Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

Kāds ir ak­nām drau­dzīgs dzī­ves­veids?

© F64

Ak­nām drau­dzīgs dzī­ves­veids

  • Lai rū­pē­tos par ak­nu ve­se­lī­bu, ik­viens var kon­tro­lēt sa­vu ēdien­kar­ti, pēc ie­spē­jas iz­vai­ro­ties no pro­duk­tiem, kas ba­gā­ti ar kon­ser­van­tiem vai garš­as past­ip­ri­nā­tā­jiem, kā arī ie­ro­be­žot trek­nu ēdie­nu pa­tē­ri­ņu. Pi­cas, ham­bur­ge­ri un tam­lī­dzī­gi ēdie­ni, ku­rus bi­ro­ju dar­bi­nie­ki ne­re­ti pa­sū­ta ar pie­gā­di, ak­nām ir kā trie­ciens. Ja tas no­tiek bie­ži, jā­do­mā, kā ak­nām pa­lī­dzēt vi­su sa­gre­mot. Asi, trek­ni, gri­lē­ti ēdie­ni bie­ži pro­vo­cē žults­ak­me­ņu sli­mī­bu, arī kuņ­ģa uz zar­nu trak­ta pro­blē­mas. Tā kā ak­nas, kuņ­ģis, žults­pūs­lis un aiz­kuņ­ģa dzie­dze­ris strā­dā vie­nā ko­man­dā, tas var ie­tek­mēt ak­nu ve­se­lī­bu. Pēc šā­du ēdie­nu bau­dī­ša­nas ak­nām ir jā­dod at­slo­dze.
  • Ak­nas ie­tek­mē arī ne­mā­ku­lī­gi mē­ģi­nā­ju­mi at­brī­vo­ties no lie­kā sva­ra.
  • La­bi, ja cil­vēks šo pro­blē­mu ri­si­na pa­rei­zi - sāk lie­tot ve­se­lī­gu uz­tu­ru un pa­lie­li­na fi­zis­ko slo­dzi. Ta­ču ļo­ti dau­dzi ne­vē­las mai­nīt ēša­nas pa­ra­du­mus, bet ta­jā pa­šā lai­kā grib tie­vēt. Vi­ņi ēd tā­pat kā līdz šim un pa­ra­lē­li lie­to me­di­ka­men­tus vai uz­tu­ra ba­gā­ti­nā­tā­jus sva­ra ma­zi­nā­ša­nai. Tas ak­nām ir div­kāršs slogs: jā­iz­tur gan gas­tro­no­mis­kais, gan me­di­ka­men­to­zais trie­ciens.
  • Pos­to­ši uz ak­nām ie­dar­bo­jas al­ko­ho­la pār­mē­rī­bas vai ne­kva­li­ta­tīvs al­ko­hols. Tad ir sva­rī­gi iet pie sa­va ār­sta vai iz­saukt ātr­o pa­lī­dzī­bu. Pa­ras­ti gan sa­bied­rī­bas slā­nis, ku­ram rak­stu­rī­gi šā­di pa­ra­du­mi, vis­pār ne­do­mā par ve­se­lī­bu.
  • Sko­lē­ni pa­mat­sko­las ve­cu­mā jā­pa­sar­gā no cil­vē­kiem, ku­ri iz­pla­ta ve­no­zās nar­ko­ti­kas - tas ir ceļš ne ti­kai uz at­ka­rī­bu, bet arī uz hro­nis­ku he­pa­tī­tu, ko vi­ņi ne­pa­ma­nīs, jo ne­būs sāp­ju un ci­tu iz­paus­mju, bet fi­nā­lā šī sli­mī­ba var cil­vē­ku arī no­ga­li­nāt. Ve­no­za­jiem nar­ko­mā­niem bie­ži vien­lai­kus ir B un C he­pa­tīts, kā arī ci­tas in­fek­ci­jas.
  • Fi­zis­ka slo­dze arī ir no­zī­mī­ga, jo tā ak­ti­vi­zē viel­mai­ņu un kai­tī­gās vie­las tiek iz­va­dī­tas ātr­āk. Slo­dzes lai­kā cil­vēks arī svīst, un šīs vie­las iz­da­lās caur svied­riem.
  • Kat­ram cil­vē­kam lai­ku pa lai­kam ne­pie­cie­šams kon­tro­lēt ho­les­te­rī­na un cu­ku­ra lī­me­ni asi­nīs. Jā­iet pie ār­sta, ja ir ne­iz­skaid­ro­jams no­gu­rums, vā­jums, mie­gai­nī­ba un apā­ti­ja, kas var būt he­pa­tī­ta pa­zī­mes. Daž­reiz par ak­nu pro­blē­mām lie­ci­na arī sū­dzī­bas par ne­pa­tī­ka­miem sim­pto­miem kuņ­ģa un zar­nu trak­tā, tā­pēc ne­pie­cie­šams pār­bau­dīt ak­nu fun­kci­jas rā­dī­tā­jus.