Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

Pazīmes, kas netieši liecina par vientulību

© Ilze Zvēra/F64

Vientulība ļoti nelabvēlīgi ietekmē cilvēka veselību un labklājību, un tai ir daudz izpausmju, ko ne vienmēr uzreiz pazīstam.

Var gadīties, ka cilvēks pats neapzinās, ka cieš no vientulības, bet ķermenis cenšas par to signalizēt dažādos neparastos veidos, vēsta Insider. Viens no tiem ir nepārtraukts nogurums. Izpētīts, ka vientuļiem cilvēkiem mēdz būt miega traucējumi, kas saistīti ar regulāru mošanos naktī, un tas izjauc dabisko miega ritmu.

Novērots, ka vientulības pavadone ir arī pastiprināta rūpēšanās par savu mantu, vientulības māktam cilvēkam ir lielāka vēlme pēc iepirkšanās.

Otrāda sakarība gan nav konstatēta - tieksme gādāt mantu nenoved pie vientulības. Tie, kuri jūtas vientuļi, izjūt gan emocionālu, gan tīri fizisku aukstumu, tādēļ viņi biežāk nekā citi cilvēki mēdz iet karstā dušā un uzturas tur ilgāk. Viņi arī biežāk saaukstējas, jo vientulība vājina imūnsistēmu. Brīdinoša pazīme ir arī pārmērīgi ilga televīzijas skatīšanās, cenšoties aizbēgt no savām negatīvajām izjūtām. Konstatēta arī sakarība starp vientulību un sociālo tīklu lietošanu. Ja cilvēks velta tiem vairāk nekā divas stundas dienā, tad viņš jūtas izolēts no sabiedrības. Nav gan noskaidrots, vai vientulība rosina laika pavadīšanu sociālajos tīklos vai otrādi, bet katrā ziņā reālu attiecību aizstāšanai ar virtuālām ir negatīva ietekme. Par to, ka cilvēks, pats to neapzinoties, cieš no vientulības, liecina arī regulāra pārēšanās un liekais svars.