasniegt augļu salātus izdobtā melonē, ananasā vai apelsīnu pusītēs, veidot kārtainus salātus stikla glāzēs u.c.

Kurš pirmais izdomājis augļu salātus - nav zināms. Tāda vienkārša ideja varēja ienākt prātā daudziem cilvēkiem dažādos laikmetos. Senos laikos izvēli ierobežoja augļu pieejamība noteiktā gadalaikā un noteiktā klimatā. Šodien mūsu iespējas ir daudz plašākas, bet katrā ziņā ir vērts vispirms raudzīties pēc svaigiem vietējiem augļiem.

***

Receptes

Augļu salāti ar iebiezināto pienu

Sastāvdaļas:

3 vidēji lielas ananasa ripas

2 banāni

2 āboli

150 g zilo vīnogu

1/2 glāze iebiezinātā piena ar cukuru

1/2 glāze skābā krējuma

dažas salātlapas

Pagatavošana:

Ananasus, banānus un ābolus notīra, sagriež kubiņos, pievieno vīnogas, kam izņemtas sēkliņas. Krējumu un iebiezināto pienu sajauc, pārlej augļiem, samaisa, atdzesē ledusskapī. Pasniedz lēzenā traukā, kas izklāts ar salātlapām.

Meloņu un kazeņu salāti

Sastāvdaļas:

1 neliela melone

2 glāzes kazeņu

2 ēdamkarotes smalkā cukura

1 tējkarote rīvēta svaiga ingvera

1 laims

dažas piparmētru lapiņas

Pagatavošana:

Melonei izņem sēklotni, sagriež šķēlēs, tās nomizo un sagriež kumosiņos. Liek traukā kopā ar kazenēm, pārkaisa ar cukuru, samaisa, atstāj ievilkties uz 30 minūtēm. Laimam norīvē miziņu un izspiež sulu, kopā ar ingveru pievieno salātiem, samaisa. Sīki sakapātas piparmētru lapiņas uzkaisa īsi pirms pasniegšanas, lai tās nepagūtu zaudēt skaisto krāsu un nekļūtu pārāk tumšas.

Eksotiskie salāti

Sastāvdaļas:

300 g konservētu ananasu (notecinātu)

3 apelsīni

3 ēdamkarotes pūdercukura

1 vidēji liels ābols

1 tējkarote citronu sulas

1 glāze tumšo vīnogu

120 ml grieķu jogurta (bez piedevām)

50 g kokosriekstu skaidiņu

Pagatavošana:

Apelsīnus nomizo, atbrīvo no plēksnītēm, pārkaisa ar pūdercukuru. Nomizotu, no serdes atbrīvotu ābolu sagriež mazos gabaliņos, apslacina ar citronu sulu. Vīnogas pārgriež uz pusēm. Ābolus un vīnogas pievieno apelsīniem, pieber kokosriekstu skaidiņas, piejauc jogurtu, samaisa. Ieliek ledusskapī vismaz uz četrām stundām, lai aromāti sajauktos. Pasniedz aukstus.

Augļu salāti ar skābo krējumu

Sastāvdaļas:

2 āboli

2 bumbieri

10 zilās plūmes

3 persiki

100 g zaļo vīnogu

100 g lobītu valriekstu

100 g pūdercukura

2 ēdamkarotes citronu sulas

2 ēdamkarotes ruma

200 g skābā krējuma

Pagatavošana:

Ābolus un bumbierus nomizo, izņem serdes. Tos sagriež šķēlītēs. Plūmes

un persikus sagriež gareniskās šķēlītēs, vīnogas atbrīvo no sēklām, atkarībā no lieluma atstāj veselas vai pārgriež uz pusēm. Augļus liek traukā, pievieno kapātus valriekstus, sajauc. Pārkaisa ar pūdercukuru, apslacina

ar citronu sulu un rumu. Uz vienu stundu ievieto ledusskapī. Liek salātus lēzenā stikla traukā, pārlej ar krējumu un pasniedz.

Vienkārši ābolu salāti

Sastāvdaļas:

6 āboli

1 citrons

50 g kapātu lazdu riekstu

2 ēdamkarotes pūdercukura

Pagatavošana:

Ābolus sagriež plānās, glītās šķēlītēs, apslacina ar citrona sulu, uzkaisa pūdercukuru un samaisa. Pasniedzot pārkaisa ar riekstiem.

Arbūzu salāti

Sastāvdaļas:

400 g arbūza mīkstuma

2 apelsīni

20 g medus

šķipsniņa malta kanēļa

Pagatavošana:

No viena apelsīna izspiež sulu, to sajauc ar medu un kanēli. Otru apelsīnu noloba, atbrīvo mīkstumu no plēksnītēm un saplucina gabaliņos. Arbūza mīkstumu attīra no sēklām un sagriež pēc iespējas glītos kubveida gabaliņos, kopā ar apelsīna mīkstumu liek salātu traukā, pārlej ar sagatavoto mērci un uzmanīgi samaisa.