Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

Vai un kāpēc strādāt no mājām?

© Pexels

Mūsdienās arvien vairāk darba devēju piedāvā darbu, ko var veikt no mājām - tehnoloģijas attīstās, internets gandrīz visur ir pieejams. Tomēr darbinieku vidū vērojama nedrošība - kā tas būs, kad nebūs jāiet uz darbu? Vai es spēšu sevi disciplinēt? Jā, protams, pirmo reizi sākt daļēju vai pilnu darba slodzi no mājām ir uztraucoši un tas ir nozīmīgs lēmums, pirms kura labi jāsaprot, vai tu vispār esi piemērots šādam režīmam. Kas būtu jāņem vērā, gatavojoties strādāt no mājām?

Pārrunā savus plānus ar ģimeni

Droši vien tas vairumam izklausās pašsaprotami, bet nenāks par lieku atgādināt, ka ikviens kardināls jautājums vispirms būtu jāapspriež ar sev tuvākajiem. Ja tu esi nolēmis pašos pamatos mainīt dzīvesveidu, pamest iepriekšējo darbu un izvēlēties pats sev darba stundas, tas noteikti var mainīt ne tikai tavu atrašanos mājās, bet arī reizēm finanšu plūsmu - ģimenei ir jābūt gatavai pārmaiņām. Ja tu, piemēram, esi jaunais vecāks un esi nolēmis atsākt savas darba gaitas, strādājot no mājām, tev būs nepieciešams atrast veidu, kā tiks pieskatīti bērni.

Izvērtē savas prasmes

Mūsdienās ne viens vien uzņēmums meklē darbiniekus, kas var strādāt no mājām, tomēr ne katrs cilvēks ir piemērots jebkuram darbam. Pirms pieteikties uzņēmumā, kas meklē attālinātos darbiniekus, izvērtē savas prasmes piedāvātajām vakancēm. Sāc ar to, ka izpēti savu CV tā, it kā tu pats pieņemtu sevi darbā. Uzdod savam CV jautājumu - kāda darba vieta būtu piemērota šai personai? Piemēram, ja tev ir spēcīgas pārdošanas iemaņas, tu vari kļūt par produktu izplatītāju. Taču painteresējies arī pie potenciālā darba devēja - daudzi no viņiem saviem attālinātajiem darbiniekiem pirms darba uzsākšanas rīko apmācības. Piemēram, Baltcom piedāvā darbu no jebkuras vietas Latvijā. “Mēs nodrošināsim visu darbam nepieciešamo aprīkojumu, iepazīstināsim ar nozares specifiku un apmācīsim. Apmācības norisinās Rīgā, Baltcom birojā. Ja pretendents dzīvo ārpus Rīgas un viņam nav kur Rīgā palikt, mēs nodrošināsim un segsim viesnīcas izmaksas apmācību laikā,” skaidro Agita Šulce, Baltcom zvanu centra vadītāja.

Izrēķini budžetu un pārliecinies par bonusiem

Lai arī cik tas izklausītos mietpilsoniski, tomēr alga ir viens no iemesliem, kāpēc mēs vispār strādājam. Strādāšana no mājām var mainīt tavu finanšu plūsmu un tev ir jābūt pārliecinātam, ka vari sabalansēt savu budžetu - ienākošos un izejošos maksājumus. Izej cauri visiem saviem rēķiniem, nofiksē pēdējos maksāšanas datumus, saplāno savus ikdienas izdevumu griestus un salāgo to visu ar vai nu līgumā minētajiem datumiem vai ar savas slodzes intensitāti, ja strādā pats sev. Tāpat, slēdzot līgumu, painteresējies par visiem bonusiem, ko piedāvā darba devējs - veselības apdrošināšana, kvalifikācijas celšanas kursi, apmaksāti mobilie sakari un darba tehnika dos tiešu materiālu labumu, savukārt kopīgi pasākumi un, piemēram, bezmaksas sporta nodarbības palīdzēs tev uzturēt možu garu un nezaudēt saikni ar cilvēkiem.

Padomā par stundām

Viens no svarīgākajiem jautājumiem, pirms sākt darbu no mājām, ir saprast, cik ilgas stundas vēlies veltīt darbam. Dažāda veida darba devēji meklē dažādus darba ņēmējus. Vieniem vajadzēs, lai tu strādā tradicionālās darba stundas un vienīgais, ar ko atšķirsies tavs jaunais darbs būs tas, ka biroja krēsls atradīsies mājās, istabā. Taču ir darba devēji, kuriem ir vienalga, kurā laikā tu izpildi darbu - galvenais, ka tas ir izpildīts. Šāds veids ļauj tev elastīgāk plānot un paralēli risināt citus sev svarīgus dzīves jautājumus, kas protams, izklausās lieliski, taču tev jāsaparot, vai esi apveltīts ar pietiekamu motivāciju un pašdisciplīnu, jo brīvajā režīmā ir ļoti viegli atmest darbam ar roku un tas var ievērojami samazināt nopelnīto naudu un apdraudēt tavu budžetu.

Ja tu visu augstākminēto esi apsvēris un esi pārliecināts vai vismaz gribi izmēģināt strādāt no mājām, droši raksti savu CV un sūti to draba devējam - kas zin, varbūt tieši strādāšana no mājām ir tavs īstais aicinājums un veids, kā attīstīt savu karjeru.