Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

PRAKTISKI: Cik ilgi uzglabājami produkti ledusskapī un saldētavā?

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Ledusskapja sniegtās priekšrocības pa īstam var novērtēt, ja kādreiz vasarā iznāk pavadīt laiku brīvā dabā, dārza mājiņā, kur nav ledusskapja vai arī pērkona negaiss laupa elektrību uz nezināmu laiku.

Bet, kad ledusskapis vienmēr pieejams, reizēm mēdzam sabāzt tur lietas, kas «vēl var pastāvēt», jo gan jau kaut kad vēlāk izdomāsim, ko ar tām iesākt. Un sanāk kā anekdotē: cik jauki, ka priekšniecība birojā nopirka ledusskapi - tagad neapēstos salātiņus varam neizmest tūlīt, bet pēc divām nedēļām. Līdzīgi gadās arī mājās. Vēl viena nevēlama tendence ir visu, ko tobrīd nevaram vai negribam apēst, ielikt saldētavā, tālāk no acīm.

Ja ēdiens par ilgu nostāvējis ledusskapī, tas var būt jau bojāts un lietošanai bīstams.

Kāds varbūt sapircies produktus ar atlaidi nesamērīgos daudzumos, cits gaidījis, ka maltītē būs vairāk ēdāju, vēl citam kāds atvedis pārāk lielu ciemakukuli vai pēkšņi saskrējis vesels lērums steidzamu darbu, kad produkti vairs nav ne prātā. Vēlāk, revidējot krājumus, pašam jābrīnās - kur es to ņēmu un cik ilgi tas jau te stāv? Labi, ja produkts ir iepakojumā ar ražotāja norādītu derīguma termiņu, bet ja ne - jāmēģina vien atcerēties, kad tas ir pirkts vai gatavots, novērtēt izskatu, pasmaržot. Ja ēdiens par ilgu nostāvējis ledusskapī, tas var būt jau bojāts un lietošanai bīstams. Ja produkts pārāk ilgi nostāvējis saldētavā, tad tas nav bīstams, taču kvalitāte pazeminās, tādēļ, liekot pārtiku saldētavā, vēlams izmantot speciāli saldēšanai domātos trauciņus, maisiņus vai citus materiālus, uz iesaiņojuma atzīmēt datumu, kad tas ievietots, un laiku pa laikam pārskatīt šos krājumus.

Cik ilgi uzglabājami produkti:

* Svaigas nevārītas olas: ledusskapī 3-5 nedēļas, saldētavā nelikt

* Jēli olu baltumi vai dzeltenumi: ledusskapī 2-4 dienas, saldētavā līdz gadam

* Cieti vārītas olas: ledusskapī līdz 1 nedēļai, saldētavā nelikt

* Gatavi salāti ar olām, gaļu, zivīm: ledusskapī 3-5 dienas, saldētavā nelikt

* Maltā gaļa: ledusskapī 1-2 dienas, saldētavā 3-4 mēnešus

* Svaiga gaļa gabalos: ledusskapī 3-5 dienas, saldētavā 4-12 mēnešus

* Svaiga sīki sagriezta vai kapāta gaļa: ledusskapī 3-5 dienas, saldētavā 4-6 mēnešus

* Subprodukti (mēles, nieres, aknas, sirdis u.c.): ledusskapī 1-2 dienas, saldētavā 3-4 mēnešus

*Vesela vista vai tītars: ledusskapī 1-2 dienas, saldētavā līdz gadam

* Gabalos sadalīta vista vai tītars: ledusskapī 1-2 dienas, saldētavā 9 mēnešus

* Putnu ķidiņas: ledusskapī 1-2 dienas, saldētavā 3-4 mēnešus

* Desiņas no jēlas gaļas: ledusskapī 1-2 dienas, saldētavā 1-2 mēnešus

* Liesās zivis: ledusskapī 1-2 dienas, saldētavā 6- mēnešus

* Treknās zivis: ledusskapī 2-3 mēnešus

* Vārītas vai ceptas zivis: ledusskapī 3-4 dienas, saldētavā 4-6 mēnešus

* Kūpinātas zivis: ledusskapī 14 dienu, saldētavā 2 mēnešus

* Svaigas garneles, kalmāri u.c. jūras veltes: ledusskapī 1-2 dienas, saldētavā 3-6 mēnešus

* Dārzeņu vai dārzeņu un gaļas sautējumi: ledusskapī 3-4 dienas, saldētavā 2-3 mēnešus

* Vārīta gaļa un tās ēdieni: ledusskapī 3-4 dienas, saldētavā 2-3 mēnešus

* Gaļas buljons: ledusskapī 1-2 dienas, saldētavā 2-3 mēnešus

* Cepts cālis: ledusskapī 3-4 dienas, saldētavā 4 mēnešus