Vērtīgie redīsi - ta­jos ir vi­ta­mī­ni, kā­lijs, fos­fors, kal­cijs, mag­nijs, nāt­rijs un dzelzs

© F64

Re­dī­sus vis­bie­žāk pie­rasts ēst uz sviest­mai­zes, sa­lā­tos, iz­man­tot arī auk­stā zu­pā, tā ta­jos sa­gla­bā­jas vēr­tī­gās vie­las.

Ta­ču tos var pa­sniegt arī kā kar­sto uz­ko­du, vā­rīt un pat cept kā kar­tu­pe­ļus. Il­gu lai­ku sar­ka­nie re­dī­si uz­ska­tī­ti par ne­vēr­tī­giem, ka­mēr se­lek­ci­onē­ša­nas re­zul­tā­tā ti­ka ie­gū­ti dār­ze­ņi ar ma­zāk rūg­tu gar­šu, sal­dā­ki un pēc iz­mē­ra - ma­zā­ki.

Mūs­die­nās re­dī­su šķir­ņu pie­dā­vā­jums ir diez­gan plašs, ie­ras­to sar­ka­nī­go no­krā­su ir no­mai­nī­ju­si bal­ta, bor­do, dzel­te­na, vi­ole­ta.

Un arī tra­di­ci­onā­lo for­mu pa­pil­di­na ovā­li, apaļ­i un vārpst­vei­da. Pa­tie­sī­bā re­dī­si nav tik ne­vēr­tī­gi, kā pir­ma­jā mir­klī va­rē­tu šķist. Re­dī­si ir ba­gā­ti ar C vi­ta­mī­nu. Lai uz­ņem­tu ne­pie­cie­ša­mo šā vi­ta­mī­na dau­dzu­mu die­nā, ie­tei­cams ap­ēst 250 līdz 300 gra­mus re­dī­su. Ta­jos ir B1 un PP vi­ta­mī­ni, kā­lijs, fos­fors, kal­cijs, mag­nijs, nāt­rijs un dzelzs. Ol­bal­tum­vie­lu re­dī­sos ir vai­rāk ne­kā ci­tos dār­ze­ņos, tā­pēc tos ie­sa­ka ie­kļaut ve­ģe­tā­rie­šu ēdien­kar­tē. Ta­ču pats sva­rī­gā­kais, ar ko re­dī­si iz­pel­nās sa­vu uz­ma­nī­bu, - ēte­ris­kās eļ­ļas, kas pie­šķir tiem pi­kan­tu rūg­tu­mu un īpa­šu vēr­tī­bu. Tie, kam ir ak­tu­āla lie­kā sva­ra no­me­ša­na, jā­zi­na, ka re­dī­siem ir zem­a ka­lo­ri­tā­te - 100 gra­mos ir 50 kilo­ka­lo­ri­jas, ta­ču ape­tī­ti ro­si­no­ši.

No­de­rī­gi!

* Labs re­dīss ir ciets un elas­tīgs, ar spil­gtiem za­ļiem un su­lī­giem lak­stiem un glu­du vie­nā­di ie­krā­so­tu mi­zu.

* Ja uz re­dī­siem ir tum­ši plan­ku­mi, tas no­zī­mē, ka tie ir sā­ku­ši pūt.

* Re­dī­sus ie­tei­cams griezt rup­jos ga­ba­li­ņos, ne­vis sī­kos, lai no tiem ne­pa­zus­tu da­ļa ēte­ris­ko eļ­ļu.

* Le­dus­ska­pī ar lak­stiem re­dī­sus ie­tei­cams gla­bāt 4 die­nas, bet bez lak­stiem - 2 die­nas.

Re­cep­tes

Pie­de­va sviest­mai­zēm

Sa­stāv­da­ļas: re­dī­si, ciets siers, vā­rī­ta ola, krē­jums vai ma­jo­nē­ze, dil­les.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: sa­rī­vē uz rī­ves re­dī­su, sie­ru, pie­vie­no sa­smal­ci­nā­tu olu, sa­smal­ci­nā­tas dil­les un krē­ju­mu. Ma­su smē­rē uz sviest­mai­zes.

Re­dī­si - frī

Sa­stāv­da­ļas: sī­pols, 300 g vis­tas ak­ni­ņu, 100 g re­dī­su, dil­les, pē­ter­sī­ļi.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: eļ­ļā ap­cep sī­po­lu, pie­vie­no ak­ni­ņas, sa­griez­tus re­dī­sus un ga­ta­vo 10 līdz 15 mi­nū­šu, pe­ri­odis­ki mai­sot. Sa­lā­tus pār­kai­sa ar dil­lēm un pē­ter­sī­ļiem. Pa­sniedz sil­tus.

Cep­ti re­dī­si

Sa­stāv­da­ļas: 6-7 re­dī­si, garš­vie­las, sāls, ķip­loks.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: sa­griež re­dī­sus četr­ās da­ļās. Pie­vie­no garš­vie­las un sā­li. At­stāj uz pār­is mi­nū­tēm, lai iz­tek lie­kais mit­rums un pa­zūd rūg­tums. Pēc tam olīv­eļ­ļā ap­cep ķip­lo­ku un re­dī­sus 7 līdz 8 mi­nū­tes. Šā­dus re­dī­sus var vieg­li uz­durt uz dak­ši­ņas, ta­ču tiem jā­būt krauk­šķī­giem. Pa­sniedz ko­pā ar ga­ļu vai vis­tu.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais