Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

Sīpoli spēj dot daudz labuma ēdāju veselībai; noskaidro, ko

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Gan balto, gan dzelteno, gan sarkano šķirņu sīpoli spēj dot daudz labuma ēdāju veselībai, kaut arī, tos griežot, jānoraud pa asarai, norāda Health. Tie ir ļoti bagāti ar dažādiem antioksidantiem, ieskaitot kvercetīnu, kam piemīt pretiekaisuma iedarbība.

Apēdot vienu vidēja lieluma sīpolu, var uzņemt 20% no diennaktī nepieciešamās C vitamīna devas, 5-10% B6 vitamīna, folskābi, kāliju, mangānu. Pētot Itālijas un Šveices iedzīvotāju ēšanas paradumus, uzturzinātnieki konstatējuši sakarību: jo vairāk cilvēks ēd sīpolus un ķiplokus, jo mazāks viņam ir risks saslimt ar izplatītākajiem vēža veidiem.

Acīmredzot sīpoli labvēlīgi ietekmē arī kaulu blīvumu, jo sievietēm pēc 50 gadu vecuma, kuras bieži lieto uzturā sīpolus, ir labāki osteodensitometrijas rādītāji un aptuveni par 20% mazāks gūžas kaulu lūzumu risks nekā tām, kuras sīpolus neēd.

Ja sīpolus pievieno tomātiem, tad, pateicoties sīpolos esošajiem sēra savienojumiem, organisms spēj labāk izmantot tomātos esošo likopēnu - tas ir ļoti vērtīgs antioksidants.