Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

Argumenti par labu veca matrača nomaiņai

© depositphotos.com

Guļot uz savu laiku nokalpojuša matrača, cilvēks pakļauj savu veselību vairākiem riska faktoriem.

Tos savā publikācijā apkopojis Reader’s Digest. Viens no galvenajiem kaitīgajiem faktoriem ir putekļu ērcītes, kas pārtiek no atmirušās ādas plēksnītēm. Putekļu ērcītes var būt jebkurā matracī, bet vecā, ilgi lietotā to ir īpaši daudz, un tas var veicināt alerģiskas reakcijas un astmas attīstību. Klasiskā formā astmai ir tendence izpausties vakarā un naktī, un vide, kāda ir guļvietā ar vecu matraci, to īpaši veicina. Tas pats sakāms par pelējuma sēnītēm, kas labprāt attīstās vecajā matracī, kur gadiem ilgi krājušies putekļi, atmirušās ādas šūnas un litriem sviedru.

Kad matracis zaudējis sākotnējo formu, tas vairs nesniedz pietiekamu atbalstu gulētāja mugurai, tāpēc biežas ir sūdzības par sāpēm muguras krustu un kakla daļā, cieš saites un cīpslas.

Tas viss galu galā ietekmē miega kvalitāti, un neizgulējies cilvēks cieš no stresa, koncentrēšanās grūtībām, viņam pasliktinās atmiņa, ar laiku cieš arī imūnsistēma, pieaug sirds un asinsvadu slimību, arī diabēta un depresijas risks, ir lielāka varbūtība iedzīvoties liekajā svarā. Eksperti norāda, ka vidējais matrača kalpošanas ilgums ir 8-10 gadi, bet pēc tam tas noteikti jānomaina. Izvēloties jaunu matraci, jāpārliecinās, ka tas ir ērts. Eksperti iesaka nesteigties un atvēlēt laiku, lai kādu brīdi pagulētu uz katra no piedāvātajiem matračiem un ieklausītos savās sajūtās. Ja tirdzniecības vieta šādu iespēju liedz - ejiet citur.