Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Māja

Tropisko nakšu gurķi. Gribot negribot jākonservē

© F64

Ja šajā sausumā izdevies dārzam nodrošināt pietiekamu laistīšanu, tad gurķi ir sajūsmā par siltajām naktīm, kuras laika ziņu apskatnieki sauc par tropiskām – tādām, kad gaisa temperatūra nenokrīt zemāk par +20 grādiem. Ja visu ražu nevar ne apēst, ne draugiem izdalīt, tad jādomā, kā to saglabāt – gan garšīgām uzkodām tuvākajā laikā, gan ziemas krājumiem, pat ja nav noskaņojuma pavadīt laiku virtuvē.

Lai gurķošanās procesu racionalizētu, ir vērts sameklēt receptes, kuras nav saistītas ar lielu vārīšanu un karsēšanu. Klasiskos mazsālītos un marinētos gurķīšus, domājams, prot gatavot ja ne visi, tad katrā ziņā daudzi, un ikvienam ir savas iecienītās receptes. Bet, ja plāns jau izpildīts, var atļauties izkāpt no savas kulinārās komforta zonas un izmēģināt kaut ko neparastāku. Receptes izvēle zināmā mērā atkarīga arī no tā, kādos apstākļos krājumus varam uzglabāt. Ja ir pagrabiņš, vēss pieliekamais vai liels ledusskapis, tad var atļauties iztikt pat pavisam bez termiskās apstrādes, bet, ja viss stāvēs uz plaukta istabas temperatūrā, nāksies tomēr pasterizēt. Iespējama arī konservēšana divos posmos, piemēram, tagad ieliek gurķus skābēties, bet vēlāk tos pilda burkās, uzvāra to pašu sālījumu, pārlej un pasterizē, lai glabātos visu ziemu.

Interesanti, ka gurķus var arī saldēt - cilvēki, kuri to izmēģinājuši, apgalvo, ka esot gluži gardi.

Gurķus nomazgā, sagriež šķēlītēs, liek uz paplātes, kas izklāta ar cepamo papīru vai citu piemērotu materiālu, un liek saldētavā. Kad šķēlītes sasalušas, tās pārvieto saldētiem produktiem paredzētos trauciņos vai maisiņos. Saldētos gurķus viņi iesaka blenderēt un izmantot zaļajos kokteiļos, aukstajās zupās, atlaidināt un gatavot salātus ar zaļumiem, sīpoliem, eļļu, etiķi vai jogurtu. Dažas šķēlītes kopā ar piparmētru zariņu var ielikt dienišķajā dzeramā ūdens pudelē. Saldētās šķēlītes izmantojamas arī aukstām kompresēm acu zonai. Vēl viens variants: gurķus vispirms sablenderē biezenī, ja vajag - pievieno nedaudz ūdens, liek ledus kubiņiem domātajās veidnītēs un sasaldē; izmanto zaļajiem kokteiļiem un aukstajām zupām.

***

Receptes

Ar jāņogām konservēti gurķi

Sastāvdaļas:

1,5 kg gurķu

500 g jāņogu

dažas diļļu ziedkopas

3 mārrutku lapas

1 ķiploks

10 melno piparu graudiņu

3 ēdamkarotes sāls (bez kaudzes)

3 ēdamkarotes cukura (bez kaudzes)

3 lauru lapas

6 ēdamkarotes 9% etiķa

2 l ūdens

Pagatavošana:

Trīs burkās (1 l) sadala sagrieztas mārrutku lapas, veselas diļļu ziedkopas, lauru lapas, piparus un ķiploka daiviņas, kārto gurķus un jāņogas. Katrā burkā ieber ēdamkaroti sāls, vienu ēdamkaroti cukura un ielej divas ēdamkarotes etiķa. Ūdeni uzvāra, pārlej burku saturu un atstāj uz 20 minūtēm. Šķidrumu no burkām uzmanīgi nolej katlā, vēlreiz uzvāra, pārlej konserviem, aizvalcē. Uzglabā vēsā vietā.

Gurķu ievārījums

Sastāvdaļas:

1 kg gurķu

3 piparmētru zariņi

600 g cukura

1 citrons

1 apelsīns

1 tējkarote vaniļas cukura

100 ml ūdens

Pagatavošana:

Gurķus nomizo un sagriež glītos nelielos kubveida gabaliņos, liek katlā, pievieno veselas piparmētras, pārkaisa ar cukuru. Citronam un apelsīnam norīvē virsmiziņu, izspiež sulu, pievieno gurķiem. Pieliek vaniļas cukuru, samaisa, uzliek vāku un atstāj atsuloties 3-4 stundas. Liek uz uguns, uzvāra un turpina maisot vārīt, līdz ievārījums biezē (aptuveni pusstundu). Izņem piparmētras. Pilda ievārījumu burciņās un aizvāko.

Lečo ar gurķiem

Sastāvdaļas:

1 kg gurķu

500 g tomātu

300 g papriku

1-2 ķiploki

1 liels burkāns

1 čili pipars

5 g sāls

60 g cukura

60 g rafinētas augu eļļas

50 ml 9% etiķa

Pagatavošana:

Burkānus un paprikas sagriež gareniskās strēmelēs, apcep uz pannas eļļā, pielej nedaudz ūdens un sasautē. Notīrītu čili piparu un ķiploku daiviņas sasmalcina. Tomātus aplej ar vārošu ūdeni, pēc dažām minūtēm - ar aukstu, novelk miziņu, sagriež gabalos un sablenderē biezenī. To liek katlā, pievieno iegarenos gabalos sagrieztus gurķus un pārējos dārzeņus, sāli, cukuru un etiķi, uzvāra. Samazina uguni, katlam uzliek vāku un sautē pusstundu. Pilda dezinficētās burciņās un aizvāko, sasedz, lai atdzistu pēc iespējas lēnāk.

Pāraugušu gurķu mēles

Sastāvdaļas:

2 kg lielu gurķu

1 l ūdens

100 g cukura

15 g sāls

5 g citronskābes

4 krustnagliņas

4 smaržīgie pipari

4 melno piparu graudiņi

Pagatavošana:

Gurķus nomazgā, nomizo, gareniski pārgriež četrās daļās un izņem sēklotni. Ūdenim pievieno cukuru un sāli, citronskābi, krustnagliņas un piparus, uzvāra, ar karsto marinādi pārlej katlā saliktus gurķus. Tiem uzliek vieglu slogu, atstāj uz 10 minūtēm. Gurķus blīvi kārto burciņās, marinādi uzvāra vēlreiz, pārlej gurķiem un burkas aizvalcē.

Pikantie salāti ziemai

Sastāvdaļas:

2 kg gurķu

500 g burkānu

100 g cukura

100 ml 9% etiķa

100 ml rafinētas augu eļļas

50 g sāls

4-5 ķiploka daiviņas

2 čili pipari

Pagatavošana:

Gurķus uz dažām stundām iemērc aukstā ūdenī (ja tie nāk tikko no dārza, tas nav nepieciešams), sagriež gareniskās strēmelēs, liek piemērota lieluma traukā. Burkānus notīra un sarīvē rupjās skaidās, pievieno gurķiem. Čili piparus atbrīvo no sēklām un sīki sasmalcina, ķiplokus notīra un sakapā, pievieno gurķiem un burkāniem. Sajauc etiķi, eļļu, cukuru un sāli, pārlej sagatavotajiem dārzeņiem, samaisa, traukam uzliek vāku, ievieto ledusskapī uz 5-6 stundām. Pilda izkarsētās burciņās un sterilizē (0,5 l burkas - 10 minūšu, 1 l burkas - 15 minūšu). Aizvāko, saliek citu pie citas un sasedz, lai atdzistu pēc iespējas lēnāk.