Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

TOP 6 ieteikumi pret kāju tūsku

© depositphotos.com

Asinsvadiem patīk aukstums, bet karstums – nepavisam ne. Tāpēc vasaras saulainajās dienās, par ko īpaši priecājamies, var rasties kāju tūska, kas savukārt rada diskomfortu un jūtami mazina dzīves kvalitāti.

Kāpēc vasarā īpaši izteikti rodas kāju tūska un ko darīt, lai šo problēmu risinātu, skaidro asinsvadu ķirurgs Ints Ūdris un farmaceite Ilze Priedniece.

«Tūska veidojas tieši no tā, ka karstā laikā ķermenis pats cenšas sevi atdzesēt, bet, lai to veiktu, paplašinās asinsvadi, arī kāju vēnas. Īpaši, ja ir jau kādas vēnu mazspējas pazīmes, kas iepriekš nav pamanītas, tās karstā laikā saasinās un liek sevi manīt. Tāpat limfas attece karstā laikā kļūst lēnāka - tas arī ir viens no iemesliem kāju tūskai,» norāda I. Ūdris, uzsverot, ka ir ļoti svarīgi iedarboties pret tūsku, nevis ļaut, lai pietūkums dienu no dienas turpinās. Kāpēc?

«Ja ļauj tūskai būt ilgstoši un neko nedara, lai tās nebūtu, paplašinātie asinsvadi pierod pie šīs situācijas un rezultātā kāju āda kļūst spīdīga, cieta, sāk veidoties pigmentācijas plankumi. Un tas jau ir risks iedzīvoties trofiskajās čūlās - tieši ilgstoša, neārstēta tūska ir būtiskākais čūlu palaidējmehānisms.»

***

NO DABAS VELTĒM

par labu nāks zirgkastaņa preparāti, kam būs vēnas tonizējoša un tūsku mazinoša darbība, tos lieto gan iekšķīgi - tabletēs, gan ārīgi - gelos un krēmos arī lazdu mizu un lapu drogas, kam piemīt pretiekaisuma, vēnas tonizējoša un kapilārus stiprinoša darbība

FARMACEITA PADOMS:

Parūpējieties par savu kāju veselību, vēl pirms parādījušās kādas problēmas. Un pirmais ieteikums ir: kustieties, nodarbojieties ar sportu! Piemēram, aktīvi staigājiet, nūjojiet, skrieniet, brauciet ar velosipēdu, peldiet. Šīs aktivitātes uzlabo asinsriti kājās. Tāpat kāju veselībai un labsajūtai noder kontrastduša ar vēsu ūdeni, kāju atpūtināšana, tās paceļot, kā arī masāža.

***

1. VINGRINIET KĀJAS

Lai asinis kājās plūstu no apakšas uz augšu, jānodarbina ikru muskulis, kas masē vēnas no kāju iekšpuses. To var panākt, kustinot pēdas locītavas, it kā imitējot staigāšanu. Šādu vingrinājumu var izpildīt, pat nepieceļoties no darba galda. Bet ik pēc stundas dienas laikā vērtīgi izkustēties arī pamatīgāk - pastaigāt, pamīšus pamīņāties uz papēžiem vai pirkstgaliem.

2. MAZGĀJIETIES VĒSĀ, NEVIS KARSTĀ DUŠĀ

Tāpat izvairieties no ilgas karsēšanās vannā vai pirtī. Aukstums veicina asinsvadu saraušanos un tādā veidā darbojas gan pret tūsku, gan iekaisumu. Ja jums tomēr patīk mazgāties siltā ūdenī, beigās vienmēr pārlaidiet sev pāri vēsa ūdens šalti.

3. VALKĀJIET KOMPRESIJAS ZEĶES

Labs palīgs kāju tūskas mazināšanai ir kompresijas zeķes.

* Nav pareizi domāt, ka tās jāvelk tikai no paša rīta, vēl neizkāpjot no gultas. Uzvilktas arī dienas vidū, kad kājām jau bijusi slodze, tās pilda savu funkciju un veicina asinsvadu pareizu darbību.

* Neaizmirstiet uzvilkt kompresijas zeķes, lidojot lidmašīnā vai braucot garākos pārbraucienos ar automašīnu - neatkarīgi no tā, ir vai nav bijušas vēnu problēmas. Jo, atrodoties augstu gaisā, skābeklis tiek pievadīts mākslīgi, bet spiediens netiek paaugstināts, tāpēc asinsvadiem ir liels spiediens, tie uzpūšas. Savukārt, ilgas stundas pavadot braucienā pa sauszemi, uz kāju asinsvadiem darbojas gravitācijas spēks un vairāk asiņu saplūst kājās nekā aizplūst no tām.

* Jāatceras, ka zem kompresijas zeķēm nevajadzētu lietot gelus.

4. IZVĒLIETIES ĒRTUS APAVUS

Vēnām patiks, ja ikdienas apaviem būs zems vai vidēji augsts papēdītis - līdz četriem centimetriem.

* Der zināt! Staigājot uz ļoti augstiem papēžiem, ir nostiepts pirkstgals un nobloķējas arī ikru muskulis, tāpēc asinis brīvi neplūst no kājām uz augšu.

5. DZERIET DAUDZ ŠĶIDRUMA

Karstā laikā, daudz svīstot, organisma šķidruma rezerves ātrāk izsīkst un asinis kļūst biezākas, tāpēc ir lielāks risks iedzīvoties vēnu trombos. Lai no tā izvairītos, jālieto daudz šķidruma.

* Īpaši svarīgi tas ir, ja ikdienā nav fizisku aktivitāšu un ir vēnu trombozes riska faktori. Piemēram, ja lietojat hormonālo kontracepciju, smēķējat, esat vecāks par 35 gadiem vai - ja ģimenes anamnēzē ir asinsvadu kaites.

6. PĀRKĀRTOJIET TELPU AP SEVI

Birojos nereti datora procesors ir novietots uz grīdas, pie kājām, bet no tā nepārtraukti plūst siltums, kas darbdienas laikā nevajadzīgi silda un paplašina kāju asinsvadus.