Glāzīšu skaitīšana palīdz ierobežot alkohola patēriņu

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Atšķirībā no daudziem citiem paņēmieniem, kas tiek piedāvāti, lai palīdzētu cilvēkam samazināt alkohola patēriņu, efektīva izrādījusies izdzerto glāzīšu skaitīšana, atsaucoties uz nesen Austrālijā veiktu pētījumu, vēsta Relaxnews.

Lai izvairītos no alkohola pārmērībām, izgudrotas dažādas uzvedības stratēģijas, piemēram, malkot dzērienu lēni vai līdztekus dzert daudz ūdens. Sadarbojoties zinātniekiem no vairākām pētniecības iestādēm un aptaujājot 1328 pieaugušus respondentus, tika analizētas 16 šādas stratēģijas, no kurām vairums izrādījās neefektīvas, bet dažas pat noveda pie lielāka izdzertā alkohola daudzuma, piemēram - palūdz draugam, lai viņš pasaka tev, ka pietiks dzert; pievieno dzērienam vairāk ledus; atstāj iedzeršanas vietu noteiktā, iepriekš paredzētā laikā.

Turpretī izdzerto glāzīšu uzskaite deva vēlamo rezultātu - cilvēki izdzēra mazāk, turklāt tā iedarbojās visās demogrāfiskajās grupās.

Kāpēc nestrādāja pārējās stratēģijas - tas vēl tikšot pētīts. Problēma ir būtiska, jo alkohols ir trešais lielākais Austrālijas iedzīvotāju veselības bojātājs aiz smēķēšanas un aptaukošanās.



Svarīgākais